Λίμπερμαν :Αχρείαστη η επιπλέον ένταση στην περιοχή

Κάθε χώρα στην περιοχή θα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λιμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία για διήμερη επίσκεψη.

Σε δηλώσεις στο ΥΠΕΞ, ύστερα από διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου-Ισραήλ υπό τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ο Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε αχρείαστη τη δημιουργία εντάσεων σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.ÄÇËÙÓÅÉÓ ÕÐ. ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ É. ÊÁÓÏÕËÉÄÇÓ – ÕÐ. ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÉÓÑÁÇË A. LIEBERMAN

Για τον τομέα της ενέργειας και τη συνεργασία των δύο χωρών, ανέφερε ότι αναμένει πως μέσα στον επόμενο χρόνο, Κύπρος και Ισραήλ θα μπορούν να πετύχουν απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης διεθνών εταιρειών.

Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολύ ισορροπημένη προσέγγιση της Κύπρου σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης και της διαμάχης του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους.

Χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, ιδιαίτερα σήμερα, με την διάχυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής σε ολόκληρη την Μεσόγειο και την Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι ο συντονισμός μας σε όλα τα διεθνή επίπεδα και σε διάφορους διεθνείς φορείς, θα θα είναι πολύ χρήσιμος για τους λαούς μας», είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες όπως είπε γίνονται όλο και πιο σταθερές και επιτυχημένες, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και την ενέργειας. Όσον αφορά τον τουρισμό, είπε ότι πέρυσι υπήρξε πραγματική αύξηση στη ροή τουριστών από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτόνων της
Εκφράζοντας τον σεβασμό του Ισραήλ για την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα αποκλειστικά της δικαιώματα να προχωρεί σε διερεύνηση για φυσικό αέριο στην οικονομική της ζώνη, είπε ότι θεωρεί αχρείαστη την όποια επιπλέον ένταση προστίθεται σε όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, θα σεβαστούν την κυριαρχία όλων των γειτόνων τους», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει σεβασμός σε όλες τις διεθνείς νόρμες και υποχρεώσεις, καθώς και να υπάρχει δράση σε συνάρτηση με όλους τους αποδεκτούς κανόνες της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε, κάθε χώρα, πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των άλλων γειτόνων της, αναφέροντας ότι το Ισραήλ προσπαθεί πραγματικά να είναι βοηθητικό και υπεύθυνο, όπως και η Κύπρος, παρά την ευαίσθητη και περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί. Η Κύπρος είπε, προσπαθεί να είναι υπεύθυνη και να δρα μαζί με τη διεθνή κοινότητα.

«Ελπίζω ότι η ΕΕ θα έχει αρκετή δύναμη για να αποτελέσει έναν πραγματικό μεσολαβητή και να πάρει μια λογική θέση σχετικά με την πρόσφατη διαφορά που αφορά την διερεύνηση της οικονομική ζώνη σας», ανέφερε.Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις Κύπρου – Ισραήλ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Το 2015 η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας

Στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι του χρόνου θα είναι καταστεί δυνατό ένα στρατηγικό επίτευγμα στον τομέα της εξερεύνησης των κοιτασμάτων και αποθεμάτων φυσικού αερίου, μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό.

«Είναι ένα μεγάλο οικονομικό έργο, υπάρχουν πολλές επενδύσεις, ενώ είναι επίσης πολιτικά ευαίσθητο. Προσπαθούμε να χειριστούμε αυτή την πρόκληση με έναν πολύ υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι δυνατό να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο μιας διεθνούς κοινοπραξίας με καθαρές υποχρεώσεις των διεθνών εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα να επιλυθούν όλες οι πολιτικές εντάσεις.

«Είναι ένα πολύ περίπλοκο, πολύ σημαντικό έργο για όλες τις χώρες στην περιοχή, όχι μόνο για το Ισραήλ και την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί με την διεθνή κοινότητα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει πλήρης στήριξη από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ι. Κασουλίδης

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εύφλεκτη περιοχή της Α. Μεσογείου.

«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τον διμερή διάλογο, σε άλλα πεδία, μέσω στενής συνεργασίας και συντονισμού σε πολυμερή φόρα και διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και τόνισε ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες υποσκάπτουν στην σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, είπε ότι συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή και πιθανούς τρόπους υποστήριξης της διαδικασίας από την Κύπρο και την ΕΕ, στην εξεύρεση ενός τελικού και συνολικού ειρηνευτικού σχεδίου.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, της Γάζας, του Λιβάνου και της χερσονήσου του Σινά, αλλά και ο αντίκτυπος τους στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ μεταξύ των μετριοπαθών δυνάμεων της περιοχής προς αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων στην περιοχή της Α. Μεσογείου», είπε ο κ. Κασουλίδης.