Για δίκαιο αγώνα «Τουρκίας» ψευδοκράτους έκανε λόγο ο Γιλντιρίμ

 Μίλησε και για δύο ισότιμα κράτη

 

Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό καθώς και η συνεργασία Άγκυρας me-anafores-sta-gegonota-tis-konstantinoupolis-oi-diloseis-akintzi--gilntirim-sta-katechomenaκαι ψευδοκράτους και μελλοντικές προς την κατεύθυνση αυτή ενέργειες, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι είναι “αδέλφια”, αποφασισμένα και έχοντας τη δύναμη να βελτιώσουν τα όσα κερδήθηκαν στον “δίκαιο αγώνα” τους, όπως είπε, εννοώντας την τούρκικη εισβολή και την παράνομη κατοχή  Κυπριακών εδαφών από την Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, και η διεθνής κοινότητα αντιλήφθηκε το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά έδειξε καλή θέληση και αποφασιστικότητα και έλαβε και πρωτοβουλίες για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι μια διαρκής λύση στο Κυπριακό, είναι εφικτή, στη βάση ενός ισότιμου συνεταιρισμού και κατανόησης και πίστης σε ένα κοινό μέλλον.

Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο σεβασμός των δικαιωμάτων της κάθε πλευράς, η οποία πρέπει να βλέπει την άλλη ως μελλοντικό εταίρο.katexomena(1)

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του, ως εγγυήτρια δύναμη, αναμένει ότι η λύση του Κυπριακού, στη βάση της βούλησης των κοινών ιδιοκτητών του νησιού, θα επιτευχθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Είπε ακόμη, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ μετά τη λύση θα δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για την Κύπρο και θα υπάρξει ευκαιρία για από κοινού εκμετάλλευση και χρήση των πόρων.

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η βασική αρχή της Τουρκίας, αναφορικά με τις σχέσεις με το ψευδοκράτος, είναι πως ό,τι έχει η Τουρκία θα έχει τα ίδια και το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι συνεχίζεται η υποστήριξη που η Αγκυρα παρέχει στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιδείξει κι άλλη ολιγωρία και πως η Τουρκία κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις θα βρίσκεται μαζί με τους Τουρκοκύπριους συνεχίζοντας την στήριξή της σε σχέση με θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης.

Καταλήγοντας είπε ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει την ιστορική της ευθύνη έναντι των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

Ακολούθως, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μουσταφά Ακιντζί, απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την προσδοκία του για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου λέγοντας ότι μαζί με τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος και εσωτερικά ζητήματα πρέπει να βρουν τη λύση τους.

“ Η ζωή δεν σταματά. Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε συνταγματικές και εσωτερικές εξελίξεις και όλα, μετά τη λύση”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν και να συναγωνιστούν με τέτοιου είδους εξελίξεις σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι τ/κ λεγόμενοι θεσμοί πρέπει να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν μια υγιή σχέση με την Τουρκία.

Δήλωσε ότι το ψευδοκράτους με τη “δυνατή του δημοκρατία”, κατά την έκφρασή του, και την οικονομική ανάπτυξη, είναι η εγγύηση για το μέλλον και την πιθανή επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους δεν βασίζονται στην αποκόμιση οφέλους αλλά στο να είναι έτοιμη η “βόρεια Κύπρος” για να είναι πολιτικά δυνατή σε μια ομοσπονδιακή δομή στην οποία οι δύο πλευρές θα αντιπροσωπεύονται ισότιμα.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει νέο σχέδιο δράσης για τα επόμενα τρία χρόνια το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ο κ. Γιντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι στην ελεύθερη Κύπρο δεν έγιναν αναπτυξιακά έργα παρόμοια με του ψευδοκράτους, όπως δρόμοι, αεροδρόμια και έργα για το υδατικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την από κοινού παρουσία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην 1η εκδήλωση της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, που είναι προγραμματισμένη για αύριο το πρωί, και κατά πόσον έχει ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ/κ ηγέτης, είπε ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κρίση και επανέλαβε ότι η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν υπερβολική και μη αναγκαία.

Είπε ότι αναμένει να έχει διάλογο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα Ηνωμένα Εθνη να προτείνουν ημερομηνία για νέα συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η εκδήλωση αύριο στο Σπίτι της Συνεργασίας, παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, γίνεται με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου, Διεθνούς Ημέρας Παιδιού και παιδιά και από τις δύο κοινότητες θα βρεθούν μαζί εντός της νεκρής ζώνης.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον με το να ενθαρρύνουν τα παιδιά να πράξουν το ίδιο.

Ευχήθηκε όπως η αυριανή συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα να είναι η βάση για τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Τ/κ ηγέτης, ευχήθηκε, ακόμη, ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά και για τα προσφυγόπουλα ένα καλύτερο μέλλον, ευχή την οποία ασπάστηκε και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, είπε ότι τα όσα γραπτώς αναφέρονται στο “πρωτόκολλο” Τουρκίας και ψευδοκράτους, περιλαμβανομένου και του θέματος του ηλεκτρισμού, θα υλοποιηθούν.

Ερωτηθείς για το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία και το νέο σύνταγμα της χώρας, ο κ. Γιντιρίμ, είπε ότι εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα και θα ζητήσουν και την υποστήριξη και άλλων πολιτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς για τον οπλισμό από τις ΗΠΑ που έχουν οι αντάρτες του PKK είπε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι κατάλληλα για αυτούς που είναι σύμμαχοι και ότι το να είσαι σύμμαχος σημαίνει να είσαι και στρατηγικός εταίρος.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι αναμένουν από όλους τους φίλους τους να είναι μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι αργή για τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και την Ένωση Προστασίας των Γυναικών, (YPG) που είναι η συνέχιση του PKK, αλλά με διαφορετικά ονόματα.

Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν θέλουν να σκέφτονται ότι ο σύμμαχός τους υποστηρίζει το PKK, αλλά ότι αντιλαμβάνεται πως τα παρακλάδια του ΡΚΚ στη Συρία και το Ιράκ, λαμβάνουν αυτό τον εξοπλισμό ωσάν να επρόκειτο να τον χρησιμοποιήσουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, και τον δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία.

Τίποτε δεν θα αλλάξει…

Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει, ασχέτως της λύσης, δήλωσε από τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τις επαφές του με την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Μίλησε για αδελφικούς δεσμούς που «θα συνεχιστούν για πάντα», ενώ εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της Τουρκίας σε μια δικοινοτική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, είπε, ενώ ευχήθηκε η νότια Κύπρος – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – να δείξει την ίδια ειλικρίνεια με την τ/κ πλευρά για την επίτευξη μιας λύσης.

Από την πλευρά της η κ. Σιμπέρ είπε ότι οι Τ/κ δεν δέχονται να ζουν υπό καθεστώς απομόνωσης, ενώ ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η συνεργασία για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα συνεχιστεί. Μετά το πέρας των επαφών του, ο κ. Γιλντιρίμ αναχώρησε από τα κατεχόμενα.