Ο Α.Σαμαράς ενημέρωσε και ενημερώθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων

Εποικοδομητική και άκρως χρήσιμη χαρακτηρίστηκε από πολιτικους κύκλους  η συζήτηση  που διεξήχθη στο Προεδρικό μέγαρο στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, στην παρουσία  του Ελληνα πρωθυπουργού  και του Προέδρου Ν.Αναστασιάδη. Ο Ελληνας πρωθυπουργος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις «προσγειώνοντας» σύμφωνα με έγκυρη πηγή κάποιους των οποίων οι απόψεις τάσσονταν υπέρ της λήψης κυρώσεων εναντιον της Τουρκίας μέχρι να τερματίσει τις  παράνομες επεμβάσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.ÅÉÄÉÊÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁ ÂÏÕËÇÓ – ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÅËËÁÄÁÓ Á.ÓÁÌÁÑÁÓ Εκτενείς αναφορές έγιναν γύρω από το θέμα της εκμετάλλευσης του Φ.Αερίου και υιοθετήθηκε η θέση πως οι υδρογονάνθρακες είναι κρατική περιουσία και μόνο με τη λύση του κυπριακου θα διαμοιραζεται στις δύο κοινότητες Ε/Κ και Τ/Κ.Οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις και θέσεις  τους  και για το πως αντιλαμβάνονται  τι μέλλει γενέσθαι  για  την έξοδο από το αδιέξοδο που οδήγησαν  τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Εγιναν επίσης αναφορές για το επικείμενο ταξιδι των δύο ηγετών στην Αίγυπτο και την τριμερή σύνοδο Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου ππυ αρχίζει αύριο στο Κάιρο.

Στο μεταξύ ο Ελληνας πρωθυπουργος μιλώντας στη Βουλή των αντιπροσώπων  ανέφερε πως η   Κύπρος μετατρέπεται σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τους λαούς της Ευρώπης που επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσφωνώντας ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.Αφού εκανε εκτενή αναφορά για τα δεινά που υπέστη η Κύπρς  ανέφερε: «Η Ελλάδα και Κύπρος μαζί, είναι προπύργια σταθερότητας.Στον σταθεροποιητικό μας ρόλο προσβλέπουν πλέον όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι. Αυτό, σας παρακαλώ να το θυμάστε”.

Τώρα που η θέση μας ενισχύεται και ο ρόλος μας αναβαθμίζεται, πρέπει την ενότητα να την νοιώσουμε ως δύναμη και ως ευθύνη, συνέχισε.Κύπρος και Ελλάδα, σημείωσε, αντιμετωπίζουμε με εθνική ομοψυχία και ψυχραιμία την τουρκική πρόκληση και είναι το εθνικό μας συμφέρον που επιβάλλει να μην παρασυρθούμε σε γνωστές πρακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ Σαμαράς, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, τα ευρωπαϊκά και ευρύτερα ερείσματά της, για την απερίφραστη καταδίκη επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο κρατών αναβαθμίζεται συνεχώς και είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαφοροποίηση των πηγών της παρατηρώντας ότι η κρίση της Ουκρανίας το τονίζει αυτό.

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν και κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε.

“Κι ακόμα η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς στα πλαίσια της ευρύτερης Ευρωπαϊκής στρατηγικής και στη θαλάσσια πολιτική και στα ενεργειακά ζητήματα. Άλλωστε, η προοπτική εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων μπορεί να αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται, έτσι και αλλιώς, διαφοροποίηση των πηγών της. Η κρίση της Ουκρανίας, αυτό το υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο. Ελλάδα και Κύπρος επομένως μπορούν και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι τυχόν επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου δεν θα μπορέσει να οδηγήσει πουθενά ενόσω η Τουρκία επανέρχεται στην εναλλακτική τάχα λύση δύο κρατών και συνεχίζει να επιδεικνύει περιφρόνηση στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν το δικοινοτικό διάλογο υπό τον ΟΗΕ αντί των μεθόδων διαπραγμάτευσης που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία “και όχι μόνον η Τουρκία που εμείς απορρίπτουμε σταθερά”.

“Οι μέθοδοι αυτές”, είπε, οδηγούν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ.Πρόσθεσε ότι η επανάληψη του διαλόγου δεν είναι δυνατή υπό συνθήκες διαρκών προκλήσεων σε βάρος της ΚΔ και σε αυτό είναι ενωμένη η φωνή όλων μας.

“Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνουμε στον καθαρό μας λόγο και στις σαφείς μας επιδιώξεις” είπε και διαβεβαίωσε ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Ελλάδα ολόκληρη στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό.

“Η θέση μας αυτή και η κοινή μας πορεία στο μέλλον είναι ιστορικά δεδομένη. Δεν το επιβάλλει μόνο το συμφέρον μας, το επιβάλλει και η ψυχή μας” τόνισε.

Το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, παραμένει ακόμα άλυτο, αλλά σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας, σήμερα η θέση μας είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι λίγα χρόνια πριν, παρά την οικονομική κρίση που περάσαμε.

“Είδαμε τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά αλλά και τις πολύ ξεκάθαρες δηλώσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Είδαμε τη στάση διαφόρων χωρών της περιοχής. Για να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, αύριο θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, σε μια πολύ σημαντική τριμερή συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος χώρα τεράστιας επιρροής σε όλη τη Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της σταθερότητας για την οποία σας μιλάω στην περιοχή μας”, επισήμανε.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα έχουμε επιλογές, έχουμε ερείσματα, έχουμε στηρίγματα που ήταν αδιανόητα πολλά χρόνια πριν.

“Και σας το λέει κάποιος που πριν από 24 χρόνια συμμετείχε σε πολιτικό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η οικονομική κρίση θα περάσει. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ήδη τα δύσκολα τα θεωρώ ότι είναι πίσω μας. Αλλά η θέση μας θα συνεχίσει να δυναμώνει και τα ερείσματά μας θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται” είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι στην Κύπρο δημιουργείται πλέον εκ των πραγμάτων μια ομπρέλα προστασίας.

“Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα. Μείναμε ενωμένοι κι όταν βρεθήκαμε μόνοι μας. Τώρα που δεν είμαστε μόνοι μας πια, τώρα που η θέση μας ενισχύεται και ο ρόλος μας αναβαθμίζεται, πρέπει αυτήν την ενότητα να τη νιώσουμε ως δύναμη και ως ευθύνη. Απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά και απέναντι σε άλλους λαούς της περιοχής μας που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια, τη δική τους σταθερότητα και τη δική τους ευημερία”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κύπρο, λέγοντας ότι στα κράτη μπορεί να βάζουν σύνορα, στις αξίες, όμως και στις καρδιές των ανθρώπων σύνορα δεν μπαίνουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο  Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σύνολο των Κυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι και τα νόμιμα μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέκτησαν εκ των πραγμάτων την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

“Αυτό θα έπρεπε η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να το είχε εκτιμήσει πολύ καλύτερα. Και όμως δέκα χρόνια μετά την ένταξη η συνεχιζόμενη κατοχή και η εμμονή της ηγεσίας αυτής στη συντήρηση και προώθηση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, καθιστούν ακόμα αδύνατη την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου”, κατέληξε.