Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού στη βάση αποφάσεων του ΟΗΕ

Η προσφυγική κρίση και το Κυπριακό κυριάρχησαν, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στο image735-1.aspxΜέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν. Μάλιστα, προχωρώντας σε μια εξαιρετικά συμβολική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Μπαν Γκι μουν ένα σωσίβιο σαν αυτά που φορούν οι πρόσφυγες όταν προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο πέλαγος τονίζοντας ότι ελπίζει αυτό το «εργαλείο ζωής» να πάψει να χρησιμοποιείται εντελώς.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, στις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή κατά την οποία η δραστηριοποίηση του ΟΗΕ γίνεται ολοένα πιο αναγκαία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, την παγκόσμια ανάπτυξη και την διαχείριση των κρίσεων.
Όπως είπε, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση για την οποία συμφώνησαν ότι αποτελεί μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα που βασίζονται στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο Α. Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο και αυτής της κρίσης, της μεγαλύτερης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει υποστεί, ο ελληνικός λαός και συνολικά η χώρα, οι υπηρεσίες, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθελοντές, προσπάθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προέκυψαν και μόνο από το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο μεταναστών πέρασαν από τη χώρα το 2015. «Σήμερα, υπογράμμισε, η Ελλάδα σηκώνει το βάρος της φιλοξενίας πάνω από 55.000 προσφύγων που εγκλωβίστηκαν μετά την μονομερή ενέργεια για κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια σύνορά μας».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφώνησαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ούτε αυτή η κρίση, όπως ούτε η οικονομική, μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού, την επίρριψη των βαρών στα πιο ευάλωτα κράτη, στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, με πολιτικές ξενοφοβίας των κρατών, με πολιτικές μονομερών ενεργειών, με πολιτικές επαναπροωθήσεων στη θάλασσα. Αυτές οι πολιτικές αντιβαίνουν στις δικές μας αρχές, υπογράμμισε, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παλεύει με τις δυνάμεις της ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και εκτίμησε ότι μόνο όλοι μαζί, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύπλοκο, δύσκολο πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει στηρίξει τη συνεργασία με την Τουρκία που όπως με Λίβανο και Ιορδανία, έχουν επωμιστεί τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. Στη βάση αυτής της συνεργασίας και με τη σημαντική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, οι ροές 7 – 8 χιλιάδων έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά νούμερα. Το κυριότερο έχουν μειωθεί, σχεδόν εκμηδενιστεί, οι πνιγμοί στα νερά του Αιγαίου, κυρίως μικρών παιδιών.
Για πρώτη φορά, σημείωσε, η παράτυπη οδός που συντήρησαν τα κυκλώματα διακινητών αντικαθίσταται από μια νόμιμη οδό στις χώρες Σένγκεν, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες με τη δέσμευση από ευρωπαϊκές χώρες ότι θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τους επόμενους μήνες και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα «ο δρόμος να γίνει λεωφόρος».
Στην Ελλάδα, είπε, κάθε αίτηση ασύλου ατόμου που εισέρχεται παράτυπα στη χώρα εξετάζεται από την υπηρεσία Ασύλου και την EASO ανά περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του αιτούντος. Στην ενδοχώρα έχουν εξασφαλιστεί για όλους τους πρόσφυγες θέσεις, ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση της φιλοξενίας και την προστασία ευάλωτων ομάδων με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Το βάρος που πέφτει στην Ελλάδα επανέλαβε ο κ. Τσίπρας είναι μεγάλο και μόνο με όρους αλληλεγγύης και στήριξης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τον ΓΓ ειδικά για την βοήθεια που έχουν προσφέρει μέχρι τώρα, προσέθεσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ήδη υπάρχουσα στενή συνεργασία και προανήγγειλε την πραγματοποίηση Συνόδου για το Προσφυγικό στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι αναγκαίος ο δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνου. Συμφώνησαν, επίσης, ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση και των γενεσιουργών αιτίων των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ιδίως μέσα από την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι εκτιμώντας ότι η συνδυασμένη εφαρμογή αυτής συμφωνίας με την ατζέντα 2030 για την παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον και το μέλλον.
Ως προς το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας Κύπρου ως κράτους μέλους ΕΕ. Μια λύση που, όπως είπε, θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έξω από αναχρονιστικούς θεσμούς όπως οι εγγυήσεις. Όπως σημείωσε, συζητήθηκε με τον ΓΓ ου ΟΗΕ και η σημασία των διμερών και τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής για την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του, αφού εξήρε τη γενικότερη συμβολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ όλες τις δεκαετίες της λειτουργίας του, τόνισε ότι συζητήθηκε στην εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον Α. Τσίπρα, κυρίως το τρομοκρατικό πρόβλημα της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης. Υπογράμμισε ότι είναι αξιοπρόσεκτη η αλληλεγγύη και η στήριξη της Ελλάδας σε αυτούς τους ανθρώπους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καθώς σώζει γενναιόδωρα ζωές. Τόνισε ότι αξίζει βαθύς θαυμασμός προς την Ελλάδα αλλά και ολόψυχη στήριξη καθώς δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει όλο αυτό το πρόβλημα.
Επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία για την προστασία των ανθρώπων αυτών και για την αντιμετώπιση των αιτίων που τους κάνουν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και προσέθεσε ότι συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερη κατανομή αυτής της ευθύνης σε όλη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε ότι θα δει από κοντά την κατάσταση στη Λέσβο, ότι θλίβεται με τις απώλειες ζωών και ευχαρίστησε αναλυτικά όλες τις ελληνικές αρχές που εμπλέκονται στο προσφυγικό αλλά και τους εθελοντές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν επίσης για τη σύγκρουση στη Συρία, τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, τις άλλες προκλήσεις που προκαλούν μεγάλο πόνο και αστάθεια, την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή.
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας ότι συζητήθηκε η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες διευκολύνονται από τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση των ηγετών που διατυπώθηκε στην κοινή τους δήλωση, τον περασμένο μήνα, να καταφέρουν να επιτύχουν μια λύση εντός του έτους. Και εξέφρασε την εκτίμησή του για το σημαντικό υψηλό επίπεδο υποστήριξης που προσφέρει η Ελλάδα στις συνομιλίες αυτές.
Τέλος συνεχάρη την Ελλάδα για την ενεργό συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τη δημιουργία σημαντικού συντονιστικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, του ασύλου και άλλων σχετικών θεμάτων και την ευχαρίστησε που υπέγραψε τη Συνθήκη του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.