Aντιδρούν στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή διαφωνούν, ή κάτι άλλο κρύβεται;

 

*Του δρ. Κυριάκου Τυρίμου

nc18Είναι ύψιστη ύβρις να κατηγορούνται πολιτικές δυνάμεις πως δεν επιθυμούν λύση του κυπριακού επειδή επιμένουν -και σωστα επιμένουν- πως θα πρεπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί γιατί αυτή η πεισματική άρνηση και η χωρίς πειστικά επιχειρήματα διαφωνία   των ηγεσιών ΔΗΣΥ –ΑΚΕΛ να αποδεχθούν την πρόταση του ΔΗΚΟ όπως ορισθεί ρητά και ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πότε ένα νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος διαλύεται και τη θέση του διαδέχεται ένα άλλο με όλα όσα επιμένει να επιβάλει η κατοχική δύναμη η οποία εδώ και 42 χρόνια από την εισβολή και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών δεν έχει μετακινηθεί ούτε βήμα από τις θέσεις της; Δεν μπορούν να συνηδειτοποιήσουν ως κακά προηγούμενα  τα παραδείγματα άλλων χωρών οι οποίες πρόσφατα διαλύθηκαν και σήμερα τα νέα κράτη που έχουν δημιουργηθεί βρίσκονται σε  πόλεμο μεταξύ τους;  Π.χ. κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και πρώην Σοβ. Ενωσης.

Δεν αγωνιούν ποιό θα είναι το μέλλον της Κύπρου;

Ακούσαμε σε μια τελευταία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των ηγετών ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να δηλώνει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο , -δηλαδή να υπάρχει γραπτώς η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Επειδή δηλαδή δεν συμφωνεί η Τουρκία, εμείς θα πρεπει να υποχωρούμε για να φτάσουμε τις δικές της αδιάλλακτες θέσεις; Το τίμημα για τη λύση όπως την περιγράφουν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι η υποταγή και η τιμωρία της πλειοψηφίας των Ε/κ επειδή αντιστέκονται μέχρι σήμερα στις επεκτατικές θέσεις της Αγκυρας;

Γι’ αυτο έχουμε ξεχάσει ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού; Εχουμε ξεχάσει τον σφετερισμό των Κυπριακών περιουσιων και των δικαιωμάτων των προσφύγων;

Να αποδεχθούμε ότι επιβάλλει η Αγκυρα; Και όσοι αρνούνται κάτι τέτοιο είναι εχθροί της λύσης; Δυστυχώς μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Εχθροί της Κύπρου είναι όσοι υπαναχωρούν από θέσεις αρχών, και γονυπετείς υποτάσσονται στις θέσεις του θύτη τον οποίον δυστυχώς επιβραβεύουν και υποδαυλίζουν  την αδιαλλαξία του οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.Αλλωστε είναι καλά να θυμηθούν όλοι όσοι κατηγορούν αυτούς που αντιστέκονται στις υποχωρήσεις τη δικής μας πλευράς, τον Φάκελο της Κύπρου και ποιές δυνάμεις οργάνωσαν και εκτέλεσαν την τραγωδία της Κύπρου.

Ακούμε για συγκλίσεις και σμίκρυνση των διαφoρών και από την άλλη παρακολουθούμε ένα Ερντογάν να σκληραίνει τις θέσεις του και τον κατοχικό ηγέτη κ. Ακιντζί να τον ακολουθεί πειθήνια .

Εμείς θέλουμε λύση αλλά μια λύση που θα είναι στα πλαίσια των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά διακηρύσσοντα στο Χάρτη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Δεν νοείται οι πολίτες της Ε.Ε. να έχουν δικαίωμα εγκατάστασης , απόκτησης περιουσίας, ελεύθερης διακίνησης και απόλαυσης της περιουσίας τους και ο Κύπριος να στερείται αυτό το δικαίωμα στην ίδια του την πατρίδα. To Eυρωπαϊκό κεκτημένο να  ισχύει για όλους του ευρωπαίους πολίτες εκτός των Κυπρίων. Η συσκότιση που θέλουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ  να υπάρχει στις συνομιλίες ευλόγως προκαλεί ερωτήματα στο λαό .Τι θέλουν να κρύψουν; Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις εμμονές τους για αδιαφάνεια; Είναι λογικό και δίκαιο να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι διπλωμάτες τις λεπτομέρειες και ο λαός που τον αφορά άμεσα να βρίσκεται στο σκοτάδι; Πότε θα τον ενημερώσουν;  Οταν θα είναι πλέον πολύ αργά για να αντιδράσει;

Ακούσαμε τελευταία να γίνεται λόγος απο ηγέτες τ/κ κομμάτων και συγκεκριμένα του ψευδοϋπουργού οικονομικών του κατοχικού καθεστώτος Σ.Ντενκτάς ότι πρέπει να πληρώσουν οι Ε/κ το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία που αγγίζει τα 17 δις.Αυτό κατα παράβαση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που δεν αναγνώρισε ποτέ το υποτελές προς την Τουρκία καθεστώς των κατεχομένων. Είναι δυνατόν ο Ε/κ να πληρώσει το κόστος της εισβολής της κατοχής και των σφετερισμό των ε/κ περιουσιών; Στη βάση ποιάς λογικής και ποιού δικαίου;

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι σωστή, λειτουργική που να μην περιέχει  τον σπόρο της αδικίας όπου στο μέλλον θα γεννησει νέες θύελλες και άλλα   δεινά.

Αυτό τουλάχιστον το χρωστούμε στις χιλιάδες που χάθηκαν στα βουνα του ματωμένου Πενταδάκτυλου.Το χρωστούμε στις νέες γενιές που οφείλουν να έχουν μια πατρίδα λέφτερη χωρίς κατοχικούς στρατούς με την Τουρκία να κρατεί εσαεί την Κύπρο αιχμάλωτη των γεωστρατηγικών και επεκτατικών της συμφερόντων.

*O Δρ.Κυριάκος Τυρίμος είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία.

Βιογραφικό

Ο δρ. Κυριάκος Τυρίμος γεννήθηκε στο Καλό Χωριό Ορεινής.   Αποφοίτησε από το Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας, υπηρέτησε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά και το 1974 πολέμησε αντιστεκόμενος στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή. Το όνομα του ήταν δύο φορές στον κατάλογο για εκτέλεση πο την ΕΟΚΑ Β;λόγω τη δράσης του υπέρ του Εθνάρχη Μακαρίου.

  Σπούδασε στο Ιατρικό Ινστιτούτο Ροστόβ της Σοβιετικής Ένωσης και είναι Παθολόγος, Ειδικός Γαστρεντερολόγος. Εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ, μετά την εκλογή του στη Βουλή το 1996 εργάζεται ως ιδιώτης ιατρός.   Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πρόεδρος των έκτακτων ιατρών του Δημοσίου και Πρόεδρος της Γαστρο-εντερολογικής Εταιρίας Κύπρου.   Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και βουλευτής του εν λόγω Κόμματος για δέκα χρόνια, από το οποίο διεγράφη λόγω της υποστήριξής του στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2008.   Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο ΣαββούλαΤυρίμου και έχουν τρία παιδιά.