Η Πορτογαλία απαντά στις απειλές Σόιμπλε:«Δεν χρειαζόμαστε άλλη στήριξη»

Στο κενό έπεσαν οι απειλές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  προς την Πορτογαλία ότι εαν δεν αλλάξει τη  δημοσιονομική πολιτική της 030615112121_1654_0 την  περιμένουν «νέα σκληρά μέτρα» .

Το Πορτογαλικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Σόιμπλε και ο  Γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να του παραδοθεί διαμαρτυρία ακριβώς την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο κ. Σόιμπλε του οποίου οι απειλές συνοψίζονται ως εξης:

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας».

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως υποβάθμισε το ζήτημα, αναφέροντας ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον κ. Σόιμπλε. «Η Πορτογαλία κρίνει εντελώς ικανοποιητικές τις εξηγήσεις» οι οποίες δόθηκαν, πρόσθεσε.

«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», ανέφερε από την πλευρά του το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα την Πέμπτη ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.