Ο Τουρκές λέει πως η Τουρκία δεν είχε εμπλοκή στη διάλυση της ψευδοκυβέρνησης

Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα περί παρέμβασης cf84cebfcf85ceb3cf81cebfcf8dcebb-cf84cebfcf85cf81cebaceadcf82της Τουρκίας για τη διάλυση της “συγκυβέρνησης” ΡΤΚ – ΚΕΕ εξέφρασε στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές σε συνάντηση που είχαν χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί στο περιθώριο της 19ης Οικονομικής Συνόδου Ευρασίας είχε συνάντηση με τον κ. Τουρκές αλλά και με τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του για τις δύο αυτές συναντήσεις, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο Τουγρούλ Τουρκές του μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για το συσχετισμό της τουρκικής κυβέρνησης με τη διάλυση ή το σχηματισμό “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως η όποια “κυβέρνηση” προκύψει μέσω των μηχανισμών του ψευδοκράτους θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία.

Επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι όπως η “κυβέρνηση” που θα προκύψει να μην προκαλέσει προβλήματα αλλά να στηρίξει τον “πρόεδρο” (δηλαδή τον ίδιο) στις διαπραγματεύσεις.

Στο παρελθόν, ανέφερε, είχαν ζήσει γεγονότα όπου “κυβερνήσεις” δημιουργούνταν και διαλύονταν με πηγή την Άγκυρα, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και δεν θέλει ο ίδιος ούτε ο “τ/κ λαός” να επαναληφθεί. Πρέπει να υπάρξει ένας υγιής διάλογος και με την Τουρκία για θέματα οικονομίας που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τομέα της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα, την καλή λειτουργία των θεσμών και το να σταθούν οι Τ/κ στα πόδια τους και να αυτοδιοικούνται. Δεν είναι επιθυμητή, ανέφερε, μια δομή όπου όλα θα αναμένονται από την Τουρκία, θα γίνονται κινήσεις με το γνέψιμο της Τουρκία, με την έγκρισή της. “Αυτό δεν είναι ωφέλιμο ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο με αυτή τη νέα προοπτική”, σημείωσε.

Με τον κ. Τουρκές, πρόσθεσε, συζήτησαν και το “οικονομικό πρωτόκολλο” Τουρκίας – ψευδοκράτους, το Κυπριακό και άλλα θέματα.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για το Κυπριακό όπως και την περίοδο της Προεδρίας του αλλά και όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Ανέφερε τέλος ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Προέδρους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του “Μπαϊράκ” είχε δηλώσει πως μπορεί και με παρέμβαση της Άγκυρας να διαλύθηκε η “συγκυβέρνηση” με το ΚΕΕ. Χθες σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή στον Σιμ έκανε αναφορά σε επιχείρηση του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος κατάφερε παρασκηνιακά να διαλύσει τη “συγκυβέρνηση” με το ΡΤΚ και προωθεί τη “συγκυβέρνηση” με το ΔΚ. Διέλυσε, ανέφερε, την πτέρυγα του ΔΚ που προερχόταν από το ΚΕΕ, αφήνοντας το κόμμα με 5 “βουλευτές” ώστε να μην μπορεί να είναι δυνατό και έτσι να δημιουργηθεί μια “κυβέρνηση” Έρογλου – ΔΚ που θα σαμποτάρει και τις συνομιλίες “μέσα σε 5 λεπτά, μέσα σε μια μέρα. Θα δώσει πολλές υπηκοότητες, χιλιάδες υπηκοότητες, θα διαλύσει τις διαπραγματεύσεις”.