Με έντονη κριτική απάντησαν τα κόμματα στον απολογισμό του Π.τ.Δ

«Με έντονη κριτική και σχόλια απάντησαν τα κόμμτα της αντιπολίτευσης πλην του κυβερνώντος  ΔΗΣΥ στον απολογισμό τριετίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

O Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ðáñá÷ùñåß óõíÝíôåõîç Ôýðïõ ìå ôçí åõêáéñßá ôçò óõìðëÞñùóçò ôñéþí ÷ñüíùí äéáêõâÝñíçóçò ãéá èÝìáôá ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôçí Ýîïäï áðü ôçí êñßóç, ôçí ïéêïíïìßá êáé ôçí áíÜðôõîç, Ëåõêùóßá 7 Áðñéëßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο εκπρόσωπος Τυπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Γ.Προδρόμου στη δική του παρέμβαση εκθείασε «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης αναφέροντας τα πιο κάτω:
«Με το χθεσινό απολογισμό της τριετίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πού ήμασταν πριν τρια χρόνια, ποιό ήταν το έργο του ιδίου και της Κυβέρνησης μέσα στην τριετία, αλλά και πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη συνέχεια.
Ήμασταν στο χείλος της καταστροφής, διανύσαμε ένα πολύ δύσκολο και επίπονο δρόμο, με βαθειές αλλαγές, αλλά τώρα η χώρα έχει ξανά προοπτική. Παραμένουν ωστόσο ακόμα προβλήματα και η οικονομία χρειάζεται ένα νέο δρόμο ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος εξήγησε πώς η Κύπρος εφάρμοσε με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα διόρθωσης και αποκατάστασης των ισορροπιών. Αυτό ήταν και πρόγραμμα διάσωσης, αφού προ τριών ετών, με την εκλογή του, είχε στα χέρια του μια χώρα που έφτασε και ξεπερνούσε ακόμα το μεταίχμιο της καταστροφής.

Η χώρα όμως βγήκε τώρα από το Μνημόνιο. Χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, αλλά και με τις σωστές πολιτικές και θαρραλέες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Με τη συνδρομή ακόμα και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι μετά από τέσσερα διαδοχικά χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, πέρσι η οικονομία έφτασε ξανά σε θέση να καταγράφει αληθινή αύξηση του ΑΕΠ. Αυτή την πορεία πρέπει να συνεχίσουμε και την ανάπτυξη να στερεώσουμε και να επιταχύνουμε. Σημείωσε ότι η ανεργία, που είχε τετραπλαπλασιαστεί μέσα σε μια πενταετία (από 3,7% το 2008 σε 14,3% τον Μάρτιο 2013) και αυξανόταν διαρκώς, τώρα, για πρώτη φορά από το 2008, όχι μόνο σταμάτησε να αυξάνεται, αλλά σημειώνει μια πρώτη κάμψη. Κατέγραψε επίσης αναλυτικά όλες τις εξελίξεις που με επίπονες προσπάθειες έφεραν τη σταθεροποίηση του χρηματο-οικονομικού τομέα και γενικότερα την αξιοπιστία της οικονομίας.

Όλα αυτά είναι γεγονότα που υπενθυμίζουν, πάνω απ’όλα, μια συλλογική προσπάθεια του κόσμου της Κύπρου, αλλά και τις υποχρεώσεις που εξακολουθούμε να έχουμε απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες.

Το Μνημόνιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά δεν έχουν λείψει όλα τα προβλήματα. Η ανεργία, το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα και στοίχημα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανεπίτρεπτα ψηλό επίπεδο. Ένα πραγματικό βουνό από παλιά δάνεια καταπλακώνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε. Υπάρχει δρόμος ακόμα.

Κρατάμε τις αλλαγές που έγιναν και προχωράμε και στις άλλες όλες που χρειάζεται ακόμα ο τόπος.

Σε αυτή την τριετία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εφάρμοσε με επιτυχία το Πρόγραμμα Διάσωσης που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Στο εξής, έχοντας ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής μας, μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερο και το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για το οποίο επέλεξαν οι πολίτες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Έχουμε μπροστά μας και πρέπει, με τη συνεργασία όλων, να χαράξουμε μια νέα πορεία ανάπτυξης.»

ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαίδης στις δικές του αναφορές αφού υπέδειξε πως τα
όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκονται σε διάσταση με τα όσα ζουν οι πολίτες της Κύπρου, ανέφερε:

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και οι Υπουργοί του, συμμετέχει στην εκστρατεία του ΔΗΣΥ με προεκλογικές διασκέψεις. Η συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ είναι μια αρνητική εξέλιξη για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Στην Κύπρο υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην εκτελεστική και στην νομοθετική εξουσία. Εν τούτοις ο Πρόεδρος συμμετέχει σε προεκλογική εκστρατεία για βουλευτικές εκλογές.
Αντί να προτείνει λύσεις ως Πρόεδρος, τρία χρόνια μετά, αποποιείται των ευθυνών του και ως κομματάρχης επαναλαμβάνει το τετριμμένο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.
Τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκονται σε διάσταση με τα όσα ζουν οι πολίτες της Κύπρου. Αν πράγματι η κυβέρνηση του έχει επιτελέσει σημαντικό έργο τότε γιατί η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και οι οικογένειες στην Κύπρο γίνεται ολοένα και χειρότερη;
Για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε να θεωρεί ως προτεραιότητα το να είναι αρεστός στους ξένους παρά ωφέλιμος για το λαό μας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάφερε τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ως ένα από τους παράγοντες που τον ανάγκασαν να αποδεχθεί το κούρεμα. Μάλιστα στην συνέχεια επικαλέστηκε και τη μεγάλη βελτίωση της οικονομίας. Όμως η τεράστια πτώση του ΑΕΠ στην περίοδο αυτή οφείλεται στην εκ μέρους του αποδοχή του κουρέματος, δηλαδή της κατάσχεσης των καταθέσεων.
Πολύ περισσότερο δε που υπεραμύνθηκε της απόφασης για το κούρεμα, μη κατανοώντας τις επιπτώσεις που επέφερε στην οικονομία. Ένα κούρεμα που όμως ακόμη παραμένει πεντάρφανο, αφού κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκληματική ιδέα της κατάσχεσης καταθέσεων από το πρώτο ευρώ.
Ανάφερε ότι έγιναν επενδύσεις 600 εκ στην τριετία της διακυβέρνησης του. Εκείνο που δεν ανάφερε είναι ότι ο προϋπολογισμός για έργα ανάπτυξης έχει μειωθεί στο όνομα της λιτότητας.
Μίλησε για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κράτους και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι όμως η Κυβέρνηση του που πρόσφατα πρότεινε να μεταφέρει τους υπαλλήλους της CYTA στη Δημόσια Υπηρεσία, ώστε να μπορέσει υλοποιήσει τα σχέδια λεηλασίας της από ιδιώτη.
Εκείνο που ξέχασε ο Πρόεδρος στην μακρά ομιλία του είναι ο καθημερινός άνθρωπος που επί της θητείας του είδε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας, την απώλεια της εργασίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων υπέρ της εργοδοσίας, την ανασφάλεια, το ξενιτεμό των νέων ανθρώπων και την οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες.»

ΔΗΚΟ

Η εκπρόσωπος Τύπου  του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αφού υπέδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την πραγματική οικονομία τόνισε:

 

«Το γεγονός ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα καλύτερη απ’ ότι ήταν τον Μάρτιο του 2013, δεν καθιστά την πορεία της ένα success story, όπως προσπάθησε χθες για πολλή ώρα να μας πείσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είμαστε καλύτερα, αλλά ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι κάπως διαφορετική

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία έκθεση της για την Κύπρο, διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι:

Στην κυπριακή κοινωνία επικρατεί
• Φτώχεια
• Ανεργία
• Κοινωνική Ανισότητα
• Η ανάπτυξη κινείται με αργούς ρυθμούς
• Τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια συνιστούν ένα σοβαρό πρόβλημα
• Απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις
• Αυξάνεται ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού

Το επικίνδυνο όμως είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως εφόσον θεωρεί ότι πέτυχε ένα success story, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πολιτική του.

Δηλαδή, δεν πρόκειται να προσπαθήσει καν να εξεύρει τρόπους, για να στηριχθούν τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, που στραγγαλίζονται από τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αφήνει την πραγματική οικονομία στο έλεος της πολιτικής του αυτόματου πιλότου.

Αυτό που χρειάζεται η οικονομία, είναι την κεντρώα πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, εμείς έχουμε σχέδιο:

• Προτείναμε την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, για να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.
• Προτείναμε την κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες.
• Προτείναμε τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο με δόσεις, για να μη φυλακίζονται ευυπόληπτοι συμπολίτες μας.

• Πετύχαμε τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, για να έχει όπλα ο δανειολήπτης έναντι των τραπεζών.

Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε την επανεκκίνηση της Κυπριακής οικονομίας και την προστασία των πολιτών.»

ΕΔΕΚ

Σε απόκρυψη της πραγματικότητας, των δυσκολιών και της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τον χθεσινοβραδινό απολογισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο κάλεσε να προχωρήσει σε υλοποίηση των προτάσεων της ΕΔΕΚ, εάν πραγματικά θεωρεί πως έχουμε εξέλθει από το μνημόνιο.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως “είναι κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης , λίγο από πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, να παρουσιάσει ενδεχόμενες επιτυχίες της στον τομέα της οικονομίας”, σημειώνοντας ότι ” η απόκρυψη, όμως, της πραγματικότητας, των δυσκολιών και της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, δεν συνιστά ούτε χρήσιμη ούτε ωφέλιμη υπηρεσία προς τον λαό”.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι άλλη, αφού όπως είπε, δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο, “αλλά ολοκλήρωση της πλήρους υποταγής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας στους απεχθείς όρους ενός αντιαναπτυξιακού μνημονίου με την ενσωμάτωση όλων αυτών των προνοιών στην κυπριακή νομοθεσία”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως απόδειξη της θέσης αυτής είναι ότι “το χρέος προς την Τρόικα εξακολουθεί να παραμένει, ο έλεγχος της οικονομίας μας από την Τρόικα θα συνεχίσει ανά εξάμηνο και όχι ανά τετράμηνο, δεν αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης των περιουσιών και η διαδικασία πώλησης πακέτων δανείων σε τρίτους, δεν επιλύεται το πρόβλημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, δεν υπήρξαν επενδύσεις παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των κυβερνώντων, δεν μειώθηκε η ανεργία και δεν αποτράπηκε η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού “.

Εξέφρασε δεν τη θέση πως η πραγματική έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει μείωση φορολογιών, επαναφορά της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού, βελτίωση των κατώτατων μισθών και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας προς τους πολίτες.

“Αν όντως η κυβέρνηση πιστεύει ειλικρινά ότι έχουμε εξέλθει του μνημονίου ας προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις της ΕΔΕΚ”, είπε ο κ.Σιζόπουλος και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις προτάσεις για άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων, αποκατάσταση των ταμείων προνοίας των εργαζομένων που πλήγηκαν από το κούρεμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για ανακούφιση του πληθυσμού και καθορισμό ανώτατου ορίου στους μισθούς των κρατικών αξιωματούχων με αντίστοιχη ενίσχυση των επιδομάτων των ευάλωτων ομάδων του.

Η αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας και η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας για την ΕΔΕΚ αποτελούν εθνική προτεραιότητα, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε πως “αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις της ΕΔΕΚ και δεν θα κωφεύσει όπως κώφευσε τον Απρίλιο του 2013, όταν η ΕΔΕΚ πρότεινε διακομματική συνεννόηση και καθορισμό προγράμματος για την από κοινού αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του μνημονίου”.

Kίνημα Αλληλεγγυη

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σχολιάζοντας τον απολογισμό  του Προέδρου ανέφερε:

«Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη για την Οικονομία απέδειξε ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να αναλύσει ορθά τις συνισταμένες της πραγματικής Οικονομίας και δεν βαδίζει πάνω σε συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης.

 Μιλά για ανάπτυξη της τάξης του 1,6%, αλλά ξεχνά ότι ο αποπληθωρισμός είναι στο ίδιο ποσοστό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε επίπεδο ύφεσης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγινε βήμα σταθεροποίησης της Οικονομίας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και η πραγματική εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική:

  1. Η ανεργία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν έχουν δημιουργηθεί πραγματικές θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις με μισθούς πείνας.
  2. Ο τραπεζικός τομέας που ήταν βασικός πυλώνας της οικονομίας έχει συρρικνωθεί.
  3. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
  4. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.
  5. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει εξαθλιωθεί και ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
  6. Πολλές οικογένειες σιτίζονται από κοινωνικά παντοπωλεία.
  7. Πολλοί πτυχιούχοι επιστήμονες είτε ξενιτεύτηκαν είτε δεν επιστρέφουν στην Κύπρο.
  8. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών να έχει μειωθεί δραστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε σειρά ζητημάτων:

  1. Γιατί εφάρμοσε τους όρους του μνημονίου για τις τράπεζες αλλά όχι για το ΓΕΣΥ που θα μπορούσε να αποτελέσει και πυλώνα ανάπτυξης; Γιατί δεν προωθήθηκε η νομοθεσία για την τη προώθηση της συνεργασία Κρατικού-Ιδιωτικού τομέα, του γνωστού PPP;

 Πού πήγαν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, όπως του προγράμματος Ντράγκι; Ποιοι πήραν αυτά τα λεφτά και πόσοι από αυτούς ανήκουν στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών;

 Γιατί δεν προχωρά σε ενέργειες για την ταχύτερη εκμετάλλευση της ΑΟΖ και την εξόρυξη του Φυσικού Αερίου; Μήπως αναμένει να κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού για να υπάρξει πραγματική κινητοποίηση;

Η έλλειψη οράματος και μοντέλου ανάπτυξης είναι σαφής και ενδεχομένως αυτό είναι συνυφασμένο με τις προθέσεις για την άμεση και όποια λύση του Κυπριακού.

 Οικολόγοι

Με ανακοίνωση του το  Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναέρει:

«Θεωρούμε ότι η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου και η επόμενη που προγραμματίζεται αποτελεί μια άστοχη και αδόκιμη παρέμβαση του προεδρικού στον προεκλογικό αγώνα.
Φαίνεται ότι είναι ενταγμένη στους επικοινωνιακούς προεκλογικούς σχεδιασμούς του συγκυβερνώντος κόμματος. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας και των εσωτερικών πραγμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τη ζήσαμε στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο, θα έλεγα ότι , ο Πρόεδρος επέλεξε να παρουσιάσει το έργο του σε σύγκριση με τι παρέλαβε από μια εξίσου αποτυχημένη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή οι πολίτες καλούνται να συγκρίνουν μεταξύ δύο αποτυχημένων κυβερνήσεων ποια είναι η λιγότερο αποτυχημένη. Εμείς θεωρούμε ότι ακολούθησαν και οι δύο κυβερνήσεις, η κυβέρνηση του Χριστόφια και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, λανθασμένη φιλοσοφία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Μια λανθασμένη φιλοσοφία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που οδήγησε στην φτωχοποίηση του κυπριακού λαού, σε κατάσταση ύφεσης την οικονομία, στα ύψη την ανεργία, τη μετανάστευση, τα μεγάλα φορολογικά βάρη και γενικά σε μια δύσκολη κατάσταση από την οποία ο κυπριακός λαός και η κυπριακή οικονομία θα περάσουν χρόνια, για να βγούνε.
Η παρούσα οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ωραιοποίηση της κατάστασης. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξανανοίξει το διάλογο που είχε κάποτε στην αρχή της θητείας του για έργα και προτάσεις, για ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας και να κάνουμε ένα πραγματικό διάλογο για μια πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα, στα μέτρα της Κύπρου που να μπορέσει να προσφέρει πραγματικά οφέλη στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή οικονομία»