Γ. Ομήρου:« Η ΚΔ σταθερό βάθρο για συνέχιση του αγώνα»

Η Κυπριακή Δημοκρατία, “διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ελεύθερη δημοκρατική πατρίδα”, τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ανιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

ÌåôÜ áðü êáèõóôÝñçóç ìéáò þñáò êáé ôñéÜíôá ëåðôþí, Üñ÷éóå ç ôåëåõôáßá óõíåäñßá ôçò ÏëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò ìå ôçí ðáñïýóá óýíèåóÞ ôçò, Ëåõêùóßá 14 Áðñéëßïõ 2016. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο κ. Ομήρου, σε ομιλία του κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, πριν την αυτοδιάλυσή της ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 22ας Μαϊου, απευθύνθηκε “στη λαϊκή αντιπροσωπεία λέγοντας λίγα λόγια πιο προσωπικά, για αυτά που νοιώθω, γι’ αυτά που θεωρώ ως προσωπικό χρέος, γι’ αυτά που προσδοκώ και ελπίζω, ως ένας άνθρωπος που είχα την τιμή να έχω τη διαχρονική εμπιστοσύνη του λαού μας τα τελευταία 35 χρόνια, να μιλήσω χωρίς πολιτικές εκφράσεις και γλώσσα ξύλινη και άψυχη”.

Σε εκτενή αναφορά του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων, αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού, με συλλογικότητα στη βάση μιας συμφωνημένης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με συλλογικότητα και συνδιαμόρφωση αποφάσεων”.

Σημείωσε ότι “επιβάλλεται η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών με την Κύπρο να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή”.

“Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομούμε την εθνική μας στρατηγική”, είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι “σε αυτή την περίοδο της κρίσης έχουμε χρέος να οραματιζόμαστε μια Κύπρο που να μπορεί να πιστέψει ξανά στον εαυτό της, που να απορρίπτει τη στασιμότητα, τη μιζέρια, τη μεμψιμοιρία, την ήσσονα προσπάθεια την παρακμή”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “στις σειρήνες της προσαρμογής, της στασιμότητας, της αδράνειας και της ενσωμάτωσης, να απαντήσουμε με το παράγγελμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, το : `Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης`, διαβάζοντας τους οιωνούς της νέας εποχής και ανοίγοντας τα αυτιά μας στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας”.

Ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει “όχι, για να σταματήσουμε περιδεείς και ανήμποροι μπροστά στα τείχη, αλλά προχωρώντας, για να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε, διότι έτσι παραγγέλλει σε όλους τους δυνατούς τόνους, το εθνικό μας χρέος, η κοινωνική μας ευθύνη, η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι ιστορικές μας ρίζες”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, προσφωνώντας για τελευταία φορά την Ολομέλεια του Σώματος αναφέρθηκε σε “υπευθύνους και ευθύνες” και είπε ότι “η τυφλή άρνηση, ο γενικευμένος αφορισμός και η ισοπεδωτική επίθεση για υπεύθυνους και ευθύνες το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι τη δημοκρατία ενώ στρώνει δε το δρόμο σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις”.

Πρόσθεσε ότι “το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει το εκκωφαντικά ηχηρό μήνυμα των πολιτών, να μην αρνείται και να μην απεκδύεται ευθυνών οι οποίες πρέπει να αναζητούνται στη βαθμιαία φθορά του πολιτικού συστήματος, στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διαδικασίας, στις λειτουργίες των πολιτικών φορέων, σε φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας”.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ομήρου, ως Πρόεδρος του Σώματος κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και ως μέλος της λαϊκής αντιπροσωπείας τα τελευταία 35 χρόνια, είπε ότι “ο κύκλος της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας κλείνει σήμερα και είμαι βαθιά ευγνώμων για τη διαχρονική εμπιστοσύνη των πολιτών και του κόμματός μου”.

Ευχαρίστησε “όλα τα μέλη του Σώματος για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην προεδρία της Βουλής καθώς και τη Γενική Διευθύντρια, Βασιλική Αναστασιάδη, και τους λειτουργούς της Βουλής, για την άριστη επιτέλεση των καθηκόντων τους”.

Ελπίζω, σημείωσε, “να έχω ανταποκριθεί επαρκώς στην άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Βουλής με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και αν, χωρίς πρόθεση, έχω παραβιάσει αυτό το πλαίσιο έναντι οποιουδήποτε συναδέλφου, καταθέτω την απολογία μου”.

Ο Γιαννάκης Ομήρου έκλεισε την ομιλία του με τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει  από τη θέση του ενεργού πολίτη να στηρίζει το κύρος και την αξιοπιστία της Βουλής των Αντιπροσώπων ως του θεμέλιου του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως του προμαχώνα της λαϊκής κυριαρχίας” και ευχήθηκε σε όλους “εκπλήρωση κάθε ευγενούς  στόχου και προσδοκίας”.