Και η σκανδαλολογία στο «μενού» της τριετίας

 

Μονότονη  και ανούσια η δίωρη συνέντευξη  του Προέδρουτης Δημοκρατίας

Μονότονος , μακρόσυρτος και με πολλές λεπτομέρειες που δεν νδιαφέρουν τον μεσο πολίτη ήταν ο απολογισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για την τριετία της διακυβέρνησης του .

O Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ðáñá÷ùñåß óõíÝíôåõîç Ôýðïõ ìå ôçí åõêáéñßá ôçò óõìðëÞñùóçò ôñéþí ÷ñüíùí äéáêõâÝñíçóçò ãéá èÝìáôá ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôçí Ýîïäï áðü ôçí êñßóç, ôçí ïéêïíïìßá êáé ôçí áíÜðôõîç, Ëåõêùóßá 7 Áðñéëßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Προβαίνοντας σε απολογισμό για τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι όποιες επιτυχίες, οι οποίες οδήγησαν στην έξοδο από το μνημόνιο, δεν σηματοδοτούν και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Προειδοποίησε παράλληλα για υπαρκτούς κινδύνους και προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είπε εξάλλου ότι τα όσα επιτεύχθηκαν ήταν αποτέλεσμα ενός «συγκροτημένου προγράμματος, της συνεργασίας για υλοποίησή του με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα των θυσιών του κυπριακού λαού» προς τους οποίους εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες.

«Κοινή έγνοια όλων δεν παύει να είναι η ευημερία του συνόλου» είπε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε απολογισμό για τα πεπραγμένα της τριετίας σε τέσσερις τομείς, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη.

Αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες, υπό τις οποίες παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2013 και στην τραγική, όπως είπε, κατάσταση στην οποία βρισκόταν το κράτος και ο τραπεζικός τομέας, ανέφερε ότι η νέα Κυβέρνηση καλείτο να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο κρίση «με μόνο δίλημμα ή την καθολική κατάρρευση του κράτους και του τραπεζικού τομέα ή την ανάληψη αποφάσεων ευθύνης» για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος άτακτης χρεωκοπίας.

Οταν ανέλαβε υπήρχε ρευστότητα για τις ανάγκες του κράτους για μόνο 30 μέρες

«Κατά την ανάληψη της εξουσίας τα ρευστά διαθέσιμα αρκούσαν για κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους που δεν υπερέβαιναν τις 30 μέρες» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι άμεσες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 3,3 δισ. πέραν της υποχρέωσης για αποπληρωμή του κρατικού ομολόγου της Λαϊκής Τράπεζας, ύψους 1,88 δισ.

O Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ðáñá÷ùñåß óõíÝíôåõîç Ôýðïõ ìå ôçí åõêáéñßá ôçò óõìðëÞñùóçò ôñéþí ÷ñüíùí äéáêõâÝñíçóçò ãéá èÝìáôá ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôçí Ýîïäï áðü ôçí êñßóç, ôçí ïéêïíïìßá êáé ôçí áíÜðôõîç, Ëåõêùóßá 7 Áðñéëßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 

Είπε παράλληλα ότι οι δύο συστημικές τράπεζες, Λαϊκή και Κύπρου, «εσυντηρούντο στον αναπνευστήρα», ενώ σε οριακή κατάσταση βρισκόταν και ο Συνεργατισμός, ο οποίος χρειάστηκε σημαντική κρατική στήριξη.

Αναφερόμενος στον πρώτο τομέα, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, είπε ότι λήφθηκαν μέτρα για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, καθώς «το χρεοκοπημένο αλλά σπάταλο κράτος έπρεπε να νοικοκυρευτεί».

Είπε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν περιλάμβαναν πιστή τήρηση της απόφασης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα αυτοί να μειωθούν κατά 4.164, αλλά και τον εξορθολογισμό αναχρονιστικών επιδομάτων, τη μείωση των υπερωριών και την κατάργηση πέντε ζημιογόνων ημικρατικών οργανισμών.

