Δήμαρχος Λευκωσίας: Το όραμα των Δήμων για την Ευρωπη του 2030

Εξαιρετικά πετυχημένο το συνέδριο CEMR

 

Στην παρουσία εκατοντάδων συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το τριήμερο συνέδριο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και που θεωρείται ως το πιο σημαντικό συνέδριο που διεξήχθη στην Κύπρο από την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012.CNA_M214ee10db4084aabb1b6bd5598959b33

Το συνέδριο, με τίτλο «Το Αύριο ξεκινά σήμερα. Το όραμα των Δήμων και των Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030», οργανώθηκε από το CEMR και από το Δήμο Λευκωσίας με την στήριξη της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση των τοπικών κυβερνήσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης χαρακτήρισε το συνέδριο εξαιρετικά επιτυχημένο και είπε ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις διαμορφώνοντας την συμβολή του CEMR στο όραμα της Ευρώπης για το 2030.

“Θεωρώ ότι το συνέδριο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, είχαμε περίπου 500 προσκεκλημένους, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, αξιωματούχους της ΕΕ, του ΟΗΕ” είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 συνεδρίες πάνω στα πιο κάτω θέματα: ιθαγένεια, ενσωμάτωση, διακυβέρνηση, ηγεσία, κοινωνία και πολιτισμός, οικονομία, περιβάλλον, κλίμα, ενέργεια, γνώση, τεχνολογία, καινοτομία και συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος του συνεδρίου, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι μια ενωμένη Ευρώπη μέσω δυνατών και αυτόνομων τοπικών αρχών.

Τα πορίσματα που εκδίδονται κατατίθενται στα αρμόδια σώματα της ΕΕ και λαμβάνονται υπόψη στην διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών.

Ερωτηθείς ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι η αυτονομία των δήμων είναι ένα σημαντικό θέμα σε πολλές χώρες και υπογράμμισε ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις πρέπει να εμπιστευτούν περισσότερο τις τοπικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι είναι η τοπική αρχή που βρίσκεται κοντά στον πολίτη της κάθε χώρας και είναι αυτή που μπορεί να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα του δημότη.

Ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι εάν οι τοπικές αρχές έχουν τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι σε θέση να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών έγκαιρα και ποιοτικά.

“Εάν αυτό γίνει πράξη και ο πολίτης διαπιστώσει ότι τα προβλήματά του επιλύονται έγκαιρα και ποιοτικά πιστεύω ότι θα μειωθεί και η απαξίωση που τρέφουν οι πολίτες για το πολιτικό σύστημα σε πάρα πολλές χώρες” σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η απαξίωση των πολιτών σχετίζεται με τη διαφθορά και τη μη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, εξέφρασε τη θέση ότι το κεντρικό κράτος οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για πάταξη του φαινομένου, ενώ για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, είπε ότι αυτό αποτελεί ρόλο που ταιριάζει απόλυτα στις τοπικές αρχές.

“Πρέπει να δοθεί στις τοπικές αρχές η ανεξαρτησία, η αυτονομία – διοικητική και οικονομική – για να μπορούν να επιλύουν αυτά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα” συμπλήρωσε.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, είπε, “ είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για τα καθημερινά προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που πηγάζουν από την συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης μας και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με συναδέλφους από σχεδόν όλον τον κόσμο”.

Το CEMR είναι το σώμα που αντιπροσωπεύει 150.000 δημόσιες αρχές στην Ευρώπη, που συγκεντρώνονται σε 55 εθνικούς οργανισμούς από 41 διαφορετικές χώρες, και κύρια αποστολή του είναι να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκ μέρους των πόλεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, με στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία. Σημειώνεται ότι στο συνέδριο παρευρέθηκε και η δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ στην Τουρκία, Gultan Kisanak.

Εξάλλου, το συνέδριο χαιρέτισε την πρώτη ημέρα με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι ως Πρόεδρος της Κομισιόν `προσβλέπω στην ημέρα που αυτό το όμορφο νησί θα επανενωθεί”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ημέρα θα έρθει σύντομα” είπε.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, μίλησε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διατήρηση της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών.

Είπε ότι τόσο σήμερα όσο και αύριο η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης από τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών μέχρι τα δημαρχεία έως τη Λευκωσία. «Η νομιμότητά μας εξαρτάται από αυτό», τόνισε.