Ο αντιπρόσωπος του Φίτζι νέο πρόεδρος της Γ.Συνέλευσης του ΟΗΕ

Εχασε ο Α.Μαυρογιάννης 
Με διαφορά τεσσάρων μόλις ψήφωνimage735-4.aspx ο Κύπριος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν 94 ψήφοι για τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Φίτζι Πίτερ Τόμσον και 90 για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Από τα 193 κράτη μέλη ψήφισαν 192. Βρέθηκαν 185 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του ο Πίτερ Τόμσον ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μόγκενς Λίκεντοφ, και τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη «για τον έντιμο αγώνα του και την άψογη συμπεριφορά του . Πρόσθεσε πως αν η μικρή διαφορά πήγαινε αντίστροφα, θα κέρδιζε πολλά η Γενική Συνέλευση. Τέλος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Πίτερ Τόμσον είπε πως στις προτεραιότητές του θα είναι η κλιματική αλλαγή και καθώς η χώρα του ανήκει στην «Ομάδα των 77» των αναπτυσσομένων χωρών, καθησύχασε το Σώμα, διαβεβαιώνοντας πως θα προωθήσει την εφαρμογή της εγκεκριμένης ατζέντας των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ευχαρίστησε και τους δύο υποψηφίους, συνεχάρη τον κ. Τόμσον για τη νίκη του και τη μακρά εμπειρία που φέρνει στη γενική συνέλευση και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την ισχυρή του υποψηφιότητα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχάρη τον Πίτερ Τόμσον, τονίζοντας πως έχει να οικοδομήσει πάνω στο πολύ σημαντικό έργο του σημερινού προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά του εμπειρία στα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, συνεχάρη τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον έντιμο ανταγωνισμό στην προεκλογική εκστρατεία και το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.