Εκατέρωθεν απελάσεις ρώσων και αμερικανών πρακτόρων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση δύο Αμερικανών διπλωματών την επομένη της ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ της απέλασης δύο Ρώσων αξιωματούχων, η οποία αποφασίστηκε μετά την επίθεση σε Αμερικανό διπλωμάτη τον Ιούνιο στη Μόσχα.Russia_US_Spying_00508

“Μετά την εχθρική τους πρωτοβουλία, δύο εργαζόμενοι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα. Χαρακτηρίστηκαν persona non grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα) για δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματική τους ιδιότητα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, οι δύο απελαθέντες διπλωμάτες ήταν πράκτορες της CIA και ένας από αυτούς ήταν ο άνθρωπος που ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με Ρώσο αστυνομικό, το οποίο προκάλεσε αυτή τη σειρά των απελάσεων.

“Ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει τη διαστροφή της επιθετικής της αντιρωσικής γραμμής. Αν αποφασίσουν να συνεχίσουν στο δρόμο της κλιμάκωσης, αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο”, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή  ότι οι αμερικανικές αρχές απέλασαν δύο Ρώσους αξιωματούχους στις 17 Ιουνίου αντιδρώντας στην “επίθεση” σε διπλωμάτη της από έναν Ρώσο αστυνομικό στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι διευκρίνισε ότι ένας Ρώσος αστυνομικός είχε επιτεθεί σε διαπιστευμένο Αμερικανό διπλωμάτη την ώρα που εισερχόταν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, αν και ο Αμερικανός αυτός δεν δήλωσε την ταυτότητά του.

Η Μόσχα απορρίπτει αυτή την εκδοχή και διαβεβαιώνει ότι ο εν λόγω διπλωμάτης ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος επιτέθηκε στον Ρώσο αστυνομικό την ώρα που ο τελευταίος ήλεγχε την ταυτότητά του.

*Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, πράκτορας της ρωσικής FSB ξυλοκόπησε άγρια πράκτορα της CIA που προσπαθούσε να μπει στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη περιοχή Presnensky στη Μόσχα ύστερα από επιχείρηση κατασκοπείας.

Ο αμερικανός πράκτορας κουβαλούσε πάνω του σημαντικά ευρύματα και προσπαθούσε να μπει στο κτίριο για να μην συλληφθεί.

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνουν και οι τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έδωσαν κατάθεση για το περιστατικό.

Ο Αμερικανός πράκτορας ο οποίος απο τη συμπλοκή τραματίσθηκε  σοβαρά  κατάφερε να φυγαδευτεί αρχικά εντός της πρεσβείας και έπειτα έξω από τη Ρωσία υπό την διπλωματική κάλυψη και τώρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο όπου λαμβάνει ιατρική φροντίδα.

Το επεισόδιο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Το State Department κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη Sergey I. Kislyak για να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό τόνισε αξωματούχος της κυβέρνησης Μ.Ομπάμα.

Εργαζόταν ως κατάσκοπος στην Ρωσία όπου είχε στήσει το δικό του δίκτυο με «διπλωματική κάλυψη» ως υπάλληλος του State Department.

Οι εκπρόσωποι του State Department και της CIA αρνήθηκαν να σχολιάζουν το περιστατικό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, σχολίασε λέγοντας:

«Η διπλωματία βασίζεται στην αμοιβαιότητα. όσο οι ΗΠΑ καταστρέφουν την σχέση, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους Αμερικανούς διπλωμάτες να εργαστούν στην Ρωσία» είπε.

«Ο Αμερικανός κατάσκοπος-διπλωμάτης επέστρεφε από αναγνωριστική αποστολή. Γιατί δεν σταμάτησε να δείξει την διπλωματική του κάρτα ; Γιατί ήθελε να διαφύγει και να μην αναγνωριστεί; Αυτός επιτέθηκε πρώτος για να διαφύγει».

Πρόκειται για τον τρίτο γραμματέα του πολιτικού τμήματος της Αμερικανικής πρεσβείας Daniel van Daykene.

Το State Department αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο λέγοντας πως δεν «μπορούμε να αποφασίσουμε για την γνησιότητα του» ενώ ο John Kirby επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για Αμερικανό διπλωμάτη.

Παρόλ αυτά ο Kirby δεν γνώριζε αρχικά ότι υπήρχε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης ενώ αρκέστηκε να πει ότι ο Ρώσος πράκτορας παραβίασε την Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις αν εισήλθε μέσα στην αμερικανική πρεσβεία.

Το άρθρο 22 τονίζει πως υπάρχει απαραβίαστο της εκάστοτε πρεσβείας. Κανείς πράκτορας ξένου κράτους δεν μπορεί να εισέλθει χωρίς την άδεια του επικεφαλής της αποστολής. Οι διπλωμάτες δεν συλλαμβάνονται και δεν κρατούνται με χρήση βίας.

Παράλληλα το Κονγκρέσο των ΗΠΑ ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε ο Γερουσιαστής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, Richard Burr.

«Το Κογκρέσο θα πιέσει τον Μ.Ομπάμα για μια ισχυρή απάντηση. Ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να περάσει έτσι» τόνισε.

Οι ΗΠΑ πάντως προχώρησαν στην απέλαση δύο διπλωματών ως απάντηση στο περιστατικό ενώ σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ίδια κίνηση για ίδιο αριθμό εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτη υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριμπακόφ ο ένας από τους δύο εργαζομενους είναι ο πράκτοας που ενεπλάκη στο επεισόδιο ενώ και ο δεύτερος ήταν όργανο της CIA.

 

Νεκρός βρέθηκε πράκτορας της CIA

Στο μεταξύ ο  πρώην συνταγματάρχης της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, Alexander Poteyev, βρέθηκε νεκρός κάτω από άγνωστες συνθήκες στις ΗΠΑ. O Alexander Poteyev, που πρόδωσε το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων και είχε βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ. Στην Ρωσία ο Poteyev είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση ερήμην για προδοσία και λιποταξία.

Το όνομα Alexander Poteyev ήρθε στην επιφάνεια το 2010 όταν συνδέθηκε με το σκάνδαλο κατασκοπείας στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Alexander Poteyev πρόδωσε τη Ρωσία και αποκάλυψε το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων που δρούσε στις ΗΠΑ στις αμερικανικές αρχές, μεταξύ των οποίων και την Αnna Chapman.

Η ζημιά που είχε προκαλέσει τότε ο Poteyev στην Ρωσία εκτιμάται στα 50 εκατ δολ..

Ο ίδιος ο Poteyev και η οικογένεια του εγκατέλειψαν την Ρωσία πριν αποκαλυφθούν οι Ρώσοι κατάσκοποι.

Η ρωσική υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπίας SVR αρνήθηκε να σχολιάσει στα ΜΜΕ το θάνατο του πρώην υπαλλήλου της.

Ο εκπρόσωπος της SVR Sergei Ivanov είπε σχετικά «δεν σχολιάζουμε αυτές τις αναφορές».

«Όχι δεν το γνωρίζουμε.. Είναι φανερό ότι ήταν προδότης αλλά δεν βλέπουμε ποια είναι η απειλή σε αυτή την περίπτωση. Το ζήτημα δεν ανησυχεί ούτε το Κρεμλίνο ούτε τον πρόεδρο Β.Πούτιν» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ.

«Δεν ήταν χρήσιμος σε κανέναν. Του δίνετε μεγάλη αξία αν υπονοείτε ότι σκηνοθέτησαν τον θάνατο του για να σωθεί» είπε ο Morozov, πρώην πράκτορας στο RIA Novosti.