Ε. Θεοχάρους:Η Αλληλεγγύη δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο αλλά στον πατριωτικό

Η Αλληλεγγύη δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο αλλά στον πατριωτικό χώρο, image735.aspxδήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας πως η πολιτική δεν είναι σάντουιτς για να υπάρχουν τα δύο κόμματα στις δύο πλευρές και στη μέση το χαμ και το τυρί. Διευκρίνισε πως η απόφαση για την Προεδρία της Βουλής ήταν στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη μέχρι την 2η ψηφοφορία και αν δεν υπήρχε στήριξη από άλλη πολιτική δύναμη, θα υπήρχε στήριξη προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην 3η ψηφοφορία. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμία συναλλαγή με τον ΔΗΣΥ κάτι που θα αποδειχθεί από τις ενέργειες των Βουλευτών και του Κινήματος στο άμεσο μέλλον.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της Αλληλεγγύης, η κ. Θεοχάρους συνεχάρη αρχικά τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής αλλά και τους Βουλευτές και τους ευχήθηκε να εργαστούν με αφοσίωση εντιμότητα και πίστη καθήκον τους και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του. Σημείωσε πως πρέπει να δώσουν λύσεις στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, στα προβλήματα διαφθοράς, ατιμωρησίας και έχουν οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.

Στη συνέχεια η κ. Θεοχάρους έδωσε απάντηση στις επικρίσεις που αφορούν κυρίως το άτομο της αλλά και το Κίνημα Αλληλεγγύη σε δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και μέσω διαφόρων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Όπως είπε πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα και αφορισμούς και συνιστούν μια ακόμη προσπάθεια να πληγεί το Κίνημα της Αλληλεγγύης, η οποία “παραμένει παρανοϊκά πιστή στις αρχές και στις αξίες της”. Διαβεβαίωσε πως οι Βουλευτές της θα εργαστούν με κάθε συνέπεια και κάθε εντιμότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Συλλούρης θα αποτελεί ένα παράδειγμα Προέδρου της Βουλής, βοηθώντας στην αναβάθμιση του σώματος και του κοινοβουλευτικού έργου.

Οσον αφορά τις κατηγορίες περί υπονόμευσης του ενδιάμεσου χώρου, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι το Κίνημα δεν ανήκει στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο αλλά στον πατριωτικό χώρο, όπου δεν είναι μέλη μονάχα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Σε αυτό το χώρο, πρόσθεσε, ανήκουν και πατριώτες πολίτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ καθώς και πολίτες που απέχουν από τις εκλογές. “Αυτό τον χώρο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε, αυτό τον χώρο θέλουμε να προβάλουμε, σε αυτό τον χώρο θέλουμε να δουλέψουμε”, είπε και πρόσθεσε πως υπήρξαν λανθασμένες πρακτικές την περασμένη εβδομάδα.

Η θέση και απόφαση της Αλληλεγγύης ήταν για στήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Συλλούρη μέχρι το τέλος και αν δεν εκλεγόταν θα στήριζε στην τελευταία ψηφοφορία τον Μαρίνο Σιζόπουλο, του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Όσον αφορά τη στήριξη του κ. Συλλούρη από τον ΔΗΣΥ, η κ. Θεοχάρους διαβεβαίωσε “ότι ουδένα αντάλλαγμα λάβαμε, ουδένα αντάλλαγμα δώσαμε, καμία συναλλαγή δεν έγινε. Σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει επικαλούμενη την προσωπική της εντιμότητα, αλλά θα αποδειχθεί στην πράξη με τις ενέργειες των βουλευτών, του Προέδρου της Βουλής αλλά συνολικά και του Κινήματος. “Θα πολιτευθούμε πάντοτε με γνώμονα αυτά που διακηρύσσαμε προεκλογικά και δεν απομένει παρά να δώσετε χρόνο στην Αλληλεγγύη για να το αποδείξει”, πρόσθεσε και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία ότι έγινε η οποιαδήποτε συναλλαγή να τα καταθέσει.

Σε απάντηση στις επικρίσεις ότι η ίδια και ο κ. Συλλούρης έχουν γίνει το δεκανίκι του ΔΗΣΥ, είπε πως οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν από τις προσεχείς εβδομάδες θα αποδείξουν ότι η Αλληλεγγύη διατηρεί την αυτονομία και αυτοτέλεια της, δεν είναι εξάρτημα κανενός και θα αγωνίζεται για να υλοποιήσει τις αρχές και τις αξίες της. Πρόσθεσε πως ο κ. Συλλούρης επισκέφθηκε μια φορά τον ΔΗΣΥ όπως έπραξε και ο κ. Σιζόπουλος, ενώ επανέλαβε πως για τις επικρίσεις ότι δεν παρέστη στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων του ενδιάμεσου, δεν μπόρεσε να πάει λόγω προβλήματος υγείας και ταυτόχρονα ο κ. Συλλούρης είχε άλλες συναντήσεις.

“Εμείς δεν ανήκουμε σε κανένα ενδιάμεσο χώρο, η πολιτική μας ζωή δεν είναι σάντουιτς για να είναι το ένα κόμμα στη μια το άλλο κόμμα στην άλλη και ανάμεσα σε αυτούς το χαμ και το τυρί. Είμαστε μέλη, ηγέτες, πρωτοπόροι στον πατριωτικό χώρο και σε αυτό τον χώρο θα εργαστούμε συνεργαζόμενοι και με το ΑΚΕΛ και με τον Συναγερμό και με τον διάολο αν αυτό απαιτεί το συμφέρον του τόπου”, είπε.

Ερωτηθείσα αν είχε ενημερώσει τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για την απόφαση του Κινήματος να στηρίξουν στην 3η ψηφοφορία τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η κ. Θεοχάρους απάντησε θετικά. “Βεβαίως, και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ενημέρωσα εγώ προσωπικά, και τον κ. Συλλούρη και τον κ. Λιλλήκα, δεν θυμάμαι να μίλησα και με τον κ. Παπαδόπουλο και υπάρχει και έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε”, είπε.
Σε ερώτηση γιατί στην 3η και όχι στην 2η ψηφοφορία, είπε πως θα πάλευαν για την επικράτηση του δικού τους υποψηφίου, προσθέτοντας πως αυτό αποφάσισαν ως Κίνημα θέλοντας να διαφυλάξουν και την δική τους την υπόσταση. Είπε πως έγιναν λάθη στον χειρισμό του όλου ζητήματος από τον ενδιάμεσο χώρο, προσθέτοντας πως στο έγγραφο που έλαβε από τον κ. Λιλλήκα και τον κ. Σιζόπουλο για την προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών της Βουλής, απάντησε πως θα λάβουν γραπτώς τις δικές τους θέσεις.

Ερωτηθείσα αν έχει περισσότερα κοινά με τον ΔΗΣΥ από τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο, η κ. Θεοχάρους είπε πως αυτή η έννοια του ενδιάμεσου χώρου δεν είναι σωστή και πως εκείνο που έχει ουσία είναι ο πατριωτικός χώρος, μέσα στον οποίο το Κίνημα θα είναι πρωτοπόρο. Διευκρίνισε πως στον πατριωτικό χώρο δεν κατατάσσει μόνο τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται του ενδιάμεσου χώρου, αλλά κατατάσσει και απλούς πολίτες και μέλη άλλων κομμάτων που έχουν τις ίδιες απόψεις με την Αλληλεγγύη. “Εμείς ούτε εξαιρούμε, ούτε χαρίζουμε αυτό τον χώρο τον πατριωτικό, ούτε επιτρέπουμε σε κανένα να μας λέει ότι θέσατε τον εαυτό σας, ή κάνατε το άλφα ή κάνατε το βήτα, ή σαμποτάρατε τον άλφα ή σαμποτάρατε το βήτα. Γνώριζαν πολύ καλά ότι αν δεν ψηφιζόταν ο Δημήτρης Συλλούρης θα στηρίζαμε τον κ. Σιζόπουλο”, είπε.

Σε ερώτηση αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ανήκουν στον πατριωτικό χώρο, η κ. Θεοχάρους είπε πως υπάρχουν ενέργειες που εντάσσονται στον πατριωτικό χώρο. Είπε πως ψάχνουν να βρουν μια σωστή ορολογία που να προσδιορίζει την έννοια των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, τις βασικές ελευθερίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την κατοχύρωση του κεκτημένου σε όλο το νησί και για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, και αυτά τα ζητήματα δεν μπορούμε να τα εντοπίσουν στις πολιτικές κάποιων κομμάτων.

“Δεν μπορεί από τη μια να λες ότι θα ισχύουν πλειοψηφίες πληθυσμού και περιουσιών στο ένα συνιστών κρατίδιο και από την άλλη θα λες ότι θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. `Η το ένα θα συμβαίνει ή το άλλο”, είπε.