Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για τη μετονομασία του αεροδρομίου Λαρνακας

Aντιπαραθεση ξέσπασε μεταξυ ΔΗΣΥ  και ΑΚΕΛ απ’ αφορμή τηνimage735-1.aspx απόφαση του ΑΚΕΛ να μην    παραστεί στην τελετή μετονομασίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας σε «Γλαύκος Κληρίδης».Η απόφαση αυτή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση λήφθηκε   ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη μονομερή, αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, να επιχειρήσει να μετατρέψει τον ιστορικό ηγέτη της Συναγερμικής δεξιάς στην Κύπρο, σε Εθνικό ηγέτη του Κυπριακού λαού. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ  τέτοιες σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής διαβούλευσης και συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις.

Σε απάντηση του ο ΔΗΣΥ  λέει ότι ανέμενε  ότι «το ΑΚΕΛ θα επιδείκνυε τον ελάχιστο απαιτούμενο σεβασμό στην μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη, του 4ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως άλλωστε οφείλουμε όλοι μας –και πρώτα και κύρια εμείς ως Πολιτικά Κόμματα- να επιδεικνύουμε σε πολιτικούς που υπηρέτησαν τον τόπο μας και δη από το ύψιστο αξίωμα.Η παρουσία του ΑΚΕΛ, στην εκδήλωση -προστίθεται στην ανακοίνωση δεν θα ακύρωνε τις όποιες πολιτικές διαφωνίες έχει και διατηρεί το κόμμα της Αριστεράς είτε με την τότε πολιτική του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη είτε με τις σημερινές πολιτικές θέσεις του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης.»

Ανταπαντώντας το ΑΚΕΛ  σημειώνει οτι «Ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να επικαλείται το σεβασμό, όταν οι κυβερνώντες χωρίς να λάβουν υπόψη κανένα, αυθαίρετα και εσπευσμένα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη μετονομασία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας σε Γλαύκος Κληρίδης.
Αχρείαστες αντιπαραθέσεις είναι οι κυβερνώντες που προκαλούν με τον αυταρχισμό και τον ετσιθελισμό τους.»

Εξάλλου μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης  οΠρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια πλάκας με το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, που δόθηκε στο τερματικό του αεροδρομίου Λάρνακας είπε πως «η μετονομασία του αεροδρομίου αποτελεί μια οφειλομένη από την πολιτεία προς καταξιωμένους ηγέτες πράξη”. Πρόσθεσε πως αυτή είναι ημέρα χαράς “γιατί έχουμε την ευκαιρία να γιορτάζουμε τα δεκάχρονα της ίδρυσης της Κοινοπραξίας αλλά και της λειτουργίας απόλυτα επιτυχημένα δύο αεροδρομίων της πατρίδας μας”.

Ανέφερε ακόμα ότι «αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Γλαύκο Κληρίδη, δίνοντας το όνομα του στο τερματικό του μεγαλυτέρου αεροδρομίου της χώρας μας, το οποίο συνιστά την κύρια πύλη εισόδου και εξόδου από την Κύπρο. Η απόφαση μας για μετονομασία του τερματικού του αεροδρομίου της Λάρνακας ελήφθη έχοντας υπόψη πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μία ξεχωριστή πολιτική για την πατρίδα μας πολιτική προσωπικότητα», είπε, και πρόσθεσε πως «ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που με το έργο, τις ιδέες και την καθημερινή του παρουσία, ενίσχυε το κλίμα μετριοπάθειας, στήριζε το διάλογο, εμπλούτιζε τη δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον επιχειρηματία Νίκο Σιακόλα, και είπε πως «έχει αποδείξει ότι λειτουργεί καλύτερα και από τους σύγχρονους υπολογιστές». Πρόσθεσε πως με τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει καθώς και με την πρωτοβουλία, τη συνέργεια και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο «έγινε κατορθωτή η σύμπραξη με διεθνούς κύρους εταιρείες, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα το προνόμιο να απολαμβάνουμε αεροδρόμια εφάμιλλα των αεροδρομίων του εξωτερικού».

Σημείωσε πως «στις 12 Μαΐου του 2006 υπογράφτηκε με την επιτυχούσα κοινοπραξία Hermes η συμφωνία παραχώρησης των αερολιμένων που προνοούσε την κατασκευή νέων τερματικών κτηρίων σε Λάρνακα και Πάφο και τη διαχείριση τους από τη Hermes Airports για 25 χρόνια”, επισημαίνοντας πως “η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το παράδειγμα των αεροδρομίων είναι ό,τι το καλύτερο για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία πολλές φορές υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να έχουμε μια επιτυχή πορεία κατά τη διάρκεια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για μετά το 60, είτε πρόκειται για μετά την καταστροφή του 1974”.

Πρόσθεσε πως το οικονομικό θαύμα “δεν ήταν παρά η κυβερνητική αποφασιστικότητα, η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία που συνέβαλαν ώστε σε ελάχιστο χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγεννηθεί μέσα από τη τέφρα της και να έχουμε στη συνέχεια μια χώρα με πρωτόγνωρες επιδόσεις, που μέσα από αυτή την προκοπή έγινε κατορθωτό να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα να ενταχθεί και στη ζώνη του ευρώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού ανέφερε ότι «τα αεροδρόμια μας συμβάλλουν στην οικονομία μας με ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος», σημείωσε πως «η λειτουργία των δύο αεροδρομίων διασφαλίζει περισσότερες από 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μέσω των συμβάσεων σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προσπαθούμε να υπερπηδήσουμε ένα σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που είναι η απουσία επαρκών και μακροχρόνιων δυνατοτήτων του κράτους», επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι «με τις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Hermes όσο και των κρατικών φορέων, και τις στοχευμένες δράσεις που υλοποιήθηκαν, αναμένουμε φέτος αριθμό επιβατών που θα ξεπεράσει τα 8,4 εκατομμύρια, με την ευχή να φτάσουμε τα 9 εκατομμύρια, κάτι που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό επιβατών που έχουν διέλθει μέχρι σήμερα από τα αεροδρόμιά μας».