Η Κυβέρνηση διαμορφώνει τετελεσμένα στις ΚΑ

 

Καταγγελία Π. Σουππουρή σε συνάντηση με Α. Κυπριανού

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε κονδύλια ζητήσει η Κυβέρνηση για τις Κυπριακές Αερογραμμές, εάν δεν τύχει πλήρους ενημέρωσης και συμμετάσχει στη διαδικασία με τις δικές του απόψεις, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με τις συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές.26807

Εκ μέρους των συντεχνιών, ο Πέτρος Σουππουρής είπε ότι γίνεται προσπάθεια να πουληθεί μόνο το όνομα και το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών, που θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στους δρόμους και οι διακρατικές συμφωνίες θα πέσουν στα χέρια ιδιωτών.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχουμε ακούσει με πάρα πολλή προσοχή, αλλά και πάρα πολλή ανησυχία τα όσα μας έχουν αναφέρει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές”, προσθέτοντας ότι “το συμπέρασμα το οποίο εξαγάγουμε με πολλή ασφάλεια είναι ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφωθούν τετελεσμένα, τα οποία να καταστήσουν μονόδρομο ουσιαστικά το ξεπούλημα της εταιρείας – όχι την πώληση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά το ξεπούλημα της εταιρείας”.

“Έχουμε ακούσει με πολλή προσοχή το πώς εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα στην εταιρεία, καθώς και κάποιες προτάσεις οι οποίες φθάνουν από τους συμβούλους/εμπειρογνώμονες, και είναι προφανές ότι με κάποια μέτρα, τα οποία θα μπορούσε να ληφθούν, εάν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά της Κυβέρνησης για να διασωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας, αυτό μπορούσε να επιτευχθεί”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι, “επειδή όμως είναι προφανές ότι άλλος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, φαίνεται ακολουθούνται παράνομες, παράτυπες και πάρα πολύ παράδοξες διαδικασίες και προκύπτουν πάρα πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσον όλα αυτά τα ζητήματα συνιστούν διαπλοκή”.

“Εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να εγγράψουμε το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι απαιτούμε πλήρη διαφάνεια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν δεχόμαστε οι όποιοι Υπουργοί, οι οποιοιδήποτε να προχωρούν στη δημιουργία τετελεσμένων και εκ των υστέρων να ενημερώνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εμείς θα απαιτήσουμε πλήρη ενημέρωση και, εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθούμε από αυτήν, δεν πρόκειται να εγκρίνουμε τα περαιτέρω βήματα στα οποία η Κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει”, επεσήμανε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι “εάν τελικά η απόφαση της Κυβέρνησης θα είναι να ξεπουλήσει όσα-όσα το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών, κάτι με το οποίο εμείς έχουμε έντονη διαφωνία και θέλω να το ξεκαθαρίσω από τα τώρα, θα χρειαστεί κάλυψη από τη Βουλή με πρόσθετο προϋπολογισμό για τις ζημιές που θα προκύψουν στην κυπριακή οικονομία, και μιλούμε για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιές”.

“Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζουμε ότι εάν δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση, εάν δεν συμμετάσχουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία με τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας θέσεις, εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να εγκρίνουμε στη Βουλή τα κονδύλια τα οποία θα απαιτήσει η Κυβέρνηση”, σημείωσε.

Επίσης, επεσήμανε ότι “προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν να στηρίξει τον εθνικό αερομεταφορέα, να τον καταστήσει βιώσιμο – και φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα – αντί, όπως έχει ήδη καταγγελθεί δημόσια από πολλούς άλλους, να λειτουργεί με τρόπο που να οδηγεί σε ένα μονόδρομο ξεπουλήματος του εθνικού μας αερομεταφορέα”.

Ο κ. Σουππουρής ανέφερε ότι “επειδή οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Οικονομικών δεν ακολούθησαν σωστές οδηγίες, σωστές διαδικασίες, όπως έχουν ορκιστεί μπροστά στον κυπριακό λαό και το Σύνταγμα να κάνουν, με ήθος, με τάξη και με σωστό τρόπο να κάνουν διαδικασίες για το κράτος μας, και φαίνεται ότι έχουν στήσει μία διαδικασία για τις Κυπριακές Αερογραμμές που θα ξεπουλήσουν τον εθνικό αερομεταφορέα, απευθυνθήκαμε στα κόμματα και στους βουλευτές και βρίσκουμε πάρα πολύ καλή συμπαράσταση και ελπίζουμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και οι Υπουργοί”.

“Έχουμε εξηγήσει στο ΑΚΕΛ πώς έστησαν αυτή τη διαδικασία και πώς προσπαθούν να αφήσουν τους εργαζόμενους στους δρόμους και να πουλήσουν μόνο το όνομα των Κυπριακών Αερογραμμών και το έμβλημα, και συνάμα να φύγουν και 51 διακρατικές συμφωνίες που έχουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να πάνε σε αυτούς τους ιδιώτες να τις εκμεταλλευθούν”, είπε.

Ο κ. Σουππουρής είπε ότι οι συντεχνίες έχουν συναντηθεί με όλα τα κόμματα, εκτός το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με το οποίο θα συναντηθούν αύριο.