Ο Σαμαράς απέπεμψε τον υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας μετά τις αθλιότητες στη Βουλή

newego_LARGE_t_420_54419800_type12713

Ο Στύλιος …σε ρόλο Κασιδιάρη έσπασε τα μούτρα του.

 

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρξει μεγάλη συζήτηση, ο A. Σαμαράς απέπεμψε από την κυβέρνηση τον Γ. Στύλιο (μέχρι προχθές υφυπουργό Παιδείας), θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό που το κόμμα που υπηρετεί δεν θα γίνουν ανεκτές.

Για «ατυχή λεκτικό διαξιφισμό» έκανε λόγο ο Γ. Στύλιος μετά τη θύελλα που προκλήθηκε. «Ευτυχώς η κυβέρνηση αυτήν τη φορά έπραξε το αυτονόητο» σχολίασε η Λ. Κανέλλη μετά την απόφαση αποπομπής
Η αιτία της άμεσης απομάκρυνσης του βουλευτή Αρτας ήταν η χυδαία, υβριστική επίθεση που είχε εξαπολύσει λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής κατά της Λ. Κανέλλη, λέγοντας ότι «χρειάζεται Κασιδιάρη» και ότι εκείνος δεν προτίθεται  να γίνει (Κασιδιάρης).

newego_LARGE_t_1101_54419414_type12713

Σκηνές …απείρου κάλλους στην Βουλή των Ελλήνων

Η απειλή αυτή και η παραπομπή σε ακραίες συμπεριφορές που θυμίζουν «νονούς της νύχτας» προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως τον κ. Σταμάτη (ο πρωθυπουργός ήταν σε επίσημη συνάντηση με ξένο αξιωματούχο εκείνη την ώρα). Αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πληροφορίες για το τι ακριβώς ελέχθη στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αποπομπή

Εν τω μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε ήδη αναβρασμός και ο Ευ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν το όλο ζήτημα. Η απόφαση περί αποπομπής ήταν άμεση, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δημόσια συγνώμη που ήδη είχε ζητήσει ο μέχρι εκείνη την ώρα υφυπουργός δεν αρκούσε…
Είχε προηγηθεί δε και ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που κατήγγελλε ως «ανάρμοστη» τη στάση του κ. Στύλιου και καλούσε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει έμπρακτα τη συμπεριφορά του βουλευτή της ΝΔ.
Ολα ξεκίνησαν όταν η Λ. Κανέλλη ανέπτυσσε τη δευτερολογία της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού στον παιδικό πληθυσμό της χώρας.
Οπως είπε η ίδια, «ο υφυπουργός εμφανίζεται ως Μαρία Αντουανέτα λέγοντας ότι το υπουργείο προσφέρει ένα φρούτο την ημέρα στα παιδιά αν και δαπάνησε 3 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφημιστική καμπάνια του προγράμματος». «Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δομές», κατέληξε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υφυπουργού ο οποίος της απάντησε πως «εγώ πήγα δημοτικό στην Αρτα, σε ένα ορεινό χωριό της Αρτας, και όχι εκεί που πήγατε εσείς».
Και τότε επήλθε η -μοιραία για τον υφυπουργό- έκρηξη: «Σας εκφράζει η ένταση. Θέλετε Κασιδιάρη;  Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης» ήταν η φράση που εκστόμισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος. Ο ίδιος αναφερόταν στην επίθεση και τη χειροδικία το 2012 του έγκλειστου Ηλ. Κασιδιάρη προς τη Λ. Κανέλλη σε τηλεοπτικό στούντιο κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής. «Εγώ τον έκανα Κασιδιάρη; Κασιδιάρης ήταν από μόνος του. Σαν δεν ντρέπεσαι… Σαν δεν ντρέπεσαι!» φώναζε η Λ. Κανέλλη. Ο δε προεδρεύων Γ. Δριβελέγκας κάλεσε τον Γ. Στύλιο να ανακαλέσει, αλλά περισσότερο καταγράφηκε η οργίλη αντίδρασή του για τις διακοπές (!) της κ. Κανέλλη προς τον υφυπουργό.

Η αντίστροφη μέτρηση

Αμέσως μετά το επεισόδιο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Γ. Στύλιο. Η βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για το επεισόδιο, ο Β. Μεϊμαράκης, αφού είπε πως «ο καθένας είναι υπεύθυνος των λόγων του», με τη σειρά του έθεσε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του Σώματος από τη βουλευτή. Ακολούθησαν οι επικοινωνίες μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Μεϊμαράκη και λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Στύλιος υπέβαλε την παραίτησή του στον Δημ. Σταμάτη. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη σχολιάζοντας την εξέλιξη είπε: «Ευτυχώς η κυβέρνηση αυτήν τη φορά έπραξε το αυτονόητο».
Ο ίδιος ο Γ. Στύλιος στη δήλωση παραίτησής του υποστήριξε πως το επεισόδιο «ήταν ένας ατυχής λεκτικός διαξιφισμός στον οποίο δόθηκε λάθος ερμηνεία. Θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση και να προωθώ τα θέματα της Αρτας και της Ηπείρου».
Αργά το βράδυ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ζήτησε συγνώμη από την Λ. Κανέλλη διαβεβαιώνοντάς τη ότι τα λεγόμενα Στύλιου δεν εκφράζουν το υπουργείο Παιδείας. Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μέγιστη χυδαιότητα και προσβολή της Δημοκρατίας», ενώ η ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως «οι ακροδεξιές αντιλήψεις γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής».
Σε ακόμα ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας επιδόθηκε από τις φυλακές όπου βρίσκεται ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος σε ηχητικό μήνυμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η χώρα χάνεται και το πολιτικό σύστημα ασχολείται με ”Στύλιους” και ”Κανέλλους”».

Η πορεία του βουλευτή Αρτας Γ.Στύλιου

Ο 43χρονος βουλευτής Αρτας (είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά) ήταν από τα «γαλάζια» στελέχη της νέας γενιάς που εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς εντέλει να τον δικαιώσει με τη συμπεριφορά του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε την Αρτα, σπούδασε φυσικός στο ΑΠΘ και από τα πρώτα του φοιτητικά χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά. Την τριετία 2004-2006 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού με αρμοδιότητα τα αθλητικά έργα και τις υποδομές, τον Σεπτέμβριο του 2007 ήταν συνεργάτης του Κ. Χατζηδάκη, αρχικά στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και εν συνεχεία στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2012.