Υστατο χαίρε στο δασοπυροσβέστη Μ. Αριστοτέλους

Η Κύπρος, απηύθυνε το απόγευμα το ύστατο χαίρε στον 44χρονοimage735-5.aspx δασοπυροσβέστη Μάριο Αριστοτέλους, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας.

Η κηδεία του 44χρονου δασοπυροσβέστη τελέστηκε, δημοσία δαπάνη, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, αρχηγών ή εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πολιτειακών αξιωματούχων, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλου, των συναδέλφων του αδικοχαμένου Μάριου, συγγενών, φίλων και πλήθους κόσμου.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης. Στην είσοδο του χωριού υπήρχε πανό στο οποίο έγραφε: “Καλό παράδεισο Μάριε”.

Ο 44χρονος Μάριος Αριστοτέλους και ο 49χρονος συνάδελφος του Ανδρέας Σοφοκλέους έχασαν τη ζωή τους όταν το βυτιοφόρο όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου, Σολέας,ενώ επιχειρούσαν για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στον επικήδειο λόγο του, ο κ. Κουγιάλης έδωσε την υπόσχεση πως η Πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα στην οικογένεια του ήρωα, και πρόσθεσε ότι «ο Μάριος Αριστοτέλους χάθηκε εν ώρα καθήκοντος προστατεύοντας την γη και τους συμπολίτες του. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε το μαντάτο για την πυρκαγιά ο Μάριος δήλωσε παρών. Την ώρα της μάχης ο ίδιος ο Μάριος ζήτησε να είναι παρών ενώ θα μπορούσε να βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Και εδώ ακριβώς φαίνεται το μεγαλείο της θυσίας του», είπε ο κ. Κουγιάλης.

Για όλους εμάς στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Δασών ιδιαίτερα, τους συνάδελφους, συνεργάτες και φίλους σου, η απώλεια είναι τεράστια, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στον αλτρουισμό και την αυτοθυσία του εκλιπόντος, ο οποίος «ως πραγματικός ήρωας» έδινε τιτάνια μάχη με τις φλόγες, μέχρι και την τελευταία στιγμή μαζί με τους φίλους και συνάδελφους του.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του, λέγοντας ότι υπήρξε άνθρωπος φιλότιμος, απλός και γλυκομίλητος, γεμάτος ήθος και ανιδιοτέλεια.

«Ο Μάριος είχε αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος. Μέχρι και την υστάτη του πράξη, οπόταν αψηφώντας τον κίνδυνο πολεμούσε για να σώσει τα δάση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι υπήρξε σωστός πολίτης, και ξεχωριστός άνθρωπος που ήξερε να τιμά και να σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, ένας άνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την οικογένεια και τα δύο παιδιά του.

Απευθυνόμενος στους οικείους του, ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια, ενώ απηύθυνε προς τους δύο γιούς του, τον Γιώργο και τον Αντρέα, ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας και της κοινωνίας ολόκληρης, καθώς, όπως είπε, «ο πατέρας σας χάθηκε την στιγμή που έδινε τον αγώνα για όλους εμάς».

«Ο πόνος και η λύπη από τον χαμό του πατέρα σας είναι μεγάλη. Ανάλογη με το μέγεθος του ανδρός. Μεγάλη όμως είναι και η περηφάνια που πρέπει να νιώθετε για την ζωή και το παράδειγμα του. Μέσα από την ζωή του παρέδωσε μαθήματα για όλους μας και για αυτό σήμερα τον αποχαιρετούμε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό» είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Σε ομιλία του, ο γιος του αδικοχαμένου Μάριου, Γιώργος, ανέφερε ότι είναι περήφανος που είναι γιος του, και ότι ο πατέρας του ήταν πάνω από όλα άνθρωπος.

“Ο Μάριος, το παιδί, για όλες τις δουλειές, ο αγαπημένος της οικογένειας αλλά και της δουλειάς του, την οποία αγαπούσε και για την οποία ένοιωθε υπερήφανος”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ο Μάριος έφυγε άλλα άφησε πίσω του ένα πλήθος από υπερήφανο κόσμο”.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, είπε ότι από το 1992, για 24 ολόκληρα χρόνια, ο Μάριος προσέφερε ανελλιπώς τις υπηρεσίες του όντας πυροσβέστης, επιδεικνύοντας ζήλο και αγάπη για τη δουλειά του και για το ρόλο που του ανατέθηκε από την πολιτεία.

“Η καλοσύνη σου, το λαμπερό χαμόγελο σου και το παιδικό σου πρόσωπο μαρτυρούσαν την καλοσύνη σου, πάντα ολοπρόθυμος να προσφέρεις σε οποιαδήποτε περίσταση”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάριος, παρόλο που δεν βρισκόταν σε υπηρεσία, προσφέρθηκε εθελοντικά να δώσει τις πολύτιμες του υπηρεσίες στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, ενώ απευθυνόμενος στον αδικοχαμένο δασοπυροσβέστη σημείωσε ότι “θα παραμείνεις ένα φωτεινό παράδειγμα αγάπης και αυτοθυσίας”.

“Ακόμη και από εκεί που βρίσκεσαι θα ενισχύεις με το παράδειγμα σου όλους εμάς, και θα συμμετέχεις στις προσπάθειες για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος”, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του συνάδελφου του Μάριου, Γλαύκου Κυριάκου, ο οποίος ανέφερε ότι από χθες όλα είναι αλλιώτικα στο εθνικό δασικό πάρκο Αθαλάσσας, και πρόσθεσε ότι πήγε βόλτα στο φυτώριο για να δει τα “μωρά” του Μάριου, όπως αποκαλούσε ο ίδιος ο Μάριος τα φυτά που μεγάλωνε για να αναπληρώνουν τα φυτά που χάνονται στις πυρκαγιές.

“Πήγα στο περιβαλλοντικό κέντρο Αθαλάσσας και άκουσα τα πρόβατα, τα κατσίκια, την αγελάδα και το γαϊδουράκι να σκούζουνε. Σε περίμεναν να τα χαϊδέψεις, να τα ταΐσεις, πεινούσαν και δεν ήσουν εκεί”, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι είδε και τα δύο σκυλιά του Μάριου τα οποία κατάλαβαν ότι δεν θα ξαναδούν το αφεντικό τους. “Ανάμεσά τους και το μικρό αρνάκι, που σε περίμενε να του βάλεις τροφή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι “δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεχάσουμε ότι ήσουν ο σούπερμαν που εκτελούσε τέλεια και άψογα όλες τις δουλειές, ήσουν ο άνθρωπος για όλα, ο συνάδελφος που ότι του ζητούσαμε ποτέ δεν έλεγες όχι, που ποτέ δεν λογάριαζε υπηρεσιακά ωράρια, αργίες και Σαββατοκύριακα”.