Επισπεύδεται η δίκη Α.Θεμιστοκλέους

Η Γενική Εισαγγελία κατά τη δικάσιμο της 22ας Απριλίου, απέσυρε το αίτημα της για καταχώρηση 8ης κατηγορίας σε βάρος του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους καταχωρώντας ταυτόχρονα αίτημα και γραπτή αγόρευση για γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης. Στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής έφερε ένσταση η υπεράσπιση του κ. Θεμιστοκλέους.

Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους

 Μετά από αίτημα της υπεράσπισης να δοθεί χρόνος για προετοιμασία, αφού όπως ανέφερε η νέα αίτηση της κατηγορούσας αρχής άπτεται του σοβαρού συνταγματικού ζητήματος της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 28 Απριλίου στις 9.30 το πρωί χωρίς μάρτυρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους κατηγορείται για τροχαία αδικήματα και η υπόθεση του εκδικάζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Μετά τη δήλωση της κατηγορούσας αρχής για απόσυρση του αιτήματος για πρόσθεση 8ης κατηγορίας, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες 1,2,3,4,5 και 7 που αφορούν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας και παραβίαση της λευκής συνεχόμενης γραμμής. Σε καμία εκ των κατηγοριών ο κ. Θεμιστοκλέους δεν παραδέχθηκε ενοχή.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, μετά από υπόδειξη του Δικαστηρίου ανέγνωσε την αγόρευση, στην οποία μεταξύ των λόγων που αιτείται ταχείας εκδίκασης και ανέφερε ότι είναι πάγια νομολογία ότι η ποινική ευθύνη πρέπει να διαγιγνώσκεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι η πρώτη εκ των κατηγοριών αφορά κατηγορία για αδίκημα που διαπράχθηκε προ διετίας.

Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα αδικήματα τυγχάνουν εξώδικης ρύθμισης και λόγω της ιδιότητας του κατηγορουμένου και ανέφερε ότι το αίτημα υποβάλλεται και ενόψει της αρχής για υποταγή όλων στους νόμους και υπό το κράτος της υπόδειξης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για σύντομη εκδίκαση.

Ανέφερε επίσης ότι χωρίς να παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας ο κατηγορούμενος επέδειξε επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η σύντομη εκδίκαση της υπόθεσης θα αποβεί και προς όφελος του κατηγορουμένου, αφού είναι προς το συμφέρον του, λόγω των επερχόμενων εκλογών να απαλλαγεί από οποιαδήποτε ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμότητα.

Ο δικηγόρος του κ. Θεμιστοκλέους, Χρίστος Τριανταφυλλίδης αναφέροντας ότι προετοιμάστηκε να αγορεύσει επί του αιτήματος της κατηγορούσας αρχής να προσθέσει 8η κατηγορία και παρουσιαζόμενος ενώπιον του Δικαστηρίου βρέθηκε αντιμέτωπος με νέο αίτημα, έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι φέρει ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, επειδή όπως είπε εγείρεται συνταγματικό ζήτημα σε σχέση με την ίση μεταχείριση των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι βασική θέση του πελάτη του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν και είναι ότι δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για άρση της ασυλίας επειδή δεν επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

Λέγοντας επίσης ότι παρά τη δήλωση του κ. Θεμιστοκλέους, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας έπρεπε να κριθεί νομικά, ανέφερε ότι το νέο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για ταχεία εκδίκαση κρίνεται νομικά απαράδεκτο.

Περαιτέρω ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση δεν είναι εξ υπαιτιότητας του κατηγορουμένου καθώς στη δικάσιμο της 4ης Απριλίου υπεδείχθη ότι υπήρχε λάθος στο κατηγορητήριο. Πρόσθεσε ότι στις 8 Απριλίου η κατηγορούσα αρχή απέσυρε τη μία κατηγορία και ζήτησε άδεια να προσθέσει νέα κατηγορία και στις 22 Απριλίου απέσυρε το αίτημα για καταχώρηση νέας κατηγορίας και παρουσιάστηκε με νέο αίτημα το οποίο άπτεται του συνταγματικού ζητήματος της ίσης μεταχείρισης του πολίτη.