Αποφασίζει το Π.Γ. του ΔΗΣΥ για το τελικό ψηφοδέλτιο

Συνερχεται το απόγευμα το Π.Γ. του ΔΗΣΥ προκειμένου να αποφασίσει μέσα από συναινετικές λύσεις για την τελική έγκριση του ψηφοδετίου του κόμματος καθότι οι κάλπες images της Κυριακής παρουσίασαν ανατροπές και εκπλήξεις Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου θα ξεκινήσει με διαβούλευση με τις επαρχιακές γραμματείες για κάθε εκλογική περιφέρεια ξεχωριστά. Η  αρχή θα γίνει με την  επαρχιακή γραμματεία Πάφου. Θα παρουσιαστεί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου μαζί με τους τέσσερις υποψήφιους οι οποίοι διεκδικούν τις τρεις ελεύθερες θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Πάφου για σκοπούς διαβούλευσης (Μάριος Ιωάννου, Κώστας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και Παναγιώτης Παπακυριακού). Ακολούθως, στις 6 μ.μ. θα παρουσιαστούν στο ΠΓ η επαρχιακή γραμματεία Λεμεσού με τους εννέα υποψήφιους που διεκδικούν τις οκτώ ελεύθερες θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού (Μιχάλης Βασιλείου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Ονησίφορος Ιορδάνου, Βαλεντίνος Ιωάννου, Ανδρέας Κυπριανού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αντώνης Στυλιανού, Νίκος Σύκας). Στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η διαβούλευση του ΠΓ με την επαρχιακή γραμματεία Λάρνακας και τους πέντε πρώτους που εξασφάλισαν εισιτήριο στο κομματικό ψηφοδέλτιο στην επαρχιακή εκλογική συνέλευση καθώς και τον έκτο (Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Αριστοτέλος Μισός, Γιώργος Βασιλείου, Χρίστος Παρασκευά, Γεώργιος Τάσου και ο Γιάννης Γιαννάκη). Στις 8 μ.μ. θα γίνει διαβούλευση με την επαρχιακή γραμματεία Λευκωσίας και η παρουσίαση των 9 πρώτων στην κατάταξη στην προχθεσινή ψηφοφορία, καθώς και του δέκατου (Νίκος Νουρής, Πρόδρομος Προδρόμου, Δημήτρης Δημητρίου, Χρύσανθος Φάκας, Μιχάλης Σοφοκλέους, Χρίστος Ρότσας, Κυριάκος Αναστασιάδης, Χρίστος Πάλλης, Ανδρέας Πιτσιλλίδης και ο Ρίκκος Μαππουρίδης που βάσει της ψηφοφορίας στην επαρχιακή εκλογική συνέλευση Λευκωσίας μένει εκτός ψηφοδελτίου).

Αν δεν  βρεθούν συναινετικές λύσεις τότε , θα στηθούν κάλπες στο ΠΓ και θα κληθούν τα μέλη να αποφασίσουν ποιος  από τους περισσεύοντες θα μείνει εκτός. Πάντως, για τις περιπτώσεις Λευκωσίας και Λάρνακας, πολύ δύσκολα το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει ανατροπή των αποφάσεων των επαρχιακών εκλογικών συνελεύσεων. Μόνο εάν κάποιος από τους υποψηφίους σε Λευκωσία και Λάρνακα αποσυρθεί οικειοθελώς μπορούν να βρουν θέση στο ψηφοδέλτιο ο βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης και ο επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη. Για την περίπτωση της Λάρνακας ειδικά, θεωρείται απίθανο να γίνει οποιαδήποτε ανατροπή από όσα αποφάσισε η επαρχιακή εκλογική συνέλευση. Αντίθετα, για τη Λευκωσία δεν διαγράφεται το σενάριο να προκύψει κάποια εθελούσια αποχώρηση.

Οι εκλογές τη Κυριακής
Ανατροπές και εκπλήξεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα της εσωκομματικής διαδικασίας του ΔΗΣΥ, τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Λάρνακα με φαβορί να μένουν εκτός και νέους υποψήφιους να κάνουν την ανατροπή βγαίνοντας ψηλά στη βαθμίδα καταχώρησης. Στη Λευκωσία έμειναν εκτός οι Ρίκκος Μαππουρίδης  Κυριάκος Τσολάκης και Γιάννης Κληρίδης ενώ στη Λευκωσία οι Χριστάκης Λιπέρης ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, Πάνος Παναγή, Παπαζαχαρίου Ζαχαρίαςκαι Γιάννης Φιλίππου.

Η προσέλευση των 5232 μελών του κόμματος, με 2853 στη Λευκωσία και 2379 στη Λάρνακα επιβεβαιώνει πως το κόμμα δεν κατάφερε να έχει συσπείρωση αλλά να φέρει στην κάλπη τον σκληρό της πυρήνα, τα μέλη εκείνα που έχουν καθημερινή επαφή με το κόμμα.

Την πρωτιά είχαν ως αναμενόμενο οι βουλευτές, με τη Λευκωσία να βγάζει πρώτο τον Νίκο Νουρή με 2167 ψήφους και τη Λάρνακα τον Ζαχαρία Ζαχαρίου. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι και οι δύο βουλευτές έχουν μεγάλο έρεισμα στη βάση του κόμματος με πολλούς να θεωρούν αναμενόμενη την πρωτιά τους. Στη Λευκωσία ακολούθησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου με 1863 ψήφους.

Οι ανατροπές

Υπήρξαν βέβαια και οι ανατροπές, καθώς στη Λευκωσία έμεινε τελικά εκτός ο βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης και στη Λάρνακα, έδωσε μέχρι και την υστάτη μάχη για το ψηφοδέλτιο ο Κόκος Τάσου. Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς ήταν η κατάταξη του Προέδρου της ΟΝΕ Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος με διαφορά δύο ψήφων από τον κ. Προδρόμου κατάφερε να έρθει στην τρίτη θέση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Δημητρίου είναι ο εκλεκτός της ΝΕΔΗΣΥ η οποία σε κάθε εσωκομματική και όχι μόνο, εκλογική μάχη, δίνει δυναμικά το παρών της. Το κατά πόσο ο Πρόεδρος της ΟΝΕ θα έχει εξίσου μεγάλο έρεισμα και εκτός ΔΗΣΥ θα φανεί τη μέρα της μεγάλης κάλπης. Το σίγουρο είναι πως η Τρίτη θέση ενισχύει τη δυναμική τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Αίσθηση προκάλεσε και η ψηλή κατάταξη του Χρύσανθου Φάκα, ο οποίος αν και δεν προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, φαίνεται να έχει τη δική του δυναμική.

Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η χαμηλή κατάταξη του Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Ο νεαρός θεολόγος είχε καταφέρει το 2011 να εκλεγεί στη Λευκωσία, αφήνοντας πίσω του πρωτοκλασάτα στελέχη. Η τελευταία θέση επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Κάποιοι κομματικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, άλλοι πως ουδέποτε είχε σημαντικό έρεισμα στον συναγερμικό κόσμο και άλλοι πως η θέση του ήταν τιμωρία του ιδίου για τη μετωπική του σύγκρουση με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.