5 διατάγματα απαλλαγής οφειλών για δάνεια μέχρι €25.000

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ανακοίνωσε την Παρασκευή 27 Μαίου την έκδοση των πρώτων πέντε διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών για δάνεια ύψους μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ.image735-4.aspx

Οι πρώτες πέντε αποφάσεις εκδόθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Πρόκειται για τις πρώτες από τις συνολικά 40 αιτήσεις που καταχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας στα δικαστήρια. Ο μέσος όρος των δανείων που απηλλάγησαν ανά υπόθεση είναι 18 χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία 673 αιτήσεις για απαλλαγή οφειλών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Γιώργο Καροτσάκη, εκ πρώτης όψεως πληρούν τα κριτήρια. Ωστόσο όπως, είπε θα γίνουν έρευνες για το κατά πόσο αυτά τα κριτήρια είναι σωστά.

Ο κ. Καροτσάκης δήλωσε, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ότι στόχος της Υπηρεσίας είναι όλες οι υποθέσεις να καταχωρηθούν στα δικαστήρια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Χαρακτήρισε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απορριφθεί καμιά από τις αιτήσεις που καταχώρησε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Ανέφερε ακόμα ότι με το διάταγμα απαλλαγής οφειλών επωφελούνται πολλοί νέοι που έκαναν φοιτητικά δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις για να σπουδάσουν και δεν έχουν τώρα τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, αφού είναι άνεργοι και δεν έχουν περιουσία στο όνομά τους.

Τα διατάγματα απαλλαγής οφειλών καλύπτουν την απαλλαγή χρεών μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ πολιτών, που δεν έχουν ουσιαστική περιουσία, αλλά τους επιτρέπεται να έχουν ένα όχημα μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ, εργαλεία για μια μικρή επιχείρηση μέχρι 6 χιλιάδες ευρώ, έπιπλα και οικιακά σκεύη για την οικογένειά τους. Μόνο για σκοπούς του διατάγματος απαλλαγής οφειλών, η Υπηρεσία έχει κρίνει ότι η περιουσία στα κατεχόμενα έχει μηδενική λογιστική αξία.

Ο κ. Καροτσάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα δικαστήρια που ανταποκρίθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά για την έκδοση των πρώτων διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα και τους εγγυητές.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με την αναμενόμενη ενίσχυση της υπηρεσίας με ακόμα δέκα λειτουργούς, οι υποθέσεις θα καταχωρούνται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι έθεσε ως φιλόδοξο στόχο Σεπτέμβρη με Οκτώβριο να καταχωρηθούν όλες οι υποθέσεις για τα σχέδια απαλλαγής οφειλών.

Παράλληλα, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο και 4 αιτήσεις για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας προστασίας της κύριας κατοικίας.

Αξιοποίηση των εργαλείων του πλαισίου Αφερεγγυότητας

Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας άμεσα ανταποκρίθηκε στις αποφάσεις και νομοθεσίες του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Όπως είπε, η Υπηρεσίας κατάφερε να απαλλάξει 8.5000 από τους 10.000 πτωχεύσαντες και οι υπόλοιπο θα απαλλάσσονται στη συνέχεια όπως προνοείται από το νόμο.

«Αυτό το εργαλείο έχει βοηθήσει να εξασφαλίσει ανθρώπους από τα μη εξασφαλισμένα δάνειά τους, ώστε να μπορέσουν να δώσουν βαρύτητα στα άλλα πιθανά δάνειά τους και ειδικά σε αυτά που έχουν σχέση με την κύρια κατοικία τους», ανέφερε.

Αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις χρεών, που είναι ένα ακόμα εργαλείο που προσφέρεται στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι ήδη με την αδειοδότηση 315 συμβούλων αφερεγγυότητας, γίνονται αναδιαρθρώσεις χιλιάδων δανείων με εκατομμύρια ποσά. Όπως είπε, οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας είναι μέρος του πλαισίου αφερεγγυότητας και κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν αυτούς τους επαγγελματίες για να βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους.

Όσον αφορά τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής που αφορούν την αναδιάρθρωση χρεών φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας της κυρίας κατοικίας, ανέφερε ότι στο νόμο προβλέπεται και διαδικασία μη συναινετικού σχεδίου, δηλαδή σε περίπτωση που ένα σχέδιο δεν το αποδέχονται οι πιστωτές συναινετικά, αν τηρούνται κάποια κριτήρια σε σχέση με την κύρια κατοικία τους μπορούν να αποταθούν στο δικαστήριο για να επιβάλει ο δικαστής μια λύση καλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε ένας πιστωτής αν τον έβγαζε σε πτώχευση. Επίσης παρέχονται εργαλεία σε σχέση με την αναδιάρθρωση χρεών μικρής επιχείρησης μέχρι δέκα υπαλλήλων, όπου ένα φυσικό πρόσωπο είχε υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους για σκοπούς της επιχείρησής του.

Όπως ανέφερε ο κ. Καροτσάκης μέχρι στιγμής η Υπηρεσία έχει παραλάβει 26 αιτήσεις για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής. Προέτρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία, αναφέροντας ότι είναι πολύ καλά εργαλεία και το κυπριακό πλαίσιο αφερεγγυότητας αξιολογείται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως το 17ο καλύτερο στον κόσμο.

Σύντομα το σχέδιο προστασία πρώτης κατοικίας

Όσον αφορά την έκβαση του σχεδίου προστασίας της κύριας κατοικίας με κρατική ενίσχυση μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, για επιχορήγηση μέρους των δόσεων του δανείου μέχρι 60%, με μέγιστο ποσό τις 10 χιλιάδες ανά έτος, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Κρατικών Ενισχύσεων και εξελίσσεται καλά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, έλαβε κάποιες ερωτήσεις και ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις και θα απαντήσει. Τόνισε ότι από πλευράς του δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για αυτό το σχέδιο και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα για την εκτέλεση διαταγμάτων δήμευσης εναντίον αυτών που καταχρώνται ή παράνομα αποκτούν περιουσία, τα οποία εκδίδονται από το Δικαστήριο μέσω της Νομικής Υπηρεσίας και ήδη η υπηρεσία έχει πέντε τέτοια διατάγματα να εκτελέσει. Αυτά τα διατάγματα, είπε, θα αποτελέσουν αποτρεπτικό μηχανισμό προς τη συνέχιση της παρανομίας.