Ικανοποίηση Προέδρου ΔΗΚΟ για αποδοχή προτάσεων από πολίτες

Από τις 7240 των ερωτηθέντων  το 83% απάντησε θετικά στην πρόταση για δημιουργία στη Βουλή Επιτροπής Πολιτών

Υψηλά ποσοστά συμφωνίας και αποδοχής συγκέντρωσαν οι προτάσεις του ΔΗΚΟ που περιλήφθηκαν σε ερωτηματολόγιο του κόμματος στο πλαίσιο εκστρατείας αμφίδρομης

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος

 επικοινωνίας με τους πολίτες, με την ονομασία Αλλαγή, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και σε αυτή συμμετείχαν 7,240 άτομα. Ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την αποδοχή αυτή, διαβεβαιώνοντας πως είναι στη βούληση του ΔΗΚΟ να προχωρήσει στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών.

Ο κ. Παπαδόπουλος, απάντησε στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας Αλλαγή και για τις επικρίσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, χαρακτηρίζοντας τον “κοινό συκοφάντη” και δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ασχοληθούν ξανά μαζί του.

Αρχικά, αναφορικά με την εκστρατεία του ΔΗΚΟ, είπε πως ήταν μια μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε να ακουστεί η φωνή του πολίτη που αισθάνεται απογοητευμένος, αποκλεισμένος από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και ο οποίος που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και δεν συμμετέχει. Από το Νοέμβριο ομάδες εθελοντών του κόμματος σε ολόκληρη την Κύπρο, ζήτησαν από 7.240 πολιτών να απαντήσουν ηλεκτρονικά αν συμφωνούν ή διαφωνούν με 4 προτάσεις.

Συγκεκριμένα, το 83% συμφώνησε με την πρόταση για δημιουργία στη Βουλή Επιτροπής Πολιτών, στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει το θέμα που τον απασχολεί ή να παρουσιάσει την πρόταση του. Το 79% συμφώνησε με την καθιέρωση Νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών με δυνατότητα να καταθέτουν και να συζητείται στη Βουλή Πρόταση Νόμου με 5.000 υπογραφές. Το 94% συμφωνεί με την πρόταση για πλήρη απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις και τέλος, το 91% συμφώνησε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους, εφόσον δημιουργούν νέες, επιπρόσθετες, θέσεις εργασίας.

 

Oι προτάσεις

Οπως ανέφερε στην αρχή της παρέμβασης του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεκινήσαμε στα τέλη Νοεμβρίου μια μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι πολιτικοί μιλάμε συνέχεια για τους πολίτες, αλλά δεν ακούμε όσο θα έπρεπε τους πολίτες.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα αποφασίσαμε να το αλλάξουμε αυτό.  Γι’  αυτό, δώσαμε στην προσπάθεια μας το όνομα change. Αλλαγή.Αποφασίσαμε να ακούσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη.Πολύ περισσότερο, του πολίτη που αισθάνεται απογοητευμένος, αποκλεισμένος από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και δεν συμμετέχει.

Από το Νοέμβριο λοιπόν, έως πριν λίγες εβδομάδες  ζητήσαμε την   άποψη των πολιτών  για 4 προτάσεις μας, που αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με την πολιτική συμμετοχή.

Ομάδες εθελοντών σε ολόκληρη την Κύπρο, μίλησαν με τους πολίτες και τους ζήτησαν να  απαντήσουν ηλεκτρονικά αν συμφωνούν η διαφωνούν με τις προτάσεις μας. Παραλλήλως, όσοι επιθυμούσαν, μπορούσαν να απαντήσουν μέσα από το διαδίκτυο.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως υψηλή.

Συνολικά, 7.240 άτομα τοποθετήθηκαν για τις προτάσεις μας.

Κάτι που αποδεικνύει ότι οι πολίτες αναζητούν τρόπο για να ακουστούν και είναι δική μας ευθύνη να τους τον προσφέρουμε.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως ότι και οι τέσσερις προτάσεις μας συγκέντρωσαν πολύ υψηλά ποσοστά συμφωνία και αποδοχής.

Συγκεκριμένα:

  • Η δημιουργία στη Βουλή Επιτροπής Πολιτών, στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει το θέμα που τον απασχολεί ή να παρουσιάσει την πρόταση του, συγκέντρωσε ποσοστό συμφωνίας 83%.
  • Καθιέρωση Νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών με δυνατότητα να καταθέτουν και να συζητείται στη Βουλή Πρόταση Νόμου με 5.000 υπογραφές, συγκέντρωσε ποσοστό συμφωνίας 79%.
  • Η πλήρης απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις, συγκέντρωσε ποσοστό συμφωνίας 94%.
  • Τέλος η μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους, εφόσον δημιουργούν νέες, επιπρόσθετες, θέσεις εργασίας, συγκέντρωσε ποσοστό συμφωνίας 91%.

Θέλω, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, να ευχαριστήσω τους εθελοντές.

Κυρίως, θέλω να ευχαριστήσω τους 7.240 πολίτες που βοήθησαν με τη συμμετοχή  τους να επιβεβαιώσουμε ότι οι προτάσεις μας κινούνται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση.Που έγιναν μέρος της αλλαγής που ζητούν.Δική μας βούληση είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Και αυτό θα κάνουμε με την κατάθεση Προτάσεων Νόμου στην επόμενη Βουλή, τα οποία καλούμε να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε ένα πρώτο βήμα για την  αλλαγή, που είναι απαραίτητη για τα κόμματα και την πολιτική ζωή του τόπου μας.»

 

Ακολούθως ανέφερε ότι :“Η δική μας βούληση ως ΔΗΚΟ είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεων αυτών, και θα καταθέσουμε σχετικές Προτάσεων Νόμου με την επόμενη Βουλή, και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτές τις προτάσεις. Το ΔΗΚΟ έκανε ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή, η οποία είναι απαραίτητη για τα κόμματα και την πολιτική ζωή του τόπου μας. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε”, είπε.

Ερωτηθείς αν οι προτάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αποχής, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε θετικά, λέγοντας πως οι προτάσεις δεν κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά στοχεύουν στην άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων. “Με αυτές τις πρωτοβουλίες, με αυτές τις προτάσεις θα συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του αισθήματος της απογοήτευσης και απαξίωσης που οδηγεί στην αποχή”, είπε.

Όσον αφορά την πρόταση για πλήρη ποινικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και ερωτηθείς αν ήταν αυτή η θέση του ΔΗΚΟ στη συζήτηση που έγινε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή για τον Περί κομμάτων Νόμο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή τη θέση την είχαν καταθέσει, ωστόσο, όπως είπε, σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν έτοιμες οι υπόλοιπες δυνάμεις να συζητήσουν την ολοκληρωτική απαγόρευση και ποινικοποίηση των χρηματοδοτήσεων. “Εμείς επιμένουμε σε αυτή την πρόταση γιατί θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τη διαφάνεια αλλά και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο που προωθείται για αποκλεισμό εταιρειών που είναι εμπλεγμένες με μίζες από δημόσιες προσφορές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως συμφωνεί με το συγκεκριμένο, λέγοντας πως αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το ΔΗΚΟ, αφού είχε καταθέσει την πρόταση αναθεώρησης της διαδικασίας αξιολόγησης των δημοσίων συμβάσεων.

 

Νέες αιχμές Δημάρχου Πάφου

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες αιχμές του Δημάρχου Πάφου αναφορικά με συνεργασία του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος με την εταιρεία Νέμεσις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχει θέση για τους διεφθαρμένους, τους επίορκους και τους μιζαδόρους. “Παράλληλα, όμως δεν υπάρχει θέση για τους λασπολόγους και τους συκοφάντες”, είπε και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να ασχοληθεί “με τη λάσπη που εκστομίζει καθημερινά” ο Δήμαρχος Πάφου εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ γιατί εδώ και μέρες του ζητήθηκε να τεκμηριώσει ή να απολογηθεί και δεν έχει κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

“Για εμάς πλέον είναι ένας απλός και κοινός συκοφάντης, και δεν πρόκειται να ξανασχοληθούμε με τις λάσπες και τα ψέματα του Δημάρχου της Πάφου”, κατέληξε.