Προδότες για τον Αρχιεπίσκοπο όσοι πωλούν περιουσίες στα κατεχόμενα

Προδότες, αποκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ομάδα πλουσίων που προτίθενται να πουλήσουν την περιουσία τους στα κατεχόμενα.Eίπε πως κατανοεί τις ανάγκες φτωχών ανθρώπων να πουλήσουν την περιουσία τους στα κατεχόμενα και ζήτησε από την Πολιτεία να δημιουργήσει ειδικό ταμείο για την ενίσχυση όλων όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.αρχιεπίσκοπος12φ

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου έγιναν ύστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα της πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης  Χάσικος είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε αυτοβούλως με κάποια μέτρα, όπως το δικαίωμα μεταβίβασης από Ε/κ σε Ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα, χωρίς την καταβολή μεταβιβαστικών τελών, χαλάρωση πολεοδομικών κανονισμών, έτσι ώστε εκτοπισμένοι να μπορούν να διευκολυνθούν με την ανέγερση δεύτερης ή και τρίτης κατοικίας στο ίδιο τεμάχιο, για σκοπούς στέγασης των παιδιών τους.

Επίσης, σε σχέση με το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ανέφερε ότι πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται βοήθειας και ταυτόχρονα προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ό,τι έχουν λάβει από το Φορέα ή αν δεν έχουν λάβει οτιδήποτε, θα αποκλείονται από τη βοήθεια του Φορέα.

«Μπορούν να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως μέσω της ανακατανομής του τουρκοκυπριακού κλήρου, να μπορούμε να βοηθούμε, στοχευμένα, πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», είπε ο Σ. Χάσικος.

Αναφερόμενος σε στοιχεία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, έχουν πωληθεί μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στα κατεχόμενα, εκτάσεις γης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5%.

Εξάλλου, πρόσθεσε, από πλευράς Τ/κ, πωλήθηκε το 4,2 τοις χιλίοις της τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές (σε Ε/κ).

«Κρατήσαμε χαμηλά αυτό το ποσοστό, λόγω των μέτρων που πήραμε ως Υπουργείο Εσωτερικών για τις πωλήσεις τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Διότι, ακριβώς, δεν μπορεί να αφεθεί να διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο, με αυτού του είδους τις αγοραπωλησίες, η λύση του Κυπριακού επί του εδάφους», κατέληξε.