Αναβαθμίζεται η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ σε άμυνα και «ασφάλεια»

Υπεγράφη συμφωνία στη Βαρσοβία

«Ιστορική», κατά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Συμμαχίας και ΕΕ έναντι των νέων προκλήσεων47A44DEE47E379FD21E6C523D0946BDB υπεγράφη στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία από τους Γενς Στόλτενμπεργκ, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και ανάπτυξη της συνεργασίας στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και υβριδικοί κίνδυνοι και κυβερνοπόλεμος, στο πεδίο της αυξημένης συνεργασίας.

Στην Κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν στη Βαρσοβία οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζεται ότι για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι επιτακτικά αναγκαία η εκπλήρωση των εξής στόχων:

Αναβάθμιση της ικανότητας αντιμετώπισης των υβριδικών κινδύνων, μέσω ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην ανάλυση, πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση (των κινδύνων αυτών)
Ταυτόχρονα θεωρείται αναγκαία η όσο το δυνατόν ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε στρατηγικές επικοινωνίες.
Επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας, και ζητημάτων μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας, καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο και αλλού
Διεύρυνση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα στον κυβερνοχώρο
Ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών
Ανάπτυξη ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Αναβάθμιση του συντονισμού των ασκήσεων με πρώτο βήμα παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις το 2017 και το 2018.
Οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας και ικανότητας ασφάλειας και υιοθέτησης της ευελιξίας των συμμάχων στην Ανατολή και τον Νότο μέσω εξειδικευμένων πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ναυτικής συνεργασίας.

To NATO συνεδριάζει στη Βαρσοβία κοιτάζοντας προς τη Ρωσία
Διαβεβαιώσεις Βρετανίας για ακέραια δέσμευση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια
Συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα το Σάββατο στη Βαρσοβία
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε πως η νέα συμφωνία θα θέσει τέλος σε μία κατάσταση κατά την οποία φαίνεται ορισμένες φορές ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται σε «διαφορετικούς πλανήτες», και όχι στην ίδια πόλη -αμφότεροι οι οργανισμοί έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς του ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που δίνει «νέα ουσία, νέα ορμή» στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση υβριδικών κινδύνων και κυβερνοεπιθέσεων, και ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης.

Όλες οι πλευρές τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.

Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε υψηλότερο επίπεδο.