Η Τουρκία έστειλε μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Εκπρόσωπος της Ρωσικής Δούμας κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία  ότι έστειλε μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.Υπάρχουν πληροφορίες ότι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Αρμενίας και το Γερεβάν απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά.41679

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε τη μεταστάθμευση Su-25 στην αεροπορική βάση “Erebuni” από τη βάση Gyumri μετά την εμπόλεμη κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν.

H μονομερής κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει τηρηθεί καθώς σφυροκοπά την πόλη Martakert με MM-21 Grad και “Giatsint-B”.

Η Αρμενία ανέπτυξε βαρύ πυροβολικό στα σύνορα και συγκεκριμένα 152-mm 2A36 “Giatsint-B” (M1976) SS-1C Scud-B, “Tochka-U” και “Smerch” στο Artsakh ενώ το Αζερμπαϊτζάν πλήττει θέσεις των Αρμενίων με πυραύλους Grad.

Ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξοπλίστηκε με α/α πυραύλους 9M113 Konkurs.

Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να καταλάβει περιοχή στο Talish και ο στρατός του Ναγκόρνο Καρμπάχ με αντεπίθεση ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας βάση.

Οι Αζέροι είχαν βαριές απώλειες και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου του στρατού του Nagorno Karabakh.

Ταυτόχρονα Αρμένιοι εθελοντές από την ένωση “Yerkrapah” συγκεντρώνονται σε όλα τα περιφερειακά γραφεία προκειμένου να σταλούν στην πρώτη γραμμή του πυρός. Ανάμεσά τους γιατροί, δικηγόροι, νέοι και μαχητές της ελευθερίας… Στην ουσία πρόκειται για επιστράτευση

Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί αρκετές χιλιάδες ενώ η Ένωση “Yerkrapah” συντονίζει τις δράσεις της με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τα Υπουργεία Άμυνας της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ παίρνει εντολές από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Αξιοσημείωτο είναι πως το μέλος της ρωσικής Δούμα, Sergei Zheleznyak, τoνίζει πως τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν προκληθεί από μια “τρίτη δύναμη για την παρουσία της οποίας υπάρχουν ήδη πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και δεν είναι απλά ληστές που έχουν διεισδύσει από την Τουρκία”…

“Είναι φανερό πως πρόκειται για μια επείγουσα επιδείνωση της παρατεταμένης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η ισχύς του οποίου συνεχίζει να πυροδοτεί τις φλόγες του πολέμου στην Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Καύκασο και τραυματίζει την ειρηνευτική διαδικασία και την αντιτρομοκρατική επιτυχία της Ρωσίας και των συμμάχων μας στη Συρία” ανέφερε χαρακτηριστικά….

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως η Αρμενία έχασε δέκα άρματα μάχης και στρατιώτες που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τα εδάφη που “απελευθερώθηκαν” κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ…

Το Υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχασε τρία άρματα μάχης και δύο ακόμη καταστράφηκαν αργότερα στα νοτιοανατολικά. Συνολικά το Αζερμπαϊτζάν έχασε 14 άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο γραμματέας τύπου του CSTO, Vladimir Zainetdinov, τόνισε πως οι πράξεις του Αζερμπαϊτζάν χειροτερεύουν απλώς την κατάσταση και μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο πόλεμο.

“Όλα πρέπει να λυθούν μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γ.Γ. του CSTO, Στρατηγός Nikolai Bordyuzha, βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με την ηγεσία της Αρμενίας. Στρατιωτική λύση δεν υπάρχει στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

Η Αρμενία παραδέχτηκε πως έχει απώλειες και συγκεκριμένα σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες και 35 τραυματίστηκαν. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε πως έχασε μόνο 12 στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, υποσχέθηκε πως η χώρα του θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις για την ασφάλεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο Ilham Aliyev, και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των στρατιωτών του ενώ συνομιλία είχαν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, με τον Αζέρο ομόλογο του.

“Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε σχέση με τα γεγονότα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι ο τουρκικός λαός θα είναι πάντα μαζί με το λαό του Αζερμπαϊτζάν”.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την ομάδα του Μινσκ για τη μη επίλυση του ζητήματος . Το ειρωνικό είναι ότι η Τουρκία είναι μέρος της ομάδας του Μινσκ…

Από την πλευρά του ο Ι.Γιλμάζ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στο Μπακού.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την Αρμενία για την επίθεση και την κάλεσε να εκπληρώσει τους όρους της εκεχειρίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

“Καταδικάζουμε τα πυρά πυροβολικού και τις επιθέσεις που ξεκίνησε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν τη νύχτα της 1ης Απριλίου” ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Όλοι συνιστούν ψυχραιμία εκτός από τον Ρ.Τ.Ερντογάν και γι αυτό δέχετει εκ νέου τα πυρά “για ενθάρρυνση του επιτιθέμενου”.

Λύση με διπλωματικά μέσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά η Αλληλεγγύη

Πρέπει να εξευρεθεί λύση του προβλήματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με διπλωματικά μέσα και να εφαρμοστεί η Αρχή της Αυτοδιάθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη, μετά τα νέα επεισόδια που θέτουν, όπως αναφέρει, κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Η Αλληλεγγύη εκφράζει την συμπαράστασή της και την αμέριστη στήριξή της προς τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλεί την διεθνή κοινότητα και ειδικότερα την ΕΕ “να σταματήσει να βλέπει εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις χωρίς να ενεργεί αποτελεσματικά”.

“Εάν γίνει ανεκτή η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν θα τιναχτεί στον αέρα η ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι μόνο οδυνηρή και τραγική για την περιοχή, αλλά και για την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για το λαό του, που μπορεί να ζήσε ειρηνικά με τους Αρμένιους επιλύοντας το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με διπλωματικά μέσα στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών”, αναφέρει η ανακοίνωση.