«Δημοκρατικό» μπάχαλο για το ψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ

Ενω για μέρες ο ΔΗΣΥ διατυμπάνιζε  και υπερθεμάτιζε για τις υποτιθέμενες δημοκρατικές διαδικασίες  για τις επιλογές των υποψηφίων του μέσα από την κάλπη το μπάχαλο epestrepse-sto-psifodeltio-tou-disy-larnakas-i-annita-dimitriou που προκλήθηκε αμέσως μετά τον αποκλεισμό υποψηφίων προκειμένου να περάσουν οι αρεστοί της ηγεσίας έδειξε πως η «δημοκρατία» στο ΔΗΣΥ έχει πολλές ερμηνείες.  Η απόφασή του Π.Γ. προκάλεσε θύελλα αντιδράσων  και σήμερα ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιαννάκης Γιαννάκη απέσυρε την υποψηφιότητα  του προκειμένου να παραμείνει ως υποψήφια η Αννίτα Δημητρίου  στη Λάρνακα. Ο κ.Γιαννάκη μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, είπε ότι η απόφαση του  είναι οριστική και βασίζεται σε αυτό που λέει η ηθική του.

Πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφασή μου, καθώς, βασίζεται στην απόφαση των μελών που ψήφισαν στην Λάρνακα, εξήγησε.Ακολούθως ο κ.Γιαννάκη, ευχαρίστησε την Αννίτα Δημητρίου και τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου «για την τιμή», όπως είπε «που μου έκαναν». Εντούτοις , επανέλαβε, «θεωρώ ότι η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, στην Λάρνακα, πρέπει να γίνει σεβαστό».

Στην συνέχεια ο κ.Γιαννάκη ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σέβεται την άποψή του, όπως και όλων των μελών. «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω το κόμμα και θα συνεχίσω το έργο μου ως Επίτροπος Εθελοντισμού», είπε.

Η Αννίτα Δημητρίου «κλείδωσε» εκ νέου θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λάρνακας μετά την απόφαση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η απόφαση λήφθηκε στην Επαρχιακή Γραμματεία της Λάρνακας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

«Η Επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ Λάρνακα συνήλθε εκτάκτως και εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργούνται με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην επαρχία μας, μετά την απόφαση του κ. Γιάννη Γιαννάκη να αποσύρει το ενδιαφέρον του ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

» Εκφράζει πλήρη σεβασμό προς την απόφαση του κ.giannakisfgsfg Γιαννάκη. Κατόπιν τούτου, αποφασίζει να συμπεριλάβει την κα. Αννίτα Δημητρίου στο ψηφοδέλτιο της Λάρνακας. Ενωμένοι προχωρούμε στη μάχη για ένα ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό που στηρίζει την κυβέρνηση και δίνει σταθερή προοπτική στην Κύπρο».

Όπως δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Ζαχαρίου, «μετά τη μη αποδοχή του Γιάννη Γιαννάκη να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, η Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα και εισηγήθηκε ί στον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως στο ψηφοδέλτιο της Λάρνακας περιλαμβάνεται η Αννίτα Δημητρίου».

«Δηλώνω παρούσα»

Η ίδια με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ευχαριστεί την Επαρχιακή Γραμματεία ΔΗ.ΣΥ Λάρνακας, τον Γιάννη Γιαννάκη και τους πολίτες της Λάρνακας.
Η Αννίτα Δημητρίου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, δήλωσε ότι μετά την απόφαση της Επαρχιακής Γραμματείας «επιστρέφω οριστικά ως υποψήφια στην Επαρχία Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού»

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Γ.Γιαννάκη και ειδικά τους πολίτες της Λάρνακας για τη στήριξη όλους αυτούς τους μήνες «αλλά και αυτές τις ώρες που ήταν δύσκολες για όλους μας».

Ανέφερε ότι δηλώνει «παρούσα», τονίζοντας ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις και για την πόλη της τη Λάρνακα αλλά και για την παράταξη.

Σε ερώτηση γιατί οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου είπε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αποσύρθηκα, αλλά έθεσα την υποψηφιότητά μου ενώπιον του προέδρου και του Πολιτικού Γραφείου για να τη διαχειριστούν, με γνώμονα την ενότητα του κόμματος».

«Από ‘κει κι έπειτα», συνέχισε, «μέσα από καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες αποφάνθηκε όπως γίνει αποδεχτή και σήμερα ένεκα των εξελίξεων και το κρατάμε αυτό θεωρώ και προχωράμε ενωμένοι και δυνατοί, για την τελική αναμέτρηση».

Υπενθυμίζεται  ότι το ΠΓ του ΔΗΣΥ «έβγαλε» την κ. Δημητρίου από το ψηφοδέλτιο, προκειμένου να τοποθετηθεί ο κ. Γιαννάκη, ο οποίος στις εσωκομματικές διαδικασίες δεν κατάφερε να είναι ανάμεσα στους πρώτους πέντε που διεκδικούσαν θέση, ενώ σήμερα ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.
Και η ΠΟΓΟ  στο «χορό» των επικρίσεων

Η ΠΟΓΟ με ανακοίνωση της μπήκε στο «χορό» της εσωκομματικής διαμάχης στο Συναγερμό λέγοντας ότι « ο σεξισμός αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ΔΗΣΥ» κατηγορώντας τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου για τις αιχμές που άφησε εναντίον  της υποψηφίας βουλευτίνας του ΔΗΣΥ Λάρνακας.

Στην ανακοίνωη της η ΠΟΓΟ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αρχικό αποκλεισμό της Αννίτας Δημητρίου από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, σχολίασε ότι «έχουμε εκλογές, όχι καλλιστεία». Αυτή η κατάφωρα σεξιστική δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ δεν αποτελεί εσωκομματικό θέμα. Έρχεται να προστεθεί στις …μνημειώδεις ατάκες του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τελικά «και οι γυναίκες σκέφτονται» και ότι σε όλα τα προβλήματα «πάντα εμπλέκεται μια γυναίκα».

Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά η αντίληψη που επικρατεί στο ΔΗΣΥ όχι μόνο για τις γυναίκες στελέχη του ΔΗΣΥ, αλλά γενικότερα για το γυναικείο φύλο. Η δήλωση αυτή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για μια συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά για όλες τις γυναίκες της Κύπρου, για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι αυτά δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του δεν βρήκαν παρά μόνο μία γυναίκα για να διορίσουν στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό μετά από κοινωνική κατακραυγή.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια κοινωνικοοικονομική πολιτική που συνθλίβει διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες και καταργεί τις κοινωνικές υποδομές που στηρίζουν τη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του βαθμολογούνται με απροβίβαστο στην πολιτική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, για την προάσπιση της υγείας των γυναικών, για την προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ, για την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

Ο ΔΗΣΥ, τέλος, είναι το κόμμα που διαθέτει στα κοινοβουλευτικά του έδρανα αποδεδειγμένα ακραίους σεξιστές, τους οποίους επιβραβεύει θέτοντας τους ξανά στα ψηφοδέλτια του.

Τεκμαίρεται λοιπόν ότι ο σεξισμός και η υποτίμηση των γυναικών δεν αποτελούν συμπεριφορά μεμονωμένων στελεχών του ΔΗΣΥ, ούτε περιορίζονται στις ατυχείς εκφράσεις και χαριτωμένα «αστεία» του Πρόεδρου Αναστασιάδη. Ο σεξισμός αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ΔΗΣΥ, ενός βαθύτατα συντηρητικού κόμματος που στην πράξη αντιστρατεύεται την υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων και το ρόλο που δικαιούνται οι γυναίκες στην κοινωνία. Τεκμαίρεται επίσης, ότι οι –ούτως ή άλλως αναποτελεσματικές- πρακτικές των ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών που εφαρμόζει ο ΔΗΣΥ (εκτός βέβαια στις περιπτώσεις που ενοχλείται ο Πρόεδρος του κόμματος) αποτελούν κοροϊδία και προπέτασμα καπνού για να κρύβει το συντηρητισμό και το σεξισμό του. Ο ΔΗΣΥ καμώνεται το σύγχρονο κόμμα, αλλά οι αντιλήψεις του για τη γυναίκα, και όχι μόνο, ανήκουν σε περασμένες εποχές.»