Το σύνολο των μέτρων, μαζί με τις μειώσεις του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με βάση τις αποφάσεις του 2011 και 2012, οδήγησαν στην εξάλειψη του ελλείμματος, είπε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, μέσω της νομοθεσίας περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου, στη σύσταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αλλά και στη διασφάλιση της επάρκειας των ρευστών διαθεσίμων του κράτους προς ικανοποίηση των προβλεπομένων αναγκών και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μέσω σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη βελτίωση του συστήματος προσφορών για έργα ή προμήθειες του Δημοσίου, με τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων και όρων που προάγουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σε όλες τις πτυχές των δημόσιων οικονομικών.

Ως προς την προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με το Τμήμα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Πρόσθεσε ότι η αξιόπιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους απέφερε εξοικονομήσεις ύψους 253 εκ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνέχισε, το κράτος λειτουργεί από το 2014 ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5%, χωρίς να επιβληθεί η όποια πρόσθετη φορολογία ή να υπάρξει η οποιαδήποτε μείωση μισθών συντάξεων ή ωφελημάτων.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, λέγοντας ότι τον Απρίλιο του 2015 έγινε κατορθωτό να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, που είχαν καταστεί αναγκαίοι κατά την κορύφωση της τραπεζικής κρίσης.

Είπε ότι μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, εξαιρετικά σημαντικό για τη βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τον τερματισμό της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011.

Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που λήφθηκαν, όπως την υιοθέτηση από τη Βουλή νομοθεσιών και κανονισμών για ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, την ένταξη των συστημικών Τραπεζών και του Συνεργατισμού κάτω από την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τα ισχυρά νομοθετικά εργαλεία που θεσπίστηκαν, επιτρέποντας τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη θέσπιση ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων ομάδων, με αποτροπή του κινδύνου απώλειας της πρώτης κατοικίας, ενώ είπε ότι επιτρέπεται ακόμη και η διαγραφή δανείων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ευρωστίας των εμπορικών τραπεζών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ είπε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας επέτρεψε στην Τράπεζα Κύπρου την αποπληρωμή του 70% του δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από 11,4 δισ. το Φεβρουάριο του 2013, ο ELA μειώθηκε στα 3,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τα επιτυχή αποτελέσματα ήταν πολύ πέραν των προβλέψεων, είτε των δανειστών, είτε των όποιων εμπειρογνωμόνων, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Ως προς τα μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση της οικονομίας, μίλησε μεταξύ άλλων για τα πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα, ενώ είπε ότι εξασφαλίστηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ επιπλέον βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 200 εκ. για έργα ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι μέσα από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών έγινε κατορθωτό να εξαγγελθούν τον Ιούνιο 2015 έργα ανάπτυξης ύψους 610 εκ., η εκτέλεση των οποίων ευρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα φορολογικά κίνητρα, είπε ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ από 19% σε 5% για ανακαινίσεις κτιρίων και κατοικιών, ενώ πρόσθεσε ότι υιοθετήθηκε και μειωμένος φορολογικός συντελεστής ΦΠΑ 5% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ευάλωτων ομάδων και για ακριτικές περιοχές.

Επίσης, είπε ότι θεσπίστηκε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων για σκοπούς προώθησης των αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία προβλέπει εξαίρεση από φόρους και τέλη κτηματολογίου, φόρους κεφαλαιουχικών κερδών, έκτακτη αμυντική εισφορά, φόρο εισοδήματος και άλλους παρεμφερείς φόρους.

Αναφέρθηκε ακόμα  στις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη, λέγοντας ότι μετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η Κύπρος κατάφερε να αναβαθμιστεί κατά 13 θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας, στην αδειοδότηση του πολυθεματικού καζίνου αλλά και στην επέκταση του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών της VTT Vasiliko Ltd.

Είπε, εξάλλου, ότι στον τραπεζικό τομέα έχουν πραγματοποιηθεί ξένες επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή του νέου σχεδίου για πολιτογράφηση μη Κυπρίων επενδυτών και επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2013 επενδύσεις ύψους 2,7 δις ευρώ.

Παράλληλα, είπε ότι από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού, προβλέπονται άμεσα οφέλη 44 εκ. κατ` έτος, σε σύγκριση με 28 εκ. μέχρι σήμερα.

Ως προς τον τομέα των αερομεταφορών, είπε ότι έχουν ήδη επενδυθεί πέραν τον 50 εκ. ενώ μέσα από τις νέες αδειοδοτήσεις για πτήσεις, δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα 380 νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλη αύξηση στη διακίνηση επιβατών κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αναφερόμενος τέλος στον τομέα των κατασκευών, ο Πρόεδρος είπε ότι σημειώθηκε ο πρώτος θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2008.

 

Για τα σκάνδαλα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη να μην αποδεχτεί οποιοδήποτε νέο σκάνδαλο ή την απόκρυψη οποιουδήποτε νέου ή και παλαιού.«Έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη διαφθορά»

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, «που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσοι συσσωρευμένα επώνυμοι, όχι απλώς παραπέμπονται στα δικαστήρια, αλλά και στις κεντρικές φυλακές».

Ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για τις απομειώσεις καταθέσεων το 2013, είπε πως όσον αφορά τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου γενικότερα οι απομειώσεις καταθέσεων έχουν αποδοθεί ή επιστραφεί μέσα από την απόδοση μετοχών.

Υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει να δίδονται υποσχέσεις οι οποίες πιθανότατα να μην είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

«Η κυβέρνηση, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα εξετάσει το ενδεχόμενο πότε και πώς μπορεί να αποδώσει και ποιο ποσοστό από τις ζημιές που υπέστησαν είτε οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, είτε οι μέτοχοι της Λαϊκής. Δεν δίδω υποσχέσεις απλά είναι κάτι που παραμένει πάντοτε στις σκέψεις μας» είπε.

Σε σχέση με το θέμα του κόστους της λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι το οποιοδήποτε κόστος δεν έχει υπολογιστεί με ακρίβεια, προσθέτοντας ότι αναμένονται οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που έχουν αναλάβει την εκτίμηση του κόστους σε αποζημιώσεις περιουσιών και κόστους λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι τα οφέλη από τη λύση θα είναι τεράστια και απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να οδηγηθεί σε νέο μνημόνιο λόγω της λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις και ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει οικονομική διαταραχή.

Σε παρατήρηση ότι τα σκάνδαλα αποτελούν ενδεχομένως το λόγο για τον οποίο η Κύπρος δεν έχει ακόμα προσελκύσει στρατηγικές επενδύσεις, ο Πρόεδρος είπε πως «οπωσδήποτε η πάταξη των σκανδάλων είναι πρόσθετος λόγος για να προσελκύσεις επενδύσεις, διότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν υποκείμενα εκβιασμού από οποιουσδήποτε».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μόλις έχει εξέλθει του μνημονίου, έχοντας την πιστοποίηση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του κράτους, αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Είπε ακόμα πως εντός των ημερών θα εξαγγελθούν μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη στρατηγική επενδύσεων και διαδικασίες που θα πατάξουν τη γραφειοκρατία.

«Ήδη με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν διαδικασίες επίσπευσης όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις» είπε.

Σημείωσε δε πως δεν ήταν ασήμαντες οι επενδύσεις των προηγούμενων τριών χρόνων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «το θέμα του δικαιώματος της απεργίας είναι ιερό και απαραβίαστο, αρκεί να ασκείται πάντοτε με μέτρο και ιδιαίτερα να μην δίδεται η εικόνα του εκβιασμού, ιδιαίτερα των υπηρετούντων σε ουσιώδεις υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι μέσα από το διάλογο και την υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφεύγονται ακραίες καταστάσεις.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι μια από τις καλύτερες απαντήσεις προς τα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα από βεβιασμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση απεργιών θα είναι η επέκταση της ρύθμισης που έγινε μέσα από τις συμβάσεις μεταξύ των συντεχνιών και της κυβέρνησης το 2004, δια νόμου σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη στις 14 Απριλίου