Δυστοκία στην υπογραφή του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους

Συνεχίζεται η καθυστέρηση στην υπογραφή ενώ ο Σερντάρ Ντενκτάς, “υπουργός” δημοσιονομικών και αναπληρωτής “πρωθυπουργός” δήλωσε ότι έχουν προβεί σε κάποιες διορθώσεις, τις οποίες απέστειλαν στην Άγκυρα και θεωρούν ότι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία πριν από την αλλαγή της τουρκικής κυβέρνησης.kupros-katexomena

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κίπρις ποστασί, από την υπογραφή του πρωτοκόλλου έχουν περάσει έξι μήνες, ωστόσο το πρωτόκολλο δεν έχει εφαρμοστεί και η χρονική συγκυρία με το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ προκαλεί περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημαίνει ότι εάν το πρωτόκολλο δεν υπογραφεί πριν τις 22 Μαΐου θα χρειαστούν ακόμη δύο εβδομάδες για τον διορισμό και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Κι αυτό σημαίνει, πως εάν η Τουρκία δεν στείλει χρήματα δεν θα μπορέσει το ψευδοκράτος να πληρώσει τους μισθούς του “δημοσίου” για τον Μάιο, ούτε και να αποπληρώσει το εσωτερικό χρέος που πήρε για να πληρώσει τους μισθούς του Απριλίου, το οποίο λήγει στις 8 Ιουνίου. Αν το ποσό δεν αποπληρωθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέρεται, τότε ο τόκος θα αυξηθεί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προστίθεται, θα βλάψει την εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η Χαλκίν Σεσί στο πρωτοσέλιδό της σήμερα αναφέρεται σε δηλώσεις του “βουλευτή” του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού, όπου αναφερόμενος στα οικονομικά του ψευδοκράτους είπε πως ενώ ο προϋπολογισμός της “ΤΔΒΚ” είναι 4,5 δις ΤΛ, το χρέος έφτασε τα 5 δις ΤΛ σημειώνοντας πως έτσι “χρεοκόπησε και η Ελλάδα” και άλλες χώρες που διέρχονται από οικονομική κρίση. Όταν ήταν ο ίδιος “πρωθυπουργός”, είπε, είχαν καταφέρει να αποπληρώσουν περίπου 270 εκ ΤΛ εσωτερικό χρέος. Εσωτερικό χρέος μπορεί να γίνει για σκοπούς επένδυσης, όταν όμως γίνεται για να πληρωθούν μισθοί βάζει σε υποθήκη το μέλλον του τόπου, πρόσθεσε.