Ρωσία-ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των υψωμάτων Γκολάν στη Συρία

Οργή επικρατεί στο Ισραήλ από τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για επιστροφή των Υψωμάτων  του Γκολάν στη Συρία, θέση που εξέφρασε και ο ειδικός απεσταλμένος για το συριακό, putin-netaniaxou_0Staffan de Mistura, λέγοντας ότι έχουν παράνομα προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε για πρώτη φορά έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα των Γκολάν και έπειτα διέταξε αιφνιδιαστικές ασκήσεις στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στην περιοχή και oι εμπλοκές μεταξύ Su-30 και F-15…

Πριν λίγες ημέρες τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως Β.Πούτιν και Μ.Ομπάμα συμφώνησαν για την επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία!

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την επιστροφή του Γκολάν στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν την έγκρισή τους στον γραμματέα John Kerry και τον υπουργό εξωτερικών Sergei Lavrov αντίστοιχα, να συμπεριλάβουν σχετικό άρθρο σε πρόταση που θα κατατεθεί στην διάσκεψη της Γενεύης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Άμεση ήταν η απάντηση Νετανιάχου στις ΗΠΑ λέγοντας “τα Υψώματα του Γκολάν θα παραμείνουν στο Ισραήλ”!

Οι ΗΠΑ απάντησαν στη δήλωση αυτή του Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις των Ισραηλινών σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του State Department John Kirby δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν τμήμα του Ισραήλ.

«Η θέση των ΗΠΑ πάνω στο θέμα είναι αμετάβλητη και εκφράστηκε τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και από τους Δημοκρατικούς. Οι περιοχές αυτές δεν είναι τμήμα του Ισραήλ και το θέμα της κυριότητας θα πρέπει να οριστεί μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Kirby.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια-η σταθερή και συστηματική εξάπλωση νέων οικισμών, η νομιμοποίηση των φυλακίων και κατεχόμενων εδαφών- οδηγούν εμάς αλλά κυρίως το Ισραήλ προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις υπήρξαν αναφορές για τηλεφώνημα του Νετανιάχου στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για κείμενο που κηρύσσει το Γκολάν τμήμα της Συρίας και πρόκειται να περιληφθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

Βλέποντας το χάσμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ταξίδεψε στη Μόσχα και παρουσίασε τις “κόκκινες γραμμές” στον Ρώσο πρόεδρο, Β.Πούτιν, και συγκεκριμένα τον μη εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με όπλα από Συρία και Ιράκ και την αποτροπή εμφάνισης επιπλέον τρομοκρατικού μετώπου στα Υψίπεδα του Γκολάν

O Μ.Νετανιάχου, είπε στον Β.Πούτιν ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν μέρος του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μη φτάσει εξοπλισμός από τη Συρία στα χέρια της Χεζμπολάχ.

“Όσον αφορά στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις μέρες και στις εποχές που τα χωριά μας βάλλονταν από τα Υψίπεδα του Γκολάν και για το λόγο αυτό είτε μέσα στο πλαίσιο συμφωνίας η εκτός, τα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό την κυριαρχία μας” είπε ο Μ.Νετανιάχου.

“Κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε τη ροή σύγχρονου εξοπλισμού από τη Συρία προς τη Χεζμπολάχ” πρόσθεσε.

“Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον πρόεδρο της Ρωσίας καταφέραμε να πετύχουμε δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, ένα στη σφαίρα της ασφάλειας και ένα στην κοινωνική σφαίρα” ανέφερε.

“Έθεσα την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ όσον αφορά στην ασφάλεια για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και ατυχήματα”.

“Υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Ισραηλινού Διοικητή της IAF, Amir Eshel και του στρατιωτικού γραμματέα, Eliezer Toledano, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους. Έγιναν οι συναντήσεις και συζήτησαν τα ανοιχτά ζητήματα” είπε ο Μ.Νετανιάχου.

“Φτάσαμε σε μια ικανοποιητική πρόοδο και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια του Ισραήλ”.

“‘Οσον αφορά στην κοινωνική σφαίρα, αυτό αφορά στις συντάξεις των Ρώσων που ζουν στο Ισραηλ”.

“Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο ταξίδι μου στη Μόσχα στις 7 Ιουνίου μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων”.

‘Συζητήθηκαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα, Ιράν,οπλισμός και το Παλαιστινιακό”.

Το χάσμα όμως δεν φέρεται να έχει γεφυρωθεί καθώς αμέσως μετά σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ν.Πεσκόφ, τόνισε πως η θέση της Μόσχας όσον αφορά στα Υψίπεδα του Γκολάν δεν έχει αλλάξει και βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Υπο τις εξελίξεις αυτές ο ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε ασκήσεις στην περιοχή μετά από εντολή του Ισραηλινού αρχηγού Στρατού Στρατηγού Gadi Eisenkot.

Περιελάμβανε ασκήσεις για απόκρουση τρομοκρατικών επιθέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν, με ευρεία χρήση πυραύλων, για την εξουδετέρωση χερσαίας διείσδυσης τρομοκρατικών πυρήνων οπλισμένων με ελαφρά όπλα, αντιαρματικές ρουκέτες, και άλλες εκρηκτικές συσκευές.