Τύμπανα πολέμου και στον Καύκασο

O Καύκασος παίρνει φωτιά καθώς το Αζερμπαϊτζάν σήμερα εισέβαλε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με άρματα μάχης και πυροβολικό και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με την Αρμενία να απαντά δυναμικά και να καταρρίπτει ελικόπτερα Μi-24/Mi-35 ενώ κατέστρεψε CfCZf0nXIAAZ2bpτρία άρματα μάχης και δύο UAV. Οι ρωσικές δυνάμεις στην βάση 3624 στο Ερεβάν είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη και απογειώθηκαν ήδη MiG-29.

Το Αζερμπαϊτζάν μεταφέρει άρματα μάχης και δύο μεραρχίες στην περιοχή ενώ πλήττει με MM-21 Grad θέσεις του στρατού της Αρμενίας. Μέχρι τώρα υπάρχουν νεκροί στρατιώτες και πολίτες.

Ρώσοι αναλυτές “βλέπουν” τουρκικό δάχτυλο στην κρίση  καθώς οι Αζέροι σε περίπτωση κλιμάκωσης θα “φωνάξουν” τους Τούρκους και οι Αρμένιοι τους Ρώσους ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως θέλει να ανοίξει και το μέτωπο του Ναγκόρνο για την Ρωσία μετά τη Συρία…

Υπενθυμίζουμε ότι στην Αρμενία εδρεύει η ρωσική βάση 3624 στο Ερεβάν (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).

“Ο πρόεδρος Β.Πούτιν ανησυχεί βαθύτατα και κάλεσε τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως” ανέφερε ο Ν.Πεσκόφ.

“Ο πρόεδρος Β.Πούτιν εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός πως η κατάσταση κύλισε ξανά προς την βία” πρόσθεσε ο Ν.Πεσκόφ.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας παραβίασαν την εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής 127 φορές τις τελευταίες 24 ώρες” ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας του Αζερμπαιτζάν σε ανακοίνωση του.

“Την ευθύνη την έχει η Αρμενία που είναι ένα έθνος ιμπεριαλιστικό και επιτίθεται συνέχεια”.

“Η Αρμενία χρησιμοποίησε πυροβολικό και όλμους”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Αρμεναίας με ανακοίνωση έκανε λόγο για ” ενεργή επιθετική πράξη της άλλης πλευράς που ξεκίνησε τη νύκτα της 1ης Απριλίου με τη χρήση αρμάτων μάχης, πυροβολικού και Αεροπορίας”.

“Είναι σε εξέλιξη επίθεση από την πλευρά τους… ο στρατός της Αρμενίας ξεκίνησε αντεπίθεση… Υπάρχουν θύματα και από τις δυο πλευρές αλλά η άλλη πλευρά έχει μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.. Καταρρίφθηκε ελικόπτερό τους” είπε ο εκπρόσωπος τους Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Artsrun Hovhannisyan.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Άμυνας του Αζερμπαιτζάν ο οποίος είπε ότι “οι πληροφορίες για την κατάρριψη του ελικοπτέρου μας είναι λάθος και όλα τα οχήματα μας είναι στη θέση τους, Αυτή είναι άλλη μια πρόκληση της Αρμενίας”…

Η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε το 1988 με την ανακήρυξη της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 1991 ενώ εκεχειρία υπογράφτηκε το 1994.

Λίγες ημέρες πριν όπως θα δείτε και σε βίντεο παρακάτω 15 στρατιώτες της Αρμενίας σκοτώθηκαν και αρκετά οχήματα καταστράφηκαν όταν δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ.

Το Αζερμπαϊτζάν τότε ορκίστηκε να τιμωρήσει οποιαδήποτε προκλητική πράξη χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι αυτή…

Αργότερα διέρρευσαν ότι η Αρμενία προχωρούσε σε δολιοφθορά κοντά στη γραμμή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών…

“Η ηγεσία της Αρμενίας η οποία έχει δέκα στρατιώτες νεκρούς και δεκάδες στρατιωτικά οχήματα κατεστραμμένα συνεχίζει να κρύβει τις βαμμένες με αίμα πράξεις της από το λαό της” είχε πει ο Αζέρος Υπουργός Άμυνας.

“Στρατιωτική υποδομή της Αρμενίας σε Aghdere, Madagis, Talish και άλλες τοποθεσίες θα καταστραφούν” ανέφερε η ανακοίνωση.

Η μεταξύ τους κρίση όμως δεν σταματά εκεί καθώς μέλη του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν όπως η Ganira Pashayeva είχε πει πως η Αρμενία στέλνει στρατό στο PKK και υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες εις βάρος της Τουρκίας!

Εξαιρετική σημασία παρουσιάζει ακόμη και για την Ελλάδα η στρατιωτική-στρατηγική σημασία που έχουν Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.

Οι Αζέροι στείλανε στρατιωτικό προσωπικό, τρία MiG-29, τρία Su-25 και τρία IL-76 στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο για συνεκπαίδευση με την Τουρκική Αεροπορία στο πλαίσιο της άσκησης “TurAz Şahini-2016”.