Έκκληση Μαδούρο στη Λατινική Αμερική να μην απομονώσει τη Βενεζουέλα

Το μήνυμα Μαδούρο έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση ώστε να εξεταστεί το κατά πόσον η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραβιάζει τη δημοκρατία.E9945F32F66FC99167773EA123D68C07

Έκκληση στους υπόλοιπους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να μην ενδώσουν στη «βίαια πίεση» των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην απομονώσουν την κυβέρνησή του απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο.

«Καλώ όλες τις κυβερνήσεις της ηπείρου να συνεχίσουν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την κατανόηση και να μην υποκύψουν […] στη βίαιη πίεση για απομονώσουν τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο κ. Μαδούρο από την Αβάνα της Κούβας, όπου συμμετέχει σε σύνοδο κορυφής χωρών της Καραϊβικής.

Το μήνυμα Μαδούρο έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος ώστε να εξεταστεί το κατά πόσον η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραβιάζει τη δημοκρατία.

Ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ έχει κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι είναι όργανο της Ουάσιγκτον και έχει καταδικάσει τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Ο κ. Μοδούρο έλαβε πάντως τη στήριξη του οικοδεσπότη της συνόδου, του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος του εξέφρασε την «άνευ όρων υποστήριξή» του και καταδίκασε την «ιμπεριαλιστική αντεπίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική».

Αν και διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε βαθιά ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός βιώνει συνεχείς ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα και τακτικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω του δυσθεώρητου πληθωρισμού, που καταστρέφει την όποια αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 481,5% φέτος και κατά 1.642,8% το 2017.

Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί και σε πολιτική κρίση για τον κ. Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να έχει συγκεντρώσει περίπου 1,8 εκατομμύρια υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος όπου θα κριθεί η παραμονή του στην εξουσία.

Ο κ. Μαδούρο έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί ως μέρος μίας αμερικανικής συνωμοσίας για την ανατροπή του. «Η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να παραδοθεί, θα πολεμήσουμε», δήλωσε στην Αβάνα.