Πρόεδρος ΔΗΚΟ:Οι επενδυτές βλέπουν τα ΜΕΔ ύψους 27 δις και τρέμουν!

«Ο πιο βασικός παράγοντας όμως για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η σταθερότητα. Έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα σε σχέση με το που ήμασταν. Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον το πρόβλημα

ƒÈÂÓ‹„ÔÌÙ·È ÛfiÏÂÒ· ÔÈ ÂÍÎÔ„›Ú ¬` ÷‹ÛÁÚ ÙÔı ≈ÍÎÔ„ÈÍÔ˝ ”ı̉ÒflÔı ÛÙÔ ƒ« œ „È· Ù· ı¸ÎÔÈ· ÂÍÎÂ΄ϛ̷ ·ÓÈ˛Ï·Ù· ÙÁÚ ·Ì˛ÙÂÒÁÚ Á„ÂÛfl·Ú, ÀÂı͢Ûfl· 09 ÷‚ÒÔı·ÒflÔı 2014.

 της άμεσης χρεοκοπίας όπως πριν από τρία χρόνια», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, με τίιτλο ‘‘Οι προκλήσεις της Κυπριακής Επιχειρηματικότητας – Επιχειρείν, επενδύσεις, εξωστρέφεια’’.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επεσήμανε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και το οποίο αποτρέπει την κάθοδο ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

«Όμως οι επενδυτές αυτή τη στιγμή βλέπουν την Κύπρο και βλέπουν 27 δισεκατομμύρια ευρώ Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, δηλαδή μιάμιση φορά την οικονομία της Κύπρου. Οι επενδυτές τα βλέπουν αυτά και τρέμουν. Αυτός είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους που δεν έχουμε ακόμη δει σημαντικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέθεσε την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για τη διαχείριση των ΜΕΔ και του υψηλού επιπέδου ιδιωτικού δανεισμού:

«Το ΔΗΚΟ προτείνει τη δημιουργία κακής τράπεζας και να μεταφερθούν εκεί κάποια από τα ΜΕΔ, εθελοντικό κούρεμα δανείων στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, αναθεώρηση των καταστροφικών αποφάσεων του Εurogroup. Προτείνουμε επίσης, το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα 20 χρόνια να χρησιμοποιηθεί για να αποζημιωθούν οι κύπριοι καταθέτες, κάτοχοι αξιόγραφων, τα ταμεία προνοίας και συντάξεως που έχουν κουρευτεί», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και προχώρησε με εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενός νομικού και διοικητικού πλαίσιο, το οποίο να εξυπηρετεί και να ενισχύει, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, το επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Στην Κύπρο έχουμε κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια και ολιγοπώλια τα οποία προκαλούν στρεβλώσεις τις οποίες πληρώνουν οι επιχειρήσεις και στο τέλος της ημέρας ο καταναλωτής. Πρέπει τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια να τερματιστούν αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Δεν έχουμε τράπεζες στην Κύπρο. Μετά τις ευφάνταστες αποφάσεις του Eurogroup για το κούρεμα και την τραπεζική κατάρρευση του 2013 μας έχουν απομείνει τράπεζες ζόμπι που δεν μπορούν να δανείσουν αλλά μόνο θέλουν να εισπράξουν. Χρειαζόμαστε σχέδιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ. Δεν έχουμε ακούσει ακόμη αυτό το σχέδιο από την Κυβέρνηση. Αντίθετα το ΔΗΚΟ έχει σχέδιο, όπως προαναφέρθηκε».
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει προχωρήσει και καμία βελτίωση στον τομέα της πάταξης της γραφειοκρατίας δεν υπήρξε.

«Το ΔΗΚΟ», είπε ο Πρόεδρος του, «εισηγείται απλοποίηση των διαδικασιών, μια αίτηση, μια άδεια και ένα πιστοποιητικό για κάθε ΜΜΕ π.χ. μια αίτηση και μια άδεια για ένα εστιατόριο. Να τρέχουν οι υπάλληλοι και όχι οι πολίτες και να συμπτυχτούν αρμόδιες αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Έφορος Εταιρειών και άλλες».

Ανάμεσα σε άλλα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε τις εξής προτάσεις:

«Το 2% του προϋπολογισμού να δαπανάται ετήσια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέχρις ότου η ανεργία κατέλθει στο 5%. Να μειωθεί η φορολογία για εταιρείες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας κατά 20%».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε στους τομείς της Τεχνολογίας και των Επενδύσεων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, που προσφέρουν κίνητρα και για την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και για την προσέλκυση επενδύσεων.