Ο φόβος και ενός Frexit πλανάται πάνω από την Ε.Ε.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. εμφανίζει τον τελευταίο καιρό παθητικά σημάδια με πρωτοφανείς σε έκταση και μαχητικότητα εργατικές διαδηλώσεις  και απεργίες.

1040297543Τα προβλήματα της Γαλλίας είναι τόσο βαθειά και προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες ιδαίτερα στη Γερμανία.

Οι οικονομικοί αναλυτές της γερμανικής εφημερίδας Die Velt ,Holger Zschaepitz and Anja Ettel παραθέτουν πέντε λόγους  για τους κινδύνους  που απειλούν την Γαλλία και κατ’επέκταση τη συνοχή  τη ευρωζώνης και της Ε.Ε. Οι δύο αναλυτές αφού θέτουν  το ερώτημα  κατα πόσο η Γαλλία θα εξακολουθήσει να φλέγεται κάνοντας αναφορά στις μαχητικές διαδηλώσες των τελευταίων  μηνών κάνουν αναφορά  στις αδυναμίες της Γαλλικής διοίκησης  να επιλύσει  σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τους εργαζομένους.

Ο φόβος του  Frexit

Ενώ όλοι μιλούν για το δημοψήφισμα  στο Ην.Βασίλειο κατα πόσο θα παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε. πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν τον κίνδυνο  για την συνοχη  της Ενωμένης Ευρώπης γραφουν οι δύο αναλυτές και αναφέρονται στους λόγους που μπορεί να συμβεί ένα Frexit.

Η πλειονότητα των Γάλλων υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το «Frexit»

Να υπενθυμίσουμε  πως σε νέα δημοσκόπηση που έγινε το Μάρτιο δείχνει ότι το 53% των Γάλλων θα ήθελε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι το βρετανικό δημοψήφισμα θα δώσει «ιδέες» σε άλλες χώρες και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ενότητα της ΕΕ.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου, εξέτασε τη στάση της κοινής γνώμης στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμμετοχή στην ΕΕ σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία.

Σύμφωνα με δείγμα περισσότερων από 8.000 ψηφοφόρων, οι Γάλλοι ήταν οι μόνοι που είπαν στην πλειοψηφία τους (53%) ότι θα ήταν υπέρ ενός παρόμοιου δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

Και στη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ισπανία υπήρχαν περισσότεροι ερωτηθέντες υπέρ ενός τέτοιου δημοψηφίσματος από ό,τι το αντίθετο.
Μετά τους Γάλλους, οι Σουηδοί (49%) ήταν πιο θετικοί για δημοψήφισμα, εν συνεχεία οι Ισπανοί (47%) και οι Γερμανοί (45%). Οι Πολωνοί (39%) και οι Ιρλανδοί (38%) ήταν λιγότερο υπέρ.

Αυτά ήταν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία επεδίωξε να δει τις τάσεις της κοινής γνώμης σχετικά με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τις πιθανές συνέπειές του για την ΕΕ στο σύνολό της.

«Το βρετανικό δημοψήφισμα συνιστά ‘εργαστήριο’ για άλλα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη», σχολίασε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Anand Menon, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο King College του Λονδίνου.