Ανώτατο:«Οχι σε δίκες δια του Τύπου»

Αίσθηση προκάλεσε σε νομικούς και πολιτικούς κύκλους ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή σχετικά με δηλώσεις  αξιωματούχου κόμματος για την υπόθεση «Δρομολοξιάς »

Ôç äéáäéêáóßá ãéá ôçí Ýöåóç ôçò õðüèåóçò «Çëéïò» üñéóå óÞìåñá ç ÏëïìÝëåéá ôïõ ÁíùôÜôïõ Äéêáóôçñßïõ, ðáñá÷ùñþíôáò óôç ÃåíéêÞ Åéóáããåëßá ôçò Äçìïêñáôßáò 30 çìÝñåò ãéá êáôÜèåóç ôçò ãñáðôÞò ôçò áãüñåõóçò ãéá ôïõò ëüãïõò ðïõ æçôÜ ôçí Ýöåóç, Ëåõêùóßá 03 Ìáúïõ 2012.

Το Ανώτατο Δικαστήριο  με την ανακοίνωση του :«θεωρεί επιβεβλημένο, χάριν προστασίας της απονομής της δικαιοσύνης, να καλέσει όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο, ιδιαίτερα από υπεύθυνες πολιτικές και κομματικές θέσεις, τηρουμένου του δικαιώματος για καλόπιστη κριτική, “να σέβονται, κατ’ ελάχιστο όριο, τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, όπως είναι οι εκκρεμείς δίκες και εφέσεις και να μην προβαίνουν σε επιζήμιες για την απονομή της δικαιοσύνης δηλώσεις”.

Το Ανώτατο εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή, όπως αναφέρεται, πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού προσώπου αναφορικά με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων στα πλαίσια της «υπόθεσης Δρομολαξιάς», “οι οποίες αποδίδουν προσχεδιασμό στον τρόπο εκδίκασής τους και στο αποτέλεσμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνεται να νοηθεί ακόμα και εμπλοκή του Δικαστηρίου και της δικαστικής εξουσίας σε μεθοδεύσεις”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “εκκρεμεί και επίκειται η εκδίκαση εφέσεων στα πλαίσια των οποίων τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν τα επιχειρήματα και τα παράπονά τους, περιλαμβανομένων και ισχυρισμών περί μη δίκαιης δίκης”.

“Ως εκ τούτου, η δημόσια συζήτηση είναι ανεπιθύμητη και, με τέτοιους μάλιστα όρους, απαράδεκτη”, αναφέρει.

Το Ανώτατο σημειώνει ακόμη ότι δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας και ότι “η εκτροπή από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες σε «δίκες δια του Τύπου», οδυνηρές μόνο συνέπειες προδιαγράφει για τον τόπο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία ο ρόλος των δικαστηρίων αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία για τα δικαιώματα των ανθρώπων και την ευνομία”.

“Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η απονομή της δικαιοσύνης, πάντως, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.