ΠτΔ: «Το μεγαλύτερο μου λάθος η δέσμευση μου ότι δεν θα γινόταν κούρεμα…» 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο του λάθος ήταν ότι δεσμεύτηκε πως δεν θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων.Και αυτό όπως είπε επειδή δεν γνώριζε την έκταση του προβλήματος της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση. President – Press Conference Presidential Palace, Lefkosia The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, gives a Press conference on internal governance.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεφερε τα πιο πάνω απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε για τον απολογισμό της τριετίας της κυβέρνησης για την εσωτερική διακυβέρνηση.
Στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τον απολογισμό των τριών χρόνων διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα και με λεπτομέρεια στα μέτρα που λήφθηκαν και στις πολιτικές που υλοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, στα μέτρα για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του κράτους και των θεσμών, τις αποφάσεις για εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από την αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς, στα μέτρα προς αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης αλλά και του διεθνούς κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.

Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει πλήρως τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ευάλωτες ομάδες ή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και το ζήτημα της ανεργίας, ο Πρόεδρος τόνισε πως μέσα από συγκροτημένο προγραμματισμό, δύσκολες και πολλές φορές μη αρεστές αποφάσεις, κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να νοικοκυρέψει το κράτος και να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη, ανάπτυξη και σταδιακή επάνοδο στην επιθυμητή ομαλότητα.

Είπε ότι μπορεί με επιτυχία να έχει τερματιστεί η κηδεμονία από τους δανειστές, αλλά σημαντικός αριθμός προβλημάτων που η οικονομική κρίση προκάλεσε, παραμένουν.

Ο ΠτΔ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές, οι πολιτικές δυνάμεις παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, θα συνδράμουν θετικά στην κοινή προσπάθεια επανόδου της χώρας σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας.
Για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ο Πρόεδρος είπε ότι τον Ιούνιο του 2014, που τέθηκε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ατόμων και αναγκών που καλύπτουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι πολίτες που εξυπηρετούντο ανήρχοντο στους 14.850 και σήμερα μειώθηκαν στους 4.688 εκ των οποίων πέραν του ημίσεως είναι αλλοδαποί.
Σημείωσε ότι 35.100 οικογένειες που αντιστοιχούν σε 59.000 πρόσωπα λαμβάνουν μηνιαίως το ΕΕΕ και ο προϋπολογισμός των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας ανέρχεται σε 860 εκατομμύρια ετησίως.

Για την άμβλυνση του φαινομένου της ανεργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα ευρύτερα μέτρα για δημιουργία συνθηκών απασχόλησης και λήψη στοχευμένων μέτρων και αποφάσεων προς επιδότηση της εργασίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο με το οποίο τερματίζεται η ανασφάλεια των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και καταργείται η στρέβλωση δεκαετιών με την ύπαρξη υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην πλήρη προστασία του καθεστώτος των εργαζομένων σε ημικρατικούς οργανισμούς που είτε καταργήθηκαν επειδή ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους είτε ευρίσκονται σε καθεστώς μεταρρυθμίσεων.

Για την πάταξη της διαφθοράς, ο ΠτΔ είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουν πλέον τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος. Είπε ότι ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα μέτρων, καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ οι έρευνες για την ίδια τράπεζα συνεχίζονται για σωρεία άλλων αδικημάτων.

Υπέδειξε  ότι για πρώτη φορά στα 56 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, έχει επιδειχθεί τέτοια αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα της οποίας, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που θεωρούνταν για δεκαετίες ότι παρέμεναν στο απυρόβλητο, άλλοι οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με καταδίκες ενώ άλλοι εξ αυτών ευρίσκονται υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση, τόνισε

Πρόσθεσε ότι ποινική δίωξη έχει καταχωρηθεί και κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ευρίσκονται οι έρευνες σε σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται η εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας σημειώνοντας ότι με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων στη Βουλή τίθεται οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και εισάγονται αλλαγές που θα επιβραβεύουν την αξία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα η νέα Βουλή στις προτεραιότητές της να έχει την ψήφιση σε νόμο των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται στα πέντε σχετικά νομοσχέδια.

Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είπε ότι τερματίζονται διαχρονικές στρεβλώσεις και επιτέλους προσφέρεται ποιοτική παιδεία, καλλιεργείται κριτική σκέψη και προωθείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη μεταρρύθμιση της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της ΕΦ.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον τομέα της υγείας για να τονίσει ότι δυστυχώς αντικειμενικοί λόγοι όπως η οικονομική κρίση, και η εξ αυτής αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους, δεν επέτρεψαν την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
Παρά ταύτα, είπε, η κυβέρνηση δεν υστέρησε σε μέτρα που έτειναν να αμβλύνουν τα προβλήματα.

Ο ΠτΔ προς αποκατάσταση – όπως είπε – της αλήθειας και επειδή δεν μπορεί να επιτρέψει μέσα από τη διαστρέβλωση στοιχείων τη διόγκωση προβλημάτων, παρέθεσε στοιχεία μέσα από τα οποία φαίνεται ότι καμία μείωση δεν υπήρξε στον αριθμό των ιατρικών λειτουργών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Είπε ότι το 2012 υπηρετούσαν 787 ιατρικοί λειτουργοί, ενώ το 2015 υπηρετούσαν 792 και ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό το 2012 υπηρετούσαν 3,393, ενώ το 2015 υπηρετούν 3,440.

Είπε ότι τα στοιχεία αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών που εισήχθηκαν στα νοσοκομεία και τις πρώτες βοήθειες το 2015, ήταν παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, μειωμένος κατά 52 χιλιάδες σε σχέση με ασθενείς που εισήχθησαν το 2012.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά εξαγγελιών που θα αντιμετωπίζουν με πραγματισμό τον επιθυμητό στόχο που δεν είναι άλλος από την υποχρέωση του κράτους αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα από την εφαρμογή το Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Ανέφερε ότι το 2016 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου υγείας ανέρχεται στα 542,9 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με 598,4 που ήταν το 2013. Η μείωση της τάξης των 55,5 εκατομμυρίων που παρουσιάζεται, όπως είπε, δεν αφορά στη μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά είναι ως επί τω πλείστον αποτέλεσμα των μισθολογικών μειώσεων που αποφασίστηκαν το 2012 καθώς και εξοικονομήσεων στη διαχείριση των οικονομικών πόρων.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο ΠτΔ είπε ότι η Κυβέρνηση χάραξε μία αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συναντήσεις και επισκέψεις του ιδίου στο εξωτερικό αλλά και στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο, αλλά και στις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές επέτρεψαν την οικοδόμηση και ισχυροποίηση συμμαχιών αλλά και τη διασύνδεση των συμφερόντων ισχυρών κρατών με την εξυπηρέτηση των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αναντίλεκτη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που αποκτά η Κύπρος διεθνώς ως Ευρωπαϊκού Ενεργειακού κέντρου μας επέτρεψε με συνέπεια να ακολουθήσουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς προκειμένου να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

Ο ΠτΔ τόνισε ότι η ενίσχυση της υπόστασης και του κύρους της Κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας μέσα από την έξοδο από το μνημόνιο, επέτρεψαν στον ίδιο με διεκδικητικότητα να αρνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η όποια επιτυχία έχει καταγραφεί σε όλους τους τομείς στους οποίους αναφέρθηκε είναι το αποτέλεσμα της συλλογικότητας, γιατί, τόνισε, χωρίς τη θετική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, δεν θα ήτο δυνατή η υλοποίηση του όποιου προγράμματος αφού είναι καλά γνωστό πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Συνέχισε λέγοντας πως όσοι ισχυρίζονται πως ο απολογισμός ενέχει προεκλογική σκοπιμότητα αδικούν και τη δική τους συνεισφορά στα όσα έχουμε επιτύχει όλοι μαζί.

Είπε ότι απέφυγε ενσυνείδητα να προβεί σε εξαγγελίες στους διάφορους τομείς ευθύνης της κυβέρνησης σε μια προεκλογική περίοδο, γιατί σέβεται όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ιδιαίτερα το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία για την εμπιστοσύνη, αλλά και για την αντοχή της στις θυσίες που υπεβλήθη καθώς και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τη Δικαιοσύνη που συνέβαλαν στην προσπάθεια αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του κράτους.