Nέα πολιτική κρίση στην Τουρκία:Φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου

Εν μέσω φημολογίας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμάζεται να παραιτηθεί, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

epa05193936 A handout picture provided by Turkish Prime Minister press office shows Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) cheers his supporters after Friday pray in Silopi district in Sirnak, Turkey, 04 March 2016. Tavutoglu met with EU President Tusk the previous day in preperation for a EU-Turkey summit. EPA/HAKAN GOKTEPE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η συνάντηση των δύο πολιτικών αντρών ήταν προγραμματισμένη για αύριο αλλά επισπεύτηκε λόγω φόρτου εργασίας του Τούρκου Προέδρου.
Αναλυτές αναφέρουν ότι από το σημερινό τετ-α-τετ του με τον «σουλτάνο» αναμένεται να κριθεί  το πολιτικό μέλλον του Νταβούτογλου  .
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στην εφημερίδα Hurriyet ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του τόνισε ότι δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα.
Ο πολιτικός «πονοκέφαλος» του Νταβούτογλου έγινε εντονότερος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όταν και αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.Οι σχέσεις  του  Αχμέτ Νταβούτογλου με τον τούρκο   Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν,έχουν  έδώ και καιρό έρθει σε ρήξη κατόπιν αντιπαραθέσεων σε σειρά θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Νταβούτογλου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει για να μην δεχθεί πλήγμα το συντηρητικό κίνημα της Τουρκίας.
Σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν την συνάντηση. “Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, Βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας”.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αύριο αλλά χθες ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μια μέρα νωρίτερα. Κάποιες ιστοσελίδες κάνουν αναφορά ακόμη και σε ενδεχόμενο παραίτησης Νταβούτογλου σήμερα ενώ η εφημερίδα Σοτζιού στην ιστοσελίδα της έχει δημοσκόπηση με το ερώτημα εάν πρέπει σήμερα να παραιτηθεί ο κ. Νταβούγλου ή όχι.

Να σημειωθεί ότι ο Νταβούτογλου είναι ο τελευταίος από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΡ που ακόμα δεν έχει αποπεμφθεί  ή εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον Ερντογάν