Oπου και να γυρίσεις… η Κύπρος σε πληγώνει

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Οπου και να κοιτάξεις , όπου και να γυρισεις η Κύπρος σε πληγώνει.Περισσότερο πληγώνουν των ανθρώπων οι συμπεριφορές, τα πάθη, τα λάθη, οι μεγάλες αμαρτίες κρυμμένες άτσαλα ή και επιτήδεια κάτω από τις στρώσεις του μεγάλου ψεύδους, της ιδιοτέλειας , του συμφεροντολισμού, της αρπακτής και της απάτης.

Η Κύπρος φλέγεται και τα λίγα δάση που έχουμε εξαφανίζονται κάτω από τις πύρηνες φλόγες .Δύο νεκροί ο μέχρι τώρα απολογισμός  της τραγωδίας ανθρώπινης και περιβαλλοντικής.

Το αγοράκι με τον αναπτήρα ο αίτιος αυτής της τραγωδίας; Ποιός ξέρει; Και ποιός μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συζύγων και των ορφανών των δύο δασοπυροσβεστών που χάθηκαν μέσα στη λαίλαπα της φωτιάς η οποία καίει στο πέρασμα της τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου που γλύτωσαν από την μανία των τούρκων κατακτητών το 1974;

Στο Κυπριακό μας φλομώνουν με χίλια δυό ψέμματα και εκείνη η κρυφή αλεπού η Νούλαντ, λένε κάποιοι που φαίνεται κάτι γνωρίζουν  τι γίνεται στα παρασκήνια, μας ετοιμάζει εκπλήξεις που θα ικανοποιούν πρώτα και κύρια την Τουρκία και τη βορειοατλαντική λυκοσυμμορία.Κι οι Κύπριοι λένε άλλοι, θα βολευτούν με υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις ώστε να βγάλουν τον σκασμό  μόλις ακούσουν το κουδούνισμα των αργυρίων που θα τους φέρουν μπροστά στη μούρη τους οι πραιτοριανοί της Pax America.

Οπου και να γυρίσεις η Κύπρος σε πληγώνει…

Η δημόσια υγεία λένε τώρα όλοι, αθώοι και ένοχοι , έπιασε πάτο και αν δεν τρέξουν να συνδράμουν θα καταρρεύσει .Τώρα ξύπνησαν και είδαν τα κακώς έχοντα; Τώρα διαπίστωσαν τις απώλειες και τα ανθρώπινα δράματα;

Αν έχεις χρήμα διάβαινε και μέσο προχώρει λένε οι πάσχοντες και οι συνωστίζοντες στις ουρές για περίθαλψη.Κάτι ξέρουν και αυτοί γιατί στην ώρα της ανάγκης κανένας δεν τους πρότρεξε. Ακόμα και ο Πρόεδρος είπε και εκείνο το κακόγουστο αστείο πως τον παραπλάνησαν .Πως οι διορισμένοι από αυτόν ειδικοί και ανειδίκευτοι δεν του τα είπαν καλά. Και παραπλανημένος και περιπλανόμενος να ψαξει ενόχους και υπαιτιους έτρεξε να συγκαλέσει έκτακτα υπουργικά συμβούλια και συσκέψεις για να βρουν και να διαγνώσουν τα αίτια της και τους υπαίτιους  της υπο πτώχευση και κατάρρευσης δημόσιας υγείας.Οι φταίκτες ψάχνουν άλλους φταίκτες.

Στην οικονομία ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και το πώς φτάσαμε  ως εδώ , δηλαδή στον πάτο και στην πόρτα του κακού! Εκείνοι που έχασαν  τις καταθέσεις  τους έχουν ακόμα κουράγιο να φωνάζουν και μόλις τους δώσουν μια υπόσχεση κατεβάζουν τα λάβαρα για να ξαναρχίσουν μόλις αντιληφθούν πως και αυτή ήταν χωρίς αντίκρισμα μαζί με όλες τις άλλες υποσχέσεις . Τα κοινωνικά παντοπωλεία αραιώνουν, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί οι λήπτες, καθότι εκείνο το τέχνασμα, με τα τρία ΕΕΕ,  που δεν είναι ανακάλυψη της Κύπρου αλλά της αμαρτωλής Ε.Ε. για να φλομώνει τους πειναλέους καταλαγιάζει μεν προσωρινά την πείνα αλλά όχι την οργή που σιγοβράζει.

Στο πεδίο της διαφθοράς η εικόνα δεν είναι καλύτερη.Βγαίνει ένα σκάνδαλο τη μια μέρα, για να το διαδεχθεί ένα άλλο την επομένη και να ξεχαστεί το πρώτο.Ενα γαϊτανάκι κοροϊδίας και εμπαιγμού καθότι ακόμα δεν βρέθηκαν στο εδώλιο εκείνοι οι χρυσοκάνθαροι που έστηναν παγίδες για να εισρεύσει στα χρηματοκιβώτια τους  ο πλούτος της Κύπρου και εκείνων όλων των ματαιόδοξων που πίστεψαν πως τα αξιόγραφα θα διπλασιάσουν τα χρήματα τους.

Και η Κύπρος αρμενίζει μέσα σ’ έν πέλαγος με αγκάθια  που πληγώνουν και ματώνουν τους υπομονετικούς πολίτες.Που μέσα στη βράση και την απελπισία  περιμένουν να ξεπροβάλει μέσα από τις αγκίδες  το μπουμπούκι της ελπίδας.Γιατί πιστεύουν  πως τίποτε δεν πάει χαμένο.Ακόμα και οι μακριές νύκτες τις υπομονής κάποτε θα χαράξουν  το φως.