Αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Δραματικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην αεροπειρατεία του Αirbus Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που προσγειώθηκε στη Λάρνακα γύρω στις 8.30  το πρωί με 81 επιβαίνοντες.Larnaka_0 Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η ταυτότητα του (οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για Λίβυο). Δεν αποκλείεται να πρόκειται για τζιχαντιστή που θέλει να εκδικηθεί την Αίγυπτο και τους πολίτες  που πολεμούν κατά του ISIS.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου έδωσε την πληροφορία στις 8:30 στην Αστυνομία για αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό αεροπειρατεία.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε γύρω στις 9 παρά δέκα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Λίγο πριν την απελευθέρωση των επιβατών οι αεροπειρατές -που σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες είναι περισσότεροι του ενός -ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας .Πριν  από λίγο αριθμός επιβατών του υπό αεροπειρατεία αεροσκάφους  αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος .Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ανάμεσα σε 30 με 40.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκαν προς το κυρίως κτίριο.

Στο χώρο που βρίσκεται σταθμευμένο το αεροσκάφος παραμένουν τα δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την προσγείωση αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών υπό αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας.Ο αεροπειρατής μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει κάποια αιτήματα. Ωστόσο ζήτησε να μη πλησιάσουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.

Το αεροσκάφος μεταφέρει πενήντα πέντε επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Η αερογραμμή EgyptAir επιβεβαίωσε μέσω twitter ότι αεροσκάφος της βρίσκεται υπό αεροπειρατεία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Η πτήση MS181 έχει καταληφθεί» έγραψε η εταιρεία στο λογαριασμό της στο twitter.

Εξάλλου το διεθνές Δίκτυο Ασφάλειας Πτήσεων (Aviation Safety Network) αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι «εσωτερική πτήση της EgyptAir με αριθμό 181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, έχει καταληφθεί σύμφωνα με εκπρόσωπο της αερογραμμής».

Πρόκειται για αεροσκάφος airbus 320, που αναχώρησε στις 6:30 τοπική ώρα από το αεροδρόμιο Μποργκ Ελ Άραμπ της Αλεξάνδρειας και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7:45.

 

Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρεται μόνο σε ένα αεροπειρατή ο οποίος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και έχει τοποθετήσει βόμβα στο αεροσκάφος. Το όνομα του ενός πιλότου είναι Ομάρ Τζαμάλ, αναφέρει το αραβικό δίκτυο, ενώ ένας φέρεται να είναι ο αεροπειρατής ο οποίος σηκώθηκε και απείλησε τον κυβερνήτη ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η Egypt Air επιβεβαιώσε μέσω twitter την αεροπειρατεία, αλλά καμία άλλη επίσημη ανακοίνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί, είτε από πλευράς αιγυπτιακών Αρχών, είτε των αντίστοιχων κυπριακών.

Το Airbus απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λίγο μετά τις 8:30 π.μ. στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, κατόπιν σχετικής άδειας. Το αεροδρόμιο έκλεισε με αποτέλεσμα την εκτροπή όλων των πτήσεων που προσέγγιζαν το αεροδρόμιο προς τον αερολιμένα Πάφου και αεροδρόμια γειτονικών χωρών.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο, με αίτημα του/των αεροπειρατών την προσγείωση του αεροσκάφους στην Λάρνακα. Αυτή την στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις με τον/τους δράστες, ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται απομονωμένο από δυνάμεις της Κυπριακής Αστυνομίας. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν έχουν διατυπωθεί κάποια αιτήματα εκ μέρους του, ενώ άγνωστο παραμένει αν και τι φορητό οπλισμό φέρει, πέραν των εκρηκτικών.

Τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Συγκοινωνιών και Δημοσίας Τάξεως συντονίζονται και εφαρμόζουν συγκεκριμένα πολύπλοκα σχέδια δράσης και αντιμετώπισης συγκεκριμένων καταστάσεων, ενώ οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται ήδη σε επαφή με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις τρίτων χωρών.

Το μακελειό του 1978

Να υπενθυμίσουμε  ότι το 1978 είχε σημειωθεί αεροπειρατεία και πάλι σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο είχε προσγειωθεί στην Λάρνακα. Τότε οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου είχαν διακοπεί και αποκαταστάθησαν μόλις πριν από λίγα χρόνια, καθώς Αιγύπτιοι κομάντος είχαν μεταβεί κρυφά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χωρίς άδεια των κυπριακών αρχών για ανακατάληψη του αεροσκάφους.

Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να γίνει μακελειό, με πολλούς κομάντος Αιγύπτιους να πέφτουν νεκροί από τα πυρά Κύπριων Καταδρομέων που είχαν διαταχθεί να επέμβουν και δεν γνώριζαν τις κινήσεις των Αιγυπτίων για ανακατάληψη του αεροσκάφους και εξουδετέρωση των αεροπειρατών.