Ανιση μάχη με τις φλόγες-κάηκε το δάσος της Σολιάς

Ανιση μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν και σήμερας  οι άνδρες της Πυρσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών  της Εθνικής Φρουράς ενώ πτητικά μεσα υποβοηθούν το έργο τους χωρίς ωστοσο να τίθεται υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στην Ευρύχου.image735-3.aspx
Σε σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έφθασε στην περιοχή της Σολέας γύρω στις 11 το πρωί, παρακάθονται όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με αντικείμενο την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή, ενώ από το πρωί τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και 13 πτητικά μέσα.

Η σύσκεψη γίνεται στο χωριό Γαλάτα. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτήν παρακάθονται ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου, η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, Γιαέλ Ράβια Ζάντοκ, και άλλοι αρμόδιοι.image735-7.aspx

Δεκάδες είναι οι άνδρες της Πυροσβεστικής, της Εθνικής Φρουράς, του Τμήματος Δασών και άλλων αρμόδιων τμημάτων και φορέων που μάχονται με τις φλόγες στο έδαφος. Δύο καναντέρ από την Ελλάδα, πέντε πυροσβεστικά εναέρια μέσα από το Ισραήλ, δύο μισθωμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δύο του Τμήματος Δασών και δύο εναέρια πυροσβεστικά των βρετανικών βάσεων επιχειρούν από αέρος στην περιοχή.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη ο κ. Χάσικος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως το θέμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες θα το δουν μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Κρίσιμη η κατάσταση  της υγείας λειτουργού του Τμ.Δασών

Στο μεταξύ,
Κρίσιμη εξακολουθει να είναι η κατάσταση της υγείας 56χρονου λειτουργού του Τμήματος Δασών, ο οποίος κατέπεσε σε γκρεμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ επιχειρούσε με καδενοφόρο όχημα του Τμήματος, στην περιοχή Γαλάτας, για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή Σολέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 56χρονος λειτουργός του Τμήματος Δασών, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής και στο δεξί χέρι, και, αφού διασωληνώθηκε, κρατήθηκε για νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του, θεωρείται κρίσιμη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, 55χρονος, μέλος του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας, κτυπήθηκε από όχημα, που ασχολείτο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάταγμα στο αριστερό χέρι και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών, που ασχολείτο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η φωτιά, εκτείνεται από την Ευρύχου, μέχρι την περιοχή Καρβουνά, έχοντας κατακάψει μέχρι στιγμής, εκτάσεις από δέντρα και άγρια βλάστηση.

Εκκενώνονται σπίτια

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιων σε αρκετά χωριά της περιοχής έχουν πάρει οδηγίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώ η πυρκαγιά  μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, ενώ από τις 5.30π.μ. το έργο τους συνδράμουν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος γύρω από τα χωριά Ευρύχου – Σπήλια -Σινά ‘Ορος που ξέσπασε την Κυριακή, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα έφτασαν  από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συμμετεχουν  στο έργο της πυρόσβεσης.

Οι δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών παρέμειναν στο χώρο στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα το πρωί το προσωπικό αντικαταστάθηκε και ενισχύθηκε.

12χρονος έπαιζε με αναπτήρα;

Ένας ανήλικος ηλικίας 12 ετών φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την μεγάλη φωτιά στην περιοχή Ευρύχου.
Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Νικολέτας Τυρίμου σε ΜΜΕ, ο ανήλικος έπαιζε με αναπτήρα στην αυλή του σπιτιού του παππού του όταν σε κάποιο σημείο ξέσπασε η φωτιά.

Σύμφωνα με την κ. Τυρίμου, ο μικρός έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία και ανέφερε ότι προσπάθησε να την κατασβέσει αλλά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και με την περάτωσή τους αναμένεται να δοθούν οδηγίες για τον παραπέρα χειρισμό της υπόθεσης καθώς πρόκειται για ανήλικο.