Συρία: Κόλαση πυρός στο Χαλέπι

 

Αυξάνεται η ένταση ξανά στην Συρία με αφορμή την αποκάλυψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι κομβόι 150 ισλαμιστών μαζί με τουρκικές ειδικές δυνάμεις πέρασαν από την Τουρκία προς την Λαττάκεια. Την ίδια στιγμή επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο στο Χαλέπι με μοναδική ηττημένη την Τουρκία καθώς F-15 και A-10 βομβαρδίζουν…ισλαμιστές τους οποίους ενισχύει η Τουρκία ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν ρωσικά και συριακά μαχητικά.13921114000420_PhotoI

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ρωσία ενισχύουν τις δυνάμεις τους. Η Ουάσιγκτον στέλνει μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού Ναυτικού EA-6B Prowler και η Ρωσία το αποβατικό πλοίο Saratov έμφορτο με πολεμικό υλικό και πεζοναύτες.

Το Ισλαμικό Κράτος, πάντως, ξκίνησε μεγάλη αντεπίθεση και κατέλαβε το Ντουρέιχεμ κοντά στο Χαλέπι.

Οπως υποστηρίζουν οι ισλαμιστές έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους το Ντουρέιχεμ και τους γύρω λόφους, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαλεπιού. Η περιοχή αυτή βλέπει στην πόλη Χανάσερ που ελέγχεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Ο στρατός συγκρούστηκε την Πέμπτη κοντά στο Χανάσερ με τους τζιχαντιστές και επέφερε «βαριές απώλειες» στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Δευτέρα το Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβε την πόλη Αλ Ράι, που απέχει 36 χιλιόμετρα ανατολικά της Αζάζ. Σε μια νέα επιχείρησή του σήμερα κατέλαβε το χωριό Ταλ Σάιρ, δυτικά της Αλ Ράι, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία..

Το ρωσικό Κέντρο Συντονισμού στην στρατιωτική βάση Hmaymim Military Airbase στην Jableh, Λαττάκεια, ανέφερε ότι την Πέμπτη πέρασαν 150 ισλαμιστές με 20 οχήματα και βαρύ εξοπλισμό στην βορειοανατολική Λαττάκεια από τα σύνορα με την Τουρκία ενώ οι Τουρκομάνοι εξοπλισμένοι εκ νέου με τουρκικά όπλα σφυροκοπούν το Χαλέπι.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, οι τζιχαντιστές βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και εντοπίστηκαν από το ρωσικό Κέντρο Συντονισμού καθώς περνούσαν μέσω των συνοριακών φυλακίων του τουρκικού Στρατού ώστε να εισέλθουν στην Συρία από την πλευρά της βορειοανατολικής Λαττάκειας..

Πρόσφατα οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση για να ανακαταλάβουν τα κουρδικά και τουρκμενικά βουνά από τον συριακό Στρατό.

Απέτυχαν όμως παταγωδώς μετά από αντεπίθεση του συριακού Στρατού.

Τις τελευταίες ημέρες οι ισλαμιστές και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του συριακού Στρατού ώστε να αποτρέψουν την επικείμενη επίθεση στην Jisr Al-Shughour.

Για τον λόγο αυτό, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Fumio Kishida, είπε ότι η Ρωσία θα καλέσει ανεξάρτητους παρατηρητές στα σύνορα με την Συρία.

“Ελπίζουμε η Δύση να λάβει ξεκάθαρη απάντηση από την Τουρκία σχετικά με την δυνατότητα τοποθέτησης παρατηρητών στα σύνορα με την Συρία. Θα πάμε το θέμα στα ΗΕ και θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να το πετύχουμε” τόνισε.

“Θέτουμε αυτό το ζήτημα σε όλους τους συνεργάτες μας που ενδιαφέρονται στην τακτοποίηση του συριακού ζητήματος συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ καθώς η Τουρκία είναι μέλος του συνασπισμού τους” πρόσθεσε.

“Όλοι οι Αμερικανοί αντιπρόσωποί μας διαβεβαιώνουν ότι ανησυχούν και αυτοί για το διασυνοριακό πρόβλημα και εργάζονται με την Άγκυρα για να το λύσουν”.

“Η Τουρκία αρνείται όμως την ύπαρξη αυτού του προβλήματος όποτε προτείνουμε ως σχέδιο ψηφίσματος η Τουρκία να τους καλέσει τους παρατηρητές” ανέφερε…

Σε ανακοίνωσή της η ακραία ισλαμιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το Ντουρέιχεμ και τους γύρω λόφους, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαλεπιού. Η περιοχή αυτή βλέπει στην πόλη Χανάσερ που ελέγχεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός συγκρούστηκε την Πέμπτη κοντά στο Χανάσερ με τους τζιχαντιστές και επέφερε “βαριές απώλειες” στο Ισλαμικό Κράτος.

Οπως ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν μια λοφώδη περιοχή στα νοτιοανατολικά της πόλης του Χαλεπιού ενώ έχουν προωθηθεί και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετά από σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν πολλοί από τους κατοίκους.