Σε Αγκυρα και Λευκωσία η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ Β. Νούλαντ

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στα τέλη της εβδομάδας η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, για να συνεχίσει πάνω στα όσα συζήτησαν πριν δέκα μέρες στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν

epa04014862 US Assistant secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland delivers a speech at the end of her meeting with Romanian Foreign Minister Titus Corlatean (not pictured), at the Romanian Foreign Ministry Headquarters, in Bucharest, Romania, 11 January 2014. Nuland is on a two-day official visit to Romania, as part of her European tour that started in The Netherlands. Victoria Nuland declared that a strong, prosperous and democratic Romania is a good partner for the US in this region, encouraging the Romanian society to fight for the rule of law, transparency, and economical openness. EPA/ROBERT GHEMENT

και ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεών της βρίσκεται το Συριακό, η τρομοκρατία και η αντιμετώπιση του ISIL. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί μετά τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, αλλά και το Κυπριακό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα επιδιώξει να δει κατά πόσο οι θετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδευτούν σύντομα από έμπρακτες κινήσεις, ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλαπλώς εκφράσει την υποστήριξή της στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κυπριακό και επενδύει στην καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ομάδα που ασχολείται με το Κυπριακό, εντός της αμερικανικής κυβέρνησης και η Ουάσιγκτον επιθυμεί αφενός να εξακριβώσει αν υπάρχει «δάκτυλος της Αγκυρας» κι αφετέρου να στηρίξει τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει η Βικτώρια Νούλαντ στη Λευκωσία, στις 19 Απριλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και τον Μουσταφά Ακιντζί, για να ενημερωθεί και από τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Κυπριακό.

Η κ. Νούλαντ αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Τουρκία περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι στα τέλη Απριλίου αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αρμόδια για το Κυπριακό, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.