Εχασε την πλειοψηφία και στη Γερουσία ο Μπαράκ Ομπάμα

Μεγάλη ήττα  του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές τη Δευτέρα

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπέστη σοβαρή ήττα στις ενδιάμεσες  εκλογές για την ανανέωση όλων εδρών της Βουλής, 36 εδρών της Γερουσίας και 36 κυβερνητών πολιτειών και πλέον ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει να αντιμετωπίσει στα υπόλοιπα χρόνια της θητείας του ένα ρεπουμπλικανικό κογκρέσο, αφού το κόμμα του έχασε την πλειοψηφία και στη Γερουσία.Resizer.ashx

Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικανοί έχουν φτάσει τους 51 γερουσιαστές, καθώς σε ρεπουμπλικανικά χέρια πέρασαν οι πολιτείες της Μοντάνα, Δυτικής Βιρτζίνια, Αρκάνσας, Νότια Ντακότα, Κολοράντο και Βόρεια Καρολίνα. Σκληρές αναμετρήσεις για τη Γερουσία στη Βιρτζίνια και στην Αϊόβα. Στη Λουιζιάνα η Δημοκρατική γερουσιαστής Μαίρη Λάντριου και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κάσιντι θα αναμετρηθούν ξανά το Δεκέμβριο, καθώς κανείς δεν έλαβε το 50% των ψήφων + 1. Οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι τελικά θα εξασφαλίσουν 52 έδρες στη Γερουσία.

Κύρια αιτία της ήττας των Δημοκρατικών η χαμηλή δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, που δεν ξεπερνά το 43% στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο αρκετοί πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν στα αίτια της ήττας το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι αποστασιοποιήθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, φοβούμενοι την αρνητική του δημοτικότητα, με αποτέλεσμα ομάδες ψηφοφόροι που είχαν συμβάλει στις νίκες τους το 2008 και 2012 να μην συμμετάσχουν δραστήρια στην προεκλογική εκστρατεία.ompama1-630x380

Πολιτικοί αναλυτές πίστωναν πάντως μέρος της νίκης των Ρεπουμπλικανών και στην οργάνωση του κεντρικού υποστηρικτικού μηχανισμού της προεκλογικής εκστρατείας, από τον πρόεδρο του Κόμματος, τον 42χρονο Ελληνοαμερικανό Ρινς Πρίμπους.

Η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, στη χρηματοδότηση προνοιών της νομοθεσίας που ήδη έχει εγκριθεί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε σημαντικά σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα, – όπως η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου – και στους διορισμούς δικαστών, πρέσβεων και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να καλέσει σε σύσκεψη την Πέμπτη την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας για να συζητήσουν πως θα συνεργαστούν με το Λευκό Οίκο υπό τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τις έντονα αρνητικές τηλεοπτικές διαφημίσεις και έχει στοιχίσει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια

Για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο, η απώλεια της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημάνει αντικατάσταση του πλέον ένθερμου φιλέλληνα στο Κογκρέσου, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τον γερουσιαστή του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος διάκειται μάλλον φιλικά προς την Τουρκία.

Σε σχέση με τους τέσσερεις Ελληνοαμερικανούς βουλευτές:

Χωρίς ανθυποψήφιο επανεξελέγη στη 12η περιφέρεια της Φλόριδας ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης. Με ποσοστό μεγαλύτερο από 63% επανεκλέγεται στην 3η περιφέρεια του Μέριλαντ ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Πάνω από 63% τα ποσοστά της δημοκρατικής βουλευτή Νίκης Τσόγκα, στην 3η περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Στην 1η περιφέρεια της Νεβάδα, η ομογενής υποψήφια Ντίνα Τάιτους αναμενόταν να επανεκλεγεί.

Στη 2η περιφέρεια του Τέξας, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Νίκος Λέτσος έλαβε γύρω στο 28% κι απέτυχε να εκλεγεί. Στο 34% έμεινε ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζέιμς Τζέιμς Κάργας, στην 7η περιφέρεια του Τέξας.

Στη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Ιλινόι έχουν επανεκλεγεί οι φιλέλληνες βουλευτές.

Στις εκλογές κυβερνητών, ο κυπριακής καταγωγής Τσαρλς Κριστ (46,9)% ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ (48,6%).

Σε σχέση με ομογενείς υποψήφιους για τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα.

Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέα Υόρκη επανεκλέγονται ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας Ντιν Σκέλος κι ο δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης. Για την πολιτειακή Βουλή Νέας Υόρκης εξελέγη άνευ ανθυποψηφίου στην Αστόρια η Αραβέλα Σιμωτά. Στο Μπρούκλιν η Νικόλ Μαλλιωτάκη προηγείτο με ποσοστό 65%, ενώ στην 46η περιφέρεια με καταμετρημένο το 47% ο Ρεπουμπλικανός Σταμάτης Λιλικάκης λάμβανε 49,6% έναντι 50,55 του αντιπάλου του.

Σε άλλες πολιτείες. Νικητής με 55% στην 33 περιφέρεια της πολιτειακής γερουσίας του Ρόντ Άιλαντ ο Λεωνίδας Ραπτάκης.