Αλαλούμ ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Για αλαλούμ και λαϊκισμό καταγγέλλουν η ΕΔΕΚ, η ΣυμμαχιαENFIA-OTA-696x464 Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων την πρόταση ΔΗΣΥ  για κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ενώ ταυτόχρονα καλούν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να συνεννοηθούν μεταξύ τους και παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση.

Σε δήλωση του ο Αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κ.Ευσταθίου αναφέρει:

«Θα ήταν πολύ εύκολο για την ΕΔΕΚ να εισηγηθεί όχι μόνο κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας αλλά μείωση του Φόρου Εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Έχουμε όμως συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρές και όχι επιπόλαιες προτάσεις για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία αποτελεί το πλέον βαριά φορολογημένο τεκμήριο.
Θλίβει ιδιαίτερα η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή με το Δημοκρατικό Συναγερμό να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και τον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για «τζάμπα μάγκες». Αν συνεννοηθούν μεταξύ τους θα προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στον κυπριακό λαό.»

Η Συμμαχία Πολιτών

Ο Αναπληρωτής εκπροσώπος Τύπου  της Συμμαχίας Πολιτών  Ανδρέας Αποστόλου αφού επικρίνει κυβέρνηση και ΔΗΣΥ  αναφέρει:
«Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου, μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για οριζόντιο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δήλωσε πως προσανατολίζεται στην κατάργηση της πρότασης αυτής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ επιχειρεί κάνοντας στροφή 180 μοιρών να θολώσει τα νερά για να αποκρύψει το αντιλαϊκό του πρόσωπο από την Κυπριακή κοινωνία.

Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε άμεσα την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την Κυβέρνηση και να σταματήσει να εμπαίζει συστηματικά την νοημοσύνη και τον λαό μας.»

Οικολόγοι
Το Κίνημα Οικολόγων αφού καλοσωρίζουν  τον Αβ.Νεοφύτου« στο κόσμο του «λαϊκισμού» και «της μαγκιάς» επικρίνουν  κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ότι φάσκουν και αντιφάσκουν.Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα πιο κάτω:

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί – έστω και αργά- ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μας επιβεβαιώνει.

Η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ για πλήρη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας και για μείωση ανελαστικών δαπανών ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αντίστοιχο των εσόδων που προνοούσε η νομοθεσία για τον Φόρο, επιβεβαιώνει την εδώ και χρόνια θέση μας ότι υπάρχει ακόμα πολύ «λίπος» στο δημόσιο. Αν υπάρχουν 44 εκατομμύρια το χρόνο για περικοπές από τις δαπάνες σπατάλης και πολυτέλειας, τότε φαίνεται ότι είχαμε δίκαιο όταν μιλήσαμε για μονόπλευρη λιτότητα.

Είμαστε σύμφωνοι να κοπούν περιττά έξοδα του δημοσίου, ώστε αυτά το ποσά να διοχετευτούν σε άλλους τομείς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως η υγεία, η παιδεία ή σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες της κοινωνίας.

Όμως, σε ότι αφορά το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, επιμένουμε στις προτάσεις που καταθέσαμε στην κοινοβουλευτική επιτροπή και κυρίως σε ότι αφορά το φόρο κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δεν γίνεται να είναι στην ίδια ζυγαριά όλοι οι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας, μικροί και μεγάλοι.»