Για υπεράνω των νόμων άρχοντες στην υγεία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος

Δεν μπορεί να παραπλανά κανένας και να παραπλανάται ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης,

epa05216524 Cyprus President Nicos Anastasiades arrives for a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

σε θέματα υγείας, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι “κάποιοι ισχυρίζονται ότι μειώθηκε ο αριθμός των ιατρών ενώ αντιπαραβάλλεται ότι είναι ο ίδιος ο αριθμός ή ότι δεν υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά, δυστυχώς, οι πραγματικότητες είναι διαφορετικές” .

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Κοινοτικού Κέντρου Αμιάντου το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι “είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρει υπηρεσίες και στον τομέα της Υγείας και βεβαίως στο πλαίσιο της ευρύτερης Δημόσιας Υπηρεσίας”.

Ανέφερε ότι “υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να λυθούν άμεσα και εξαιτίας νοοτροπιών και γραφειοκρατίας καθυστερούν και δημιουργούν ή πολλαπλασιάζουν αυτά τα προβλήματα, μια νοοτροπία που θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι τερματίζεται”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “υπάρχουν αξιόλογοι δημόσιοι λειτουργοί που εργάζονται συνειδητά, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που νομίζουν πως έργο τους είναι πώς να βραχυκυκλώνουν την προσπάθεια της κάθε Κυβέρνησης”.

Διευκρίνισε πως “δεν μιλώ για τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, αλλά είναι γνωστές οι καθυστερήσεις, οι υποσχέσεις, τα χρόνια που περνούν διότι κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι είναι υπεράνω και των νόμων και ότι ίσως είναι άρχοντες”.

Συνεπώς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “αυτό που προσπαθούμε και μέσα από τη μεταρρύθμιση – που θέλω να πιστεύω ότι και η νέα Βουλή θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πραγματικότητα – που επιδιώκουμε στον τομέα της ανάπτυξης με τη δημιουργία ενός Γραφείου One Stop Shop, είναι να επιτρέπεται επίσπευση αδειοδότησης έργων για να μπορούμε να προχωρούμε με ρυθμούς που όλοι επιθυμούμε”.

Αναφερόμενος στο θέμα των Πρώτων Βοηθειών, είπε ότι “η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενώ όσον αφορά την πρόσληψη γιατρών, την ερχόμενη βδομάδα έχω ζητήσει τόσο από τον Υπουργό Υγείας, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών να μου φέρουν οργανόγραμμα για τις ελλείψεις στα θέματα υγείας, έτσι ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα για να συμπληρωθούν ή να αναπληρωθούν οι θέσεις εκεί και όπου υπάρχουν κενές”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελώντας τα εγκαίνια του Κοινοτικού Κέντρου Αμιάντου, έστειλε το μήνυμα “πως η περιοχή του Τροόδους γενικότερα πρέπει να πάψει πια να θεωρείτΑΙ μια υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας μας” ενώ είπε ότι “αποτελεί για μένα προσωπικό στόχο η στήριξη αυτής της προνομιούχας από τη φύση περιοχής”.

Ανέφερε ότι “έχουμε όραμα για το Τρόοδος και οικοδομούμε μέρα με τη μέρα την προοπτική της ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή που καθόλου τυχαία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμιας σημασίας Γεωλογικό Πάρκο”.

Ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη “για έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Τροόδους, ο οποίος θα εστιάζεται και θα αναδεικνύει τα φυσικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, την προστασία του και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της τοπικής παράδοσης σε όλες τις εκφάνσεις της”.

Για αυτό, συνέχισε, είναι που η Πολιτεία, “ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, έχει μελετήσει τον ανασχεδιασμό τρόπου συνεργασίας έτσι ώστε να δίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, ενώ η εποπτεία θα είναι στο Υπουργείο Γεωργίας, αλλά η συμβολή και η συνδρομή της Αναπτυξιακής Εταιρείας θα είναι πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική.”

Συνεχίζοντας είπε ότι “αποτελεί ένα γενικότερο αρνητικό χαρακτηριστικό παλαιότερων συμπεριφορών, το γεγονός ότι λειτουργούσαμε αποσπασματικά και πολλές φορές χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης”.

Πρόσθεσε ότι “αυτή την προσέγγιση αλλάζουμε σήμερα προωθώντας το όραμα για συγκρότηση της περιοχής Τροόδους ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και ανάδειξής της σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης με τοπική οικονομία βασισμένη στην κληρονομιά της”.

“Αποτελεί στόχο μας όχι μόνο η συγκράτηση του πληθυσμού της περιοχής, αλλά, γιατί όχι, και μέσα από μέτρα και προγράμματα, και η αύξηση του. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό δυνατόν, προϋποτίθεται η βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής και δημιουργίας ευκαιριών αποδοτικής εργασίας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι “το έργο που εγκαινιάζουμε είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της συνολικής προσπάθειας, γιατί ικανοποιεί την ανάγκη νεώτερων κυρίως ανθρώπων να συνευρίσκονται, να οργανώνουν ποιοτικές δραστηριότητες και να αξιοποιούν ποιοτικά το χρόνο τους”.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι “εχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από τη μονάδα αποκρατικοποίησης για διορισμό εξειδικευμένης κοινοπραξίας συμβούλων και έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές από συμβούλους στο μεσοδιάστημα, οι οποίες κατά το παρόν στάδιο αξιολογούνται με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους”.