Αιφνιδιαστική κίνηση Πούτιν:Παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα S-300 στο Ιράν

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Ρωσία παρέδωσε τη Δευτερα  την πρώτη παρτίδα των αντιεροπορικών συστημάτων S-300PMU2 στο Ιράν.s-300 (2)_2

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Jaberi Ansari, ανακοίνωσε την άφιξη της πρώτης παρτίδας των S-300. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε μέσω Κασπίας… “Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι παρά τις συνεχόμενες αλλαγές στον χρόνο παράδοσης, η συμφωνία εφαρμόζεται και σήμερα ανακοινώνω ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας έχει εφαρμοστεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί” τόνισε.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 είχε τεθεί σε υπηρεσία για πρώτη φορά στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, το 1979. Στην αναβαθμισμένη του εκδοχή, Cfwy3V-WIAEHQsFείναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα του είδους στον κόσμο και, σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο μελετών RUSI, μπορεί να στοχοθετεί πολλά αεροσκάφη ή / και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση έως και 150 χιλιομέτρων.

Η απόφαση της Μόσχας να προμηθεύσει το Ιράν με S-300 προκαλεί ανησυχία στο Ισραήλ.

Η Ρωσία είχε ακυρώσει τη διμερή συμφωνία για την πώληση S-300 στο Ιράν το 2010, πιεζόμενη από τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξαγγείλει ότι η πώληση θα προχωρούσε τον Απρίλιο του 2015, μετά την προσωρινή συμφωνία η οποία άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας τον Ιούλιο πέρσι.