Οι μεταγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ παραλύουν τις σχολές στην Ελλάδα

Κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο οι φοιτητές

Αντιμέτωποι ακόμη και με το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές  στην Ελλάδα, που πρόκειται να μεταγραφούν στα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ, όπως του Καποδιστριακού, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οικονομική ενίσχυση αντίστοιχη με τον επιπλέον αριθμό φοιτητών που θα δεχθούν, διαφορετικά -αναφέρουν- θα βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο λειτουργίας τους.assets_LARGE_t_420_54392934_type12713
Την ίδια στιγμή, αρκετά τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς θα δεχθούν πολλαπλάσιο αριθμό φοιτητών, ενώ ολόκληρα ιδρύματα όπως το ΕΜΠ θα απορροφήσουν έως και 70% επιπλέον φοιτητές.
Αναφορικά με τα τμήματα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιατρικής Αθήνας. Οπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, από τους 168 που εισήχθησαν αρχικά, το τμήμα θα δεχθεί συνολικά 421. Ερωτηθείς για το αν οι φοιτητές που μεταγράφονται στο πανεπιστήμιο κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο, παραδέχτηκε ότι υφίσταται ζήτημα.

«Καλούμαστε να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι», δήλωσε, ενώ προσέθεσε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των φοιτητών στα εργαστήρια αλλά ούτε και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των μεταγραφών ταχύτατα, καθώς δεν επαρκεί το διοικητικό προσωπικό λόγω της διαθεσιμότητας.

Αντίστοιχα προβλήματα με τον όγκο των μεταγραφών αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στο ΤΕΙ της Αθήνας τα Τμήματα Πληροφορικής και Τεχνολόγων Τροφίμων θα δεχθούν από 140 επιπλέον σπουδαστές, ενώ το Τμήμα Νοσηλευτικής άλλους 120. Στο ΕΜΠ, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, από τους 225 αρχικούς φοιτητές θα φοιτήσουν συνολικά 530, στο Μηχανολόγων Μηχανικών από 125 θα φτάσουν τους 300, ενώ στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων από 150 στην καθεμία θα φτάσουν τους 300.
Συνολικά, πάντως, το ΕΜΠ από τους 1.325 εισακτέους θα δεχθεί μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών αλλά και άλλων περιπτώσεων (κατηγορίες αθλητών, κατατακτήριες κ.λπ.) έναν πρόσθετο αριθμό που φτάνει τα 900 άτομα, δηλαδή αύξηση 70%. Το Αριστοτέλειο θα δεχθεί 1.800 επιπλέον φοιτητές, αριθμός που θα αυξηθεί στη συνέχεια, το ΤΕΙ Αθήνας 1.000 περισσότερους και το ΕΚΠΑ άλλους 1.700.
Θετικά μηνύματα
Χθες, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε για το θέμα των μεταγραφών με τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια και κοσμήτορες των σχολών. Επισημάνθηκε προς τον υπουργό ότι το ΕΜΠ θα δεχθεί συνολικά από μεταγραφές και λοιπές κατηγορίες φοιτητών επιπλέον 70% και ζητήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση και να γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα και σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μπρατάκος τόνισε ότι «αναγκαστικά οι νέοι φοιτητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μόνο τα θεωρητικά μαθήματα. Τα εργαστήρια δεν μπορούν, διότι ήδη έχουν χάσει αυτά που προβλέπει ο νόμος αλλά και γιατί δεν χωράνε τόσοι πολλοί φοιτητές στις αίθουσες. Τα κτίρια δεν επαρκούν ούτε μπορούμε να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό».
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ο αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ Νικόλαος Μυλωνάς με επιστολή του προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ζητά -λόγω της «ψαλιδισμένης» κρατικής χρηματοδότησης- μείωση των δαπανών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο).

Φουντώνει το κύμα καταλήψεων

Πάνω από 500 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται σε κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε χθες ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ήδη οι μαθητές έχουν ενημερωθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων ότι εφόσον συνεχίσουν τις καταλήψεις, θα πρέπει να προετοιμαστούν για επιπλέον μαθήματα, αφού ο νόμος προβλέπει σε αυτή την περίπτωση να γίνει αναπλήρωση μαθημάτων κατά τη διάρκεια αργιών, τα Σάββατα αλλά και περικοπές σε εκδρομές.
Την «υπενθύμιση» αυτή έκανε προς τους μαθητές και ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι υπάρχει «Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις». Οπως είπε ο υπουργός στη Βουλή «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Ομως, υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Είναι μισός μήνας διδακτικού έτους μέχρι το Πολυτεχνείο. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη πού θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε μια δύσκολη χρονιά ξεκινάει μια σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα».
Στην Αττική τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ανέρχονται σε περίπου 200, ενώ οι μαθητές «οργανώθηκαν» μέσω του facebook με το σύνθημα «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης», προκειμένου  να κάνουν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις.