Νορβηγικό δικαστήριο δικαίωσε τον μακελάρη Μπρέιβικ

Νορβηγικό δικαστήριο αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του δράστη του μακελειού στο νησί Ουτόγια, Άντερς Μπρέιβικ.8CD4C80259C1118672DA24D852AFF7D7

Ο Μπρέιβικ είχε μηνύσει τις νορβηγικές αρχές, υποστηρίζοντας πως η κράτησή του γίνεται σε «απάνθρωπες συνθήκες».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η μεταχείρισή του στη φυλακή συνιστούσε «απάνθρωπη ή υποτιμητική συμπεριφορά ή τιμωρία».

Το δικαίωμα «αποτελεί οικουμενική αξία μιας δημοκρατικής κοινωνίας» και ισχύει και για «τρομοκράτες και δολοφόνους», αποφάσισε η δικαστής Έλεν Αντένες Σέκουλιτς, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα του Μπρέιβικ στην ιδιωτικότητα και στην οικογενειακή ζωή δεν είχε παραβιαστεί.

Ο Μπρέιβικ είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο, κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο μακελάρης της Ουτόγια, υπεύθυνος για τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία μεταπολεμικά με στόχο τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος με ξενοφοβικά κίνητρα, μήνυσε τις νορβηγικές αρχές υποστηρίζοντας πως η κράτησή του γίνεται σε «απάνθρωπες συνθήκες».

Ο ισοβίτης εμφανίστηκε στο δικαστήριο για την ακρόαση της υπόθεσης κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό -θέλοντας προφανώς να διαλύσει κάθε αμφιβολία πως σκοπός της αγωγής του είναι να προκαλέσει.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης για το θάνατο 77 ατόμων στη διπλή επίθεση στο Όσλο και την Ουτόγια το 2011 (η πρώτη ήταν αντιπερισπασμός για την αστυνομία ώστε να διαπράξει ανενόχλητος την ένοπλη επίθεση στο μικρό νησί της Ουτόγια). Η ποινή είναι η μέγιστη διαθέσιμη στη νορβηγική Δικαιοσύνη και θεωρητικά μπορεί να ανανεωθεί μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο ακροδεξιός δράστης, που προχώρησε στις μαζικές δολοφονίες επειδή θεωρούσε ότι το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί «φιλομεταναστευτική πολιτική», έχει πολλές φορές προσπαθήσει να «διαφημίσει» τα πολιτικά του πιστεύω. Εκτίει την ποινή του σε απομόνωση στη φυλακή του Σίεν, στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας.

Ο Μπρέιβικ είναι φυλακισμένος σε κελί τριών δωματίων, με τηλεόραση και υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν του επιτρέπεται η επαφή με επισκέπτες ή άλλους κρατουμένους και προαυλίζεται ξεχωριστά. Του έχει επιτραπεί να κάνει, δι’ αλληλογραφίας, μαθήματα σε πανεπιστήμιο και ο μόνος επισκέπτης που είχε ήταν το 2013 η μητέρα του, λίγο πριν πεθάνει.

Στην αγωγή που υπέβαλε εναντίον του Όσλο υποστηρίζει πως οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται συνιστούν «απάνθρωπη κράτηση». Η εκδίκαση της αγωγής του ξεκίνησε τη Δευτέρα σε στάδιο του Σίεν που μετατράπηκε ειδικά για την υπόθεση σε δικαστική αίθουσα.

Ο Μπρέιβικ είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει στο «μανιφέστο» του πως οι φυλακές είναι ιδανικός χώρος για ακροδεξιά στρατολόγηση «υποστηρικτών» μεταξύ των κρατουμένων. Επιπλέον, το Όσλο υπερασπίζεται την απομόνωση του Μπρέιβικ λέγοντας πως εξυπηρετεί και στην προστασία του από τους υπόλοπους κρατουμένους.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης για το θάνατο 77 ατόμων στη διπλή επίθεση στο Όσλο και την Ουτόγια το 2011 (η πρώτη ήταν αντιπερισπασμός για την αστυνομία ώστε να διαπράξει ανενόχλητος την ένοπλη επίθεση στο μικρό νησί της Ουτόγια).

Η ποινή είναι η μέγιστη διαθέσιμη στη νορβηγική Δικαιοσύνη και θεωρητικά μπορεί να ανανεωθεί μετά την ολοκλήρωσή της.