To ΑΚΕΛ για ενδεχόμενο κατάργησης βίζας για Τούρκους πολίτες

Ανησυχίες εκφράζει το ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο κατάργησης βίζας για Τούρκους πολίτες και αναφέρει ότι θα πρέπει να μας βρει έτοιμους ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
Τουμάζου Τσιελεπή για το Κυπριακό, αναφέρει:

« Η απειλή της Τουρκίας ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, αν δεν τηρηθεί η δέσμευση για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους για κάθε ενδεχόμενο.diavatirio-tourkia-01
Όταν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δαιμονοποιούσαν τη σύγκλιση Χριστόφια- Ταλάτ για τις τέσσερις ελευθερίες αναφορικά με Τούρκους πολίτες, το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε για τους κινδύνους από τυχόν εγκατάλειψη αυτής της σύγκλισης. Μεταξύ άλλων, τονίζαμε ότι αν δεν τεθεί από τώρα περιορισμός στη ροή Τούρκων πολιτών, μελλοντικά δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Εξηγούσαμε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί και χωρίς ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσα διαδραματίζονται τώρα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Η σύγκλιση για τις τέσσερις ελευθερίες, πέραν του ότι προστατεύει την πληθυσμιακή αναλογία τόσο κατά τη στιγμή της λύσης όσο και μελλοντικά, μας θωρακίζει ακόμα και σε περίπτωση κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες. επειδή ακριβώς θέτει περιορισμό 4:1 στη ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στο νησί.
Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την τύχη της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθεί η συγκυρία που σήμερα υπάρχει και για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επαναβεβαιώσει χωρίς κανένα δισταγμό τη δέσμευσή του με τις συγκλίσεις και να συνεχίσει την προσπάθεια για συμφωνία στα εναπομείναντα βασικά θέματα.»

Να υπενθυμίσουμε πως  την Τρίτη  ο  επικεφαλής της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  ανέφερε ότι « υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια προκειμένου να «χαλαρώσει» το καθεστώς που διέπει τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη,  προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό προκειμένου να εξεταστεί αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως οι Βρυξέλλες στηρίζουν πολλά στην τουρκική κυβέρνηση για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία αποδίδει καρπούς.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της (για χαλάρωση των κριτηρίων) τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Γιούνκερ στη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.«Αυτά τα κριτήρια δεν θα μειωθούν» πρόσθεσε.