Δικαστήριο:«Τα εντάλματα σύλληψης Μπουλούτα-Φόρου πρέπει να εκτελεστούν»

Νέα αναβολή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου (09:00) έδωσε σήμερα5714d1951dc524077b8b47b4 η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και παραπομπή της υπόθεσης της πρώην Λαϊκής στο Κακουργιοδικείο.

Η κ. Χατζηκυριακού επέμεινε ότι τα εντάλματα πρέπει να εκτελεστούν, θεωρώντας ότι η ύπαρξη απόφασης του Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορά την απομείωση της υπεραξίας δεν ανατρέπει την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση των κ. Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου στην Κύπρο.

Την απόφαση του Αντιεισαγγελέα Εφετών κατέθεσε ως τεκμήριο ο συνήγορος υπεράσπισης των κ. Μπουλούτα και Φόρου Ανδρέας Χαβαριάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί δεδικασμένο που αφορά και το παρών δικαστήριο. Την απόφαση αυτή, όπως είπε, απέστειλε χθες και στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ζητώντας όπως εξεταστεί.

«Είναι εισήγησή μου ότι το Δικαστήριο έχει υποχρέωση να εξετάσει αυτή την επιστολή», είπε.

Απαντώντας, η κ. Χατζηκυριάκου είπε πως η όποια πράξη αρχειοθέτησης Αντιεισαγγελέως δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση των κατηγορουμένων

«Συνεπώς, κατά την κρίση μου ισχύουν τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί και τα ευρωπαϊκά εντάλματα που εκδόθηκαν στη συνέχεια, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί δυστυχώς παρά τις παραστάσεις», είπε η κ. Χατζηκυριακού.

Υπέδειξε ακόμη πως το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν είναι το εκδικάζων Δικαστήριο της υπόθεσης, αλλά αυτό που θα κάνει την παραπομπή.

«Ενώπιόν μου έχω μία απόφαση τελεσίδικη, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοση των κατηγορουμένων 1 και 4 στην Κύπρο για να εκδικαστούν στην παρούσα υπόθεση για τις κατηγορίες 2 και 3. Δεν έχει αναφερθεί ενώπιον μου οτιδήποτε που να ανατρέπει αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Με τη θέση του κ. Χαβαριά διαφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος παρέστη στην υπόθεση εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής. «Διαφωνούμε πλήρως με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Χαβιαράς περί ύπαρξης δεδικασμένου λόγω της έκδοσης κάποιας διάταξης από αντιεισαγγελέα», είπε.

Ο κ. Κληρίδης έφερε επίσης ένσταση στο να επιτραπεί στον κ. Χαβιαρά να υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας και να εγείρει νομικά θέματα στην απουσία των πελατών, ενώ μίλησε για την «ευγένεια και την ανεκτικότητα, που διακρίνει το Δικαστήριο».

«Πρέπει να είναι παρόντες (οι δύο κατηγορούμενοι), δεν μπορεί να επιτραπεί να εκπροσωπούνται μέσω δικηγόρου, ο οποίος να εγείρει θέματα ουσίας», είπε ο κ. Κληρίδης.

Να δοθεί «λογική προθεσμία» για εκτέλεση των ενταλμάτων

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Χαβιαράς ρωτήθηκε πού βρίσκονται οι πελάτες του, για να απαντήσει πως ο ίδιος δεν γνωρίζει και ότι έχει λάβει οδηγίες μέσω συναδέλφων του από την Ελλάδα.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Κληρίδης είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει πού οφείλεται η μη εμφάνιση των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι φυγόδικοι και πρόσθεσε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει ο κ. Χαβιαράς είναι να δώσει οδηγίες όπως εμφανιστούν οι πελάτες του ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε το Δικαστήριο για τις ενέργειες που γίνονται από τις κυπριακές Αρχές για να πληροφορηθούν για την πορεία εκτέλεσης των ενταλμάτων. Ειδικότερα, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας πληροφόρηση. «Πήραμε απάντηση από τις ελλαδικές Αρχές στις 17 Μαΐου, με την οποία μας ενημερώνουν ότι οι αναζητήσεις δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα και ότι βεβαίως συνεχίζονται οι προσπάθειες και ότι θα ειδοποιηθούμε σε περίπτωση συλλήψεώς τους», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι και ο ίδιος προέβη σε προσωπικές παραστάσεις για το ζήτημα, ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν (να εκτελεστούν τα εντάλματα)».

«Σεπτέμβριο ίσως θα ήταν μια λογική προθεσμία με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η προσαγωγή των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Δίνοντας νέα αναβολή της υπόθεσης για τις 15 Σεπτεμβρίου, η κ. Χατζηκυριακού παρατήρησε πως η όλη υπόθεση δεν μπορεί να εκκρεμεί επ` άπειρον και ζήτησε όπως εντατικοποιηθούν οι παραστάσεις προς της ελληνικές Αρχές για εκτέλεση των ενταλμάτων.

Οι συνήγοροι των άλλων δύο κατηγορούμενων, Νεοκλή Λυσσάνδρου και Παναγιώτη Κουννή εξέφρασαν δυσφορία για την ταλαιπωρία των πελατών τους, οι οποίοι παρευρίσκονται στις ακροάσεις.

Ερωτηθείς , μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, γιατί επέλεξε να παρευρεθεί ο ίδιος εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι παρέστη προσωπικά «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και των επιπλοκών τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν».