Αναβάλλεται για της 17 Νοεμβρίου η συζήτηση στη Βουλή για το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη

Την αναβολή της συζήτησης του θέματος του συμβολαίου της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας (ΔΚΤ) Χρυστάλλας Γιωρκάτζη πιθανότατα για τις 17 ή 18 Νοεμβρίου αντί στις 11 Νοεμβρίου, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποφάσισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών μετά από αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ζήτησε την αναβολή για μπορεί να παρευρεθεί στη συνεδρία.giorkatzi02-09september2014

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε όπως αναβληθεί η συζήτηση του θέματος αναφορικά με το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, για το λόγο ότι θα ήθελε να παρευρεθεί και τη συγκεκριμένη ημέρα θα βρισκόταν στο εξωτερικό.

Ο κ. Σαρίκας δήλωσε πως μετά από προβληματισμό η Επιτροπή αποφάσισε όπως αναβάλει τη συζήτηση του θέματος για επόμενη της συνεδρία, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 17 ή 18 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εικόνα ότι υπάρχει πρόθεση αναβολής της συζήτησης του θέματος έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να στραφεί το ενδιαφέρον αλλού. «Η Επιτροπή στην ολότητα της θεωρεί ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό», είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο η απόφαση για αναβολή ήταν ομόφωνη, ο κ. Σαρίκας ανέφερε πως πλην του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές του οποίου δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, συμφώνησαν για την αναβολή.

«Είναι λογικό όταν ο αρχηγός ενός κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος, ζητά από την Επιτροπή να αναβληθεί για να είναι παρών, νομίζω ότι πάντα πρέπει να γίνεται σεβαστή μια τέτοια έκκληση», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι θα ζητήσουν τα μέλη της Επιτροπής κατά τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Σαρίκας ανέφερε πως στη συνεδρία θα προσκληθούν πέραν της κ. Γιωρκάτζη, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, η Γενική Λογίστρια, ο Διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας και ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΤ έτσι ώστε να μπορέσουν τα μέλη της Επιτροπής να έχουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως «ποιος είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη, ποιος είχε προτείνει και είχε αποφασίσει την αφαίρεση της παραγράφου που έχει σχέση με το ασυμβίβαστο, αλλά και πως προέκυψε η διαφοροποίηση στο μισθό της ΔΚΤ».

Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως είναι οι δηλώσεις της κ. Γιωρκάτζη ότι «υπάρχουν πιέσεις, εξυπηρετούνται συμφέροντα και ότι υπήρξαν κρούσματα εκφοβισμού της».

Ανέφερε ακόμη ότι ένα άλλο θέμα το οποίο θα εξετάσει η Επιτροπή αφορά τη δήλωση της κ. Γιωρκάτζη ότι θα απέχει από τις συνεδρίες της Αρχής Εξυγίανσης της οποίας προεδρεύει. «Ακριβώς πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δικαιούται να απέχει από αυτές τις συνεδρίες», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής κάποιου είδους έρευνας ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν μεταξύ τους ότι στο τέλος της συζήτησης θα αποφασίσουν κατά πόσο θα εκδοθεί κάποιο πόρισμα και κατά πόσο θα ληφθεί απόφαση με την οποία η Επιτροπή θα προτείνει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. «Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης», εξήγησε.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση που ενδεχομένως να λάβει η Επιτροπή θα έχει τη μορφή πρότασης-εισήγησης για διορισμό ποινικού ανακριτή, καθώς δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής να διορίσει ποινικό ανακριτή. «Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Επιτροπή μπορεί να καταλήξει σε πόρισμα και μέσα από το πόρισμα να προτείνουμε ενδεχομένως το διορισμό ποινικού ανακριτή εφόσον κριθεί ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως τον τελευταίο λόγο για το διορισμό ποινικού ανακριτή τον έχει η Γενική Εισαγγελία όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής του ανακριτή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εξήγησε ότι η έρευνα που ενδεχομένως να διεξάγει η Επιτροπή θα αφορά όσους εμπλέκονται με το θέμα του διορισμού της ΔΚΤ, δηλαδή της σύνταξης του συμβολαίου.