O Φαλτσιανί δίνει πληροφορίες για τους φοροφυγάδες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» ο Γαλλο-ιταλός πληροφοριοδότης και δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, απάντησε θετικά στο αίτημα των κυπριακών Αρχών για συνεργασία.

Συμφώνησε με τον Έφορο Φορολογίας, Γιάννη Τσαγκάρη, faltsiani1για συνάντηση, το συντομότερο, στη Βαρκελώνη.

Ο κ. Φαλτσιανί σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Σημερινή», στις 6 Δεκεμβρίου 2015, είχε δηλώσει ότι οι κυπριακές Αρχές κατέχουν μόνο το εν τρίτο των ονομάτων – πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC και πως ο ίδιος μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του Sigma ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι στόχος είναι να δοθούν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Θέμα ημερών είναι οι ποινικές διώξεις για τη λίστα Λαγκάρντ.
Σήμερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, της εφ.«Σημερινή» θα υπάρξει συνάντηση στο Τμήμα Φορολογίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κατά πόσο θα ασκηθούν ή όχι οι πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον φυσικών προσώπων για αδικήματα φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων, που υπέβαλαν 88 περίπου φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τις φορολογίες, που τους επιβλήθηκαν. Κάποιες ενστάσεις φαίνεται να κρίνονται ως μη ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, το συνολικό ποσό, που τα συγκεκριμένα πρόσωπα οφείλουν στο κράτος ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα Φορολογίας θα ετοιμάσει τις εισηγήσεις του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Στη σημερινή σύσκεψη θα αποφασισθούν και οι περαιτέρω χειρισμοί για τα 116 νομικά πρόσωπα, που κατά το Τμήμα Φορολογίας οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν, ακόμη, ενημερωθεί για τις οφειλές τους και έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης.

Συνεχίζεται η έρευνα των λειτουργών του Τμήματος Φορολογίας για τα Panama papers.

Στο συγκεκριμένο στάδιο μελετώνται όλα τα ξένα δημοσιεύματα, στα οποία γίνονται αναφορές στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας το Τμήμα θα επιδιώξει στη συνέχεια πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο του Παναμά.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, Τζέραντ Ράιλ, που έχει άμεση πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο, δήλωσε πως «η Κύπρος αναγράφεται πολλές φορές στα 11.5 εκατ. «έγγραφα του Παναμά», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για εμπλοκή Κυπρίων νομικών και φυσικών προσώπων στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται 3.636 εταιρείες, 109 πελάτες, 142 τελικοί δικαιούχοι και 2011 μέτοχοι από την Κύπρο.

Να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση διερεύνηση των δύο υποθέσεων φοροδιαφυγής καλούν την κυβέρνηση εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές του κράτους και αναμένονται τα αποτελέσματα